Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης  Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 732 ΦΟΡΕΣ

Τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ) αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Στη χώρα μας, κάθε χρόνο έχουμε περίπου 57.000 ε­γκεφαλικά, τα οποία δυστυχώς μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται πλημμελώς είτε γιατί η μεταφορά στο νοσοκομείο δεν γίνεται ταχύτατα είτε γιατί τα νοσοκομεία μας δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν σωστά τα περιστατικά, ενώ στη συνέχεια από το οικογενειακό περιβάλλον, για διάφορους λόγους –κυρίως οικονομικούς–, δεν υπάρχει σωστή α­ντιμετώπιση.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε 11.000 θανάτους και περίπου 14.000 παραπληγικούς ανθρώπους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το κόστος που σχετίζεται με τα εγκεφαλικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί στα 60 δισ. ευρώ ανά έτος, ενώ οι εκτιμήσεις προβλέπουν αύξηση της επίπτωσης (κατά 34%) και του κόστους των εγκεφαλικών (κατά 44%) έως το 2040 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή με τον τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ) και άλλες επείγουσες διατάξεις», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στοχεύει:

α) Στη βελτιστοποίηση της πρόληψης, θεραπείας και φρο­ντίδας των ασθενών με ΑΕΕ και την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών ασθενών που βρίσκονται στην οξεία φάση.

β) Στην αύξηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας και στην αποφυγή σημαντικού βαθμού αναπηρίας με εφαρμογή σύγχρονης θεραπευτικής προσέγγισης.

γ) Στη μείωση των ποσοστών θνητότητας και την ελάττωση της διάρκειας νοσηλείας μετά από ΑΕΕ. Ειδικότερα, με τον νόμο αυτό δημιουργείται ένα Εθνικό Δίκτυο 19 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας με έξι τουλάχιστον κλίνες ανά μονάδα σε ισάριθμα νοσοκομεία όλων των υγειονομικών περιφερειών της χώρας για τη θεραπεία των ασθενών που έχουν υποστεί Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.

Οι συγκεκριμένες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας θα λειτουργούν στο πλαίσιο της Νευρολογικής ή Παθολογικής Κλινικής του οικείου νοσοκομείου και θα δέχονται αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, παρέχοντας 24ωρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικής παρέμβασης.

Θα έχουν σκοπό να διασφαλίσουν τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς, την έγκαιρη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την παρακολούθηση της πορείας της νόσου, τη διευκόλυνση ειδικών θεραπευτικών παρεμβάσεων, τη διενέργεια γενικών διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, την έναρξη θεραπείας δευτερογενούς πρόληψης, καθώς και τη διεπιστημονική φροντίδα για κινητοποίηση και αποκατάσταση.

Ο νόμος προβλέπει ότι συστήνονται και λειτουργούν ΜΑΦ ΑΕΕ ως ειδικές μονάδες στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως εξής:
• Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γιώργος Γεννηματάς (στο Νευρολογικό Τμήμα).

• Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο – Μπενάκειο ΕΕΣ (στο Νευρολογικό Τμήμα).

• Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΝΑ) Ο Ευαγγελισμός (στο Νευρολογικό Τμήμα).

• Στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης Βοστάνειο (στο Παθολογικό Τμήμα).

• Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου Ανδρέας Παπανδρέου (στο Β’ Παθολογικό Τμήμα).

• Στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης Μαμάτσειο (στο Παθολογικό Τμήμα).

• Στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας (στο Νευρολογικό Τμήμα).

• Στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας (στο Α’ Παθολογικό Τμήμα της οργανικής μονάδας έδρας).

• Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (στο Νευρολογικό Τμήμα).

• Στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά Άγιος Παντελεήμων.

• Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής Η Αγία Βαρβάρα (στο Νευρολογικό Τμήμα της οργανικής μονάδας έδρας).

Πηγή: paron.gr

Διαβάστε ακόμη

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης

Αντικειμενικές αξίες: Αυτοί είναι οι δήμοι και οι ζώνες στις οποίες «κουρεύονται»

Διεπιστημονική έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου