Φλας στο παρελθόν, 1963: Μία ανάλυσις του ΕΒΕΔ αι κατά κατηγορίας οικον. δραστηριότητες εις την Δωδεκάνησον

Φλας στο παρελθόν, 1963: Μία ανάλυσις του ΕΒΕΔ αι κατά κατηγορίας οικον. δραστηριότητες εις την Δωδεκάνησον

Φλας στο παρελθόν, 1963: Μία ανάλυσις του ΕΒΕΔ αι κατά κατηγορίας οικον. δραστηριότητες εις την Δωδεκάνησον

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 307 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 1963
Αριθ. Φύλλου 3790

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΙΣ ΤΟΥ ΕΒΕΔ
ΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΟΙΚΟΝ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΝ
Εις το κυκλφορήσαν δελτίον του ΕΒΕΔ δημοσιεύεται άρθρον υπό τον τίτλον «Αι κατά κατηγορίας Οικονομικαί δραστηριότητες εις Δωδεκάνησον» το οποίον έχει ως εξής:

Προς ολοκλήρωσιν της παρουσιάσεως των οικονομικών δραστηριοτήτων της Δωδεκανήσου είναι ανάγκη να εξετασθή και η κατά κατηγορίας διάρθρωσις των καθ’έκαστον κλάδον ως εμφανίζεται εις τον δημοσιευόμενον εις άλλην στήλην του παρόντος πίνακα.

Εις τον κλάδον των ορυχείων και αι περισότεραι δραστηριότητες αναφέρονται εις λατομεία οικοδομικών υλικών, αριθμούντα εις όλην την Δωδεκάνησον 13 και χρησιμοποιούντα 55 άτομα ως εργατοτεχνικόν προσωπικόν. Εις τα ορυχεία υπάγεται και η Αλική της Κω καθώς και το ορυχείον κισσήρεως της Νισύρου.

Εις τον κλάδον της μεταποιήσεως υπάγονται όλαι αι βιμηχανικαί και βιοτεχνικαί δραστηριότητες της Δωδεκανήσου. Με κριτήριον τον αριθμόν των κατά κατηγορίας επιχειρήσεων ως και του απασχολουμένου υπ’ αυτών προσωπικού η διάρθρωσις της μεταποιήσεως εμφανίζεται ως ακολούθως. Χαρακτηριστικόν γνώρισμα αυτών είναι ο μεγάλος αριθμός των μικρών βιοτεχνικών μονάδων παραγωγής ειδών βιοτικής ανάγκης.

Ούτω κατά τον χρόνον της απογραφής ελειτούργουν εις ολόκληρον την Δωδεκάνησον 780 εργαστήρια ειδών ενδυμασίας (ραφεία) απασχολούντα 1.509 άτομα, 209 οικοτεχνίαι ταπήτων κεντημάτων κ.τλ. απασχολούσαι 612 άτομα, 301 υποδηματοποιεία με 570 απασχολουμένους 151 αρτοποιεία και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής με προσωπικόν 371 άτομα 124 ξυλουργεία με 384 απασχολουμένους, 139 επιπλοποιεία (απασχ. 329) 114 αλευρόμυλοι απασχολ. 205, 181 ελαιουργεία απασχολ. 368, 162 εργαστήρια κατασκευής αντικειμένων εκ μετάλλου (χρυσοχοεία κ.λπ.) απασχολούντα 291 άτομα 21 συνεργεία απασχολούντα 224 δηλαδή αι ανωτέρω μνημονευθείσαι 10 κατηγορίαι βιοτεχνικών εργαστηρίων απασχολούν εν συνόλω 4.859 άτομα ήτοι το 80% των απασχολουμένων εις τον κλάδον της μεταποιήσεως. Το ηυξημένον τούτο ποσοστόν είναι ενδεικτικόν του βιοτεχνικού χαρακτήρος της μεταποιητικής μας δραστηριότητος και της εξ αντιθέτου ελλείψεως μεγάλων βιομηχανικών μονάδων αι οποίαι αριθμούν ολίγας μόλις επιχειρήσεις γεωργικού κυρίως χαρακτήρος (κονσερβοποιεία τοματοπολτού, οινοπνευματοποιεία, οινοποιεία κ.τ.λ.)

Μία άλλη κατηγορία δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τας επιχειρήσεις ηλεκτροφωτισμού (αριθμ. 22, απασχ. 170) τας επιχειρήσεις διανομής ύδατος αρ. 7, απασχ. 44 και τας υπηρεσίας υγιεινής (αριθ. 5 απασχ. 164) αι οποίαι ως γνωστόν ανήκουν εις την κατηγορίαν των επιχειρήσεων.

Μία άλλην κατηγορία δραστηριοτήτων περιλαμβάνει το χονδρικόν και λιανικόν εμπόριον, τα τραπεζικά ιδρύματα ως και τα μεσιτικά γραφεία απασχολούντα 3.700 άτομα. Η κατηγορία αύτη εμφανίζεται ηυξημένη λόγω των επικρατουσών εν Δωδεκανήσω ειδικών συνθηκών αι οποίαι ευνοούν την ανάπτυξιν των μεταπρακτικών επιχειρήσεων.

Τέλος υπάρχει και ο κλάδος των υπηρεσιών εις τον οποίον την πρώτην θέσιν κατέχουν τα καταστήματα επιτοπίου σερβιρίσματος φαγητών, γλυκών και ποτών (αριθμ. 956 απασχ. 1.496) τα ξενοδοχεία και οικοτροφεία (αρι, 62 απασχολ. 383) κ.τ.λ

Αι κατηγορίαι αύται εμφανίζονται λίαν ηυθημέναι καθ’ όσον συνδέονται αμέσως με την εξυπηρέτησιν της τουριστικής μας κινήσεως η οποία ως γνωστόν συνιστά την σπουδαιοτέραν, αυτήν την στιγμήν τουλάχιστον, οικονομικήν μας δραστηριότητα.

Εκ των εκτεθέντων ανωτέρω εν συσχετισμών και με τα αναλυτικά στοιχεία του πίνακος προκύπτει ότι η διάρθρωσις των οικονομικών δραστηριοτήτων της Δωδεκανήσου έχει εντόνον μεταπρακτικόν χαρακτήρα, στερουμένη σοβαράς παραγωγικής δομής.

Η διαπίστωσις αύτη θα πρέπει να αποτελέση την αφετηρίαν διά την ανάληψιν προσπαθειών και πρωτοβουλιών εξ όλων των κατευθύνσεων δημοσίων και ιδιωτικών προς τον σκοπόν δημιουργίας παραγωγικών δραστηριοτήτων αι οποίαι και θα συμβάλλουν αποφασιστικώς εις την αντιμετώπισιν του οικονομικού προβλήματος της περιφερείας μας.

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...