H προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο

H προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο

H προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6653 ΦΟΡΕΣ

Στις 18 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία του νέου συμβουλίου

Την πρώτη του συνεδρίαση μετά τις εκλογές πραγματοποίησε χτες το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, η οποία ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αποβιώσαντα Φώτη Χατζηδιάκου μετά από την πρόταση του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου καθώς ο εκλιπών υπηρέτησε τόσο τη νομαρχιακή, όσο και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Στη χτεσινή συνεδρίαση που ήταν ειδική και αφορούσε την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2024, ο κ. Χατζημάρκος συνεχάρη όσους εξελέγησαν στο νέο περιφερειακό συμβούλιο ενώ μιλώντας για τον προϋπολογισμό είπε, ότι η περιφερειακή αρχή περίμενε να έρθει η έκθεση του παρατηρητηρίου ώστε να τεθεί το θέμα σε συζήτηση στο Σώμα, αφού πέρασε και από την Οικονομική Επιτροπή.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαρία Χατζηγιάννη, αφού είπε ότι ο προϋπολογισμός της περιφέρειας είναι βασισμένος στις αρχές της ανάπτυξη για λίγους ενώ η λειτουργία της περιφέρειας είναι ιδιωτικοποιημένη και η κατάσταση δε φαίνεται να αλλάζει στο μέλλον, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2024.


Ακολούθως ο επικεφαλής της παράταξης «Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου» Χαράλαμπος Κόκκινος μίλησε κι εκείνος για τον αποβιώσαντα Φώτη Χατζηδιάκο, έδωσε συγχαρητήρια σε όσους επανεξελέγησαν κατά τις εκλογές και σε όσους έδωσαν μάχη αλλά δεν εξελέγησαν, υπογραμμίζοντας ότι αντίπαλοι όλων είναι τα προβλήματα. Αφού υπογράμμισε ότι μετά από 15 χρόνια ο ίδιος αποχωρεί από το Σώμα, έκανε γνωστό ότι θα ψηφίσει υπέρ του προϋπολογισμού.


Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου» Νίκος Αττιτής, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι μπορεί από νούμερα να πηγαίνουμε καλά αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται και είναι πολύ μεγάλα.


Ο Μηνάς Λυριστής εκπρόσωπος παράταξης του Μανώλη Γλυνού «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον εκλιπόντα Φώτη Χατζηδιάκο λέγοντας ότι ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος, άκουγε την αντίθετη άποψη και πίεζε για το καλό του νησιού του, εκπροσωπώντας μία γενιά πολιτικών που φθίνει τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα με την ευκαιρία, έδωσε συγχαρητήρια στην περιφερειακή αρχή για τη νίκη της στις εκλογές ενώ μιλώντας για το θέμα τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι μία διαδικασία που δεν είναι πολιτική αλλά λόγω των καταστάσεων γίνεται τεχνοκρατική, και δεν παράγεται έτσι πολιτικός λόγος.

Όπως είπε επίσης, οι άλλες παρατάξεις αδυνατούν να προτείνουν σχέδιο προϋπολογισμού και για τον λόγο αυτό ψήφισε υπέρ ο ίδιος, ως ένδειξη τιμιότητας και πολιτικού πολιτισμού, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, ευχόμενος καλή θητεία σε όσους συμμετέχουν στο νέο συμβούλιο.

Η τακτική συνεδρίαση
Ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση του Σώματος στην οποία συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα που περιλαμβάνονταν στην Ημερήσια Διάταξη και από αυτήν ξεχώρισε το θέμα που αφορούσε τη διατύπωση Γνώμης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.


Το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) αποτελεί επί της ουσίας το τοπικό σχέδιο συμβολής στην κλιματική αλλαγή, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της με εφαρμογή τομεακών πολιτικών.

Το ΠεΣΠΚΑ ταυτίζεται με την αύξηση της ετοιμότητας και της ικανότητας αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη διαμόρφωση συνεκτικής προσέγγισης και βελτίωση των δράσεων συντονισμού.


Στοχεύει να καταγράψει τις εκτιμήσεις των κλιματικών μεταβολών στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίον μέχρι το 2100, να εκτιμήσει τις άμεσες και μελλοντικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλους της τομείς της περιοχής μελέτης και να αξιολογήσει (από περιβαλλοντική αλλά και κοινωνικοοικονομική άποψη) τις πιθανές δράσεις προσαρμογής της.


Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία καθώς διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από κάποιες παρατάξεις για τις οποίες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε ότι συγκρούονται δύο κόσμοι, οι δυνάμεις της παραγωγής και οι φωνές της άρνησης.

«Ποτέ στην ιστορία αυτού του τόπου δεν έχουν γίνει περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, όσες έγιναν κατά τη δική μας περίοδο. Την αγάπη στο περιβάλλον θα τη δείτε στην πράξη όχι με φτηνά λογίδρια. Εμείς έχουμε συγκρουστεί με όλα τα συμφέροντα που περιγράφετε στα λογίδριά σας», είπε χαρακτηριστικά.


Ομόφωνα ψηφίστηκαν τα εκτός ημερήσιας θέματα, που αφορούσαν μεταξύ άλλων τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την επέκταση των λιμανιών στα Πηγάδια Καρπάθου και στην Κέφαλο της Κω προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ και 6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ όπως έγινε γνωστό, θα ακολουθήσουν έργα επέκτασης και στα λιμάνια της Καλύμνου και της Σίφνου. Επίσης όπως είπε, ο περιφερειάρχης, σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις και για το λιμάνι Καμείρου Σκάλας, οι διαδικασίες για το οποίο έχουν προχωρήσει αρκετά.


Τέλος, όπως έγινε γνωστό από τον κ. Χατζημάρκο, στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο και την ίδια μέρα θα διεξαχθεί και δια ζώσης συνεδρίαση του Σώματος.
Επίσης συμφωνήθηκε ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μία ακόμα δια ζώσης συνεδρίαση, αυτή τη φορά στη Ρόδο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών