Κάθειρξη 9 ετών επιβλήθηκε σε Ρομά για ληστεία ηλικιωμένου

Κάθειρξη 9 ετών επιβλήθηκε  σε Ρομά για ληστεία ηλικιωμένου

Κάθειρξη 9 ετών επιβλήθηκε σε Ρομά για ληστεία ηλικιωμένου

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2681 ΦΟΡΕΣ

Ποινή κάθειρξης 9 ετών την οποία θα πρέπει να εκτίσει, έχει επιβληθεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 23χρονο Ρομά, ο οποίος μαζί με άλλους δύο ανήλικους ομόφυλούς του, χτύπησαν την πόρτα ηλικιωμένου συμπολίτη μας με το πρόσχημα ότι διψούν και θέλουν να τους δώσει νερό και τελικά τον χτύπησαν και τον λήστεψαν!

Η απόφαση εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και αφορά τον 23χρονο που συνελήφθη με δύο εντάλματα και απολογήθηκε προχθές, για μία ληστεία και πέντε κλοπές αλλά και για δεύτερη υπόθεση που αφορά απόπειρα ανθρωποκτονίας και έχει ήδη προφυλακιστεί (για την πρώτη υπόθεση).

Ωστόσο όπως διαπιστώθηκε ο 23χρονος είχε σε εκκρεμότητα την ποινή του δικαστηρίου κι έτσι πλέον καλείται να την εκτίσει κι αυτή. Το περιστατικό είχε εκτυλιχθεί στη Ρόδο τον Ιούλιο του 2018 και μόνο ο 23χρονος ήταν ενήλικος, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του ήταν ανήλικοι, διότι ο ένας ήταν 14 ετών και ο δεύτερος δεν είχε κλείσει τα 18 έτη. Έτσι, η δικογραφία διαχωρίστηκε ως προς τους δύο ανήλικους που παραπέμφθηκαν να δικαστούν από το αρμόδιο δικαστήριο Ανηλίκων.

Σε ό,τι αφορά τον 23χρονο Ρομά, δεν είχε εμφανιστεί στις 12 Οκτωβρίου 2022 ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όπου εκδικάστηκε η υπόθεσή του, ωστόσο δικάστηκε ωσεί παρών και κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε ληστεία και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών και για συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών , δηλαδή κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε ο 23χρονος Ρομά, είχε πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2018 οπότε και ο –τότε- 77χρονος κατήγγειλε αυτά που είχαν συμβεί σε βάρος του από τους τρεις Ρομά, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου. Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Ιουλίου 2018 στις 2 ξημερώματα πήγε ο 77χρονος στην Αστυνομία και δήλωσε ότι μερικές ώρες νωρίτερα, στις 10 το βράδυ στις 22 Ιουλίου 2018, βρισκόταν στο σπίτι του όταν δύο άγνωστοι του χτύπησαν την πόρτα και του ζήτησαν ένα ποτήρι νερό.

Όμως οι δράστες με το πρόσχημα ότι θέλουν νερό, αποπειράθηκαν να του αφαιρέσουν από τον λαιμό μία χρυσή αλυσίδα και όταν δεν τα κατάφεραν, τον χτύπησαν με ένα ξύλο στο κεφάλι και στο αριστερό χέρι και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή, καταφέρνοντας ωστόσο να πάρουν μαζί τους ένα χρυσό φυλακτό που ο ηλικιωμένος φόραγε στον λαιμό του.

Αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δράστες είναι οι τρεις Ρομά και μετά από αναζητήσεις, στις 24 Ιουλίου 2018 το απόγευμα προσήγαγαν στην Υπηρεσία τον 23χρονο και τον ένα ανήλικο, ηλικίας τότε 14 ετών, ενώ ο έταιρος εμπλεκόμενος (τότε δεν είχε κλείσει τα 18) εμφανίστηκε αυτοβούλως την ίδια ημέρα στην Αστυνομία.

Σε βάρος των τριών Ρομά- που δεν είχαν συλληφθεί λόγω παρέλευσης των χρονικών ορίων του αυτοφώρου- σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της ληστείας κατά συναυτουργία , και στις 24 Ιανουαρίου 2020 κλήθηκαν να απολογηθούν στην ανακρίτρια Ρόδου, συνοδευόμενοι από τον συνήγορο τους κ. Μάνο Τεχνίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί τα όσα τους καταλογίζονται.

Όπως είχαν πει στην ανακρίτρια Ρόδου, πράγματι χτύπησαν την πόρτα του 77χρονου και του ζήτησαν νερό, όμως ο ηλικιωμένος τους έβαλε τις φωνές και λογομάχησε μαζί τους με αποτέλεσμα να τσακωθούν. Οι τρεις Ρομά αρνήθηκαν ότι του αφαίρεσαν οτιδήποτε. Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας και οι τρεις Ρομά είχαν αφεθεί ελεύθεροι και μόνο στον 23χρονο είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της εμφάνισής του μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών