Θεατρικό έργο «Μια από εμάς» από τη Θεατρική ομάδα «ΠΡΑΞΙΣ» |

Θεατρικό έργο «Μια από εμάς» από τη Θεατρική ομάδα «ΠΡΑΞΙΣ» |

Θεατρικό έργο «Μια από εμάς» από τη Θεατρική ομάδα «ΠΡΑΞΙΣ» |

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1056 ΦΟΡΕΣ

Η θεατρική ομάδα «ΠΡΑΞΙΣ» επανέρχεται με ένα έργο που γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2023 από τον συγγραφέα και ιδιαίτερα γνωστό (και από τις τηλεοπτικές «Άγριες μέλισσες») ηθοποιό Γιώργο Ηλιόπουλο.

Περί του έργου
Το νέο του αυτό έργο με τίτλο «Μια από εμάς» γεννήθηκε από την ανάγκη του να μιλήσει μέσα από την τέχνη για τη γυναίκα, τη βία που δέχεται, τα στερεότυπα και τα όνειρα που τσακίζονται στον βωμό των πρέπει.

Οι εποχές αλλάζουν, ο κόσμος εξελίσσεται και κάποια πράγματα εξακολουθούν να κινούνται αργά και βασανιστικά όσο αφορά την εξάλειψη των στερεότυπων συμπεριφορών με βάση τα φύλα. Ο ρατσισμός και ο διαχωρισμός εξακολουθεί να υφίσταται καλυμμένος, μεταμορφωμένος ή και δυστυχώς πολλές φορές ασυνείδητος.

Η τεχνολογία πλέον προσφέρει την γρήγορη ενημέρωση και αποτύπωση της φρίκης των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα και τον κόσμο, την ώρα που τα συναισθήματα όλων εκτονώνονται σε αναρτήσεις.

Έμπνευση και δημιουργία
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος «έπιασα τον εαυτό μου- όπως όλοι μας – να βάζουμε αυτά τα emoji της αγανάκτησης σε αναρτήσεις στα social που περιείχαν ειδήσεις με θύματα γυναίκες και ρώτησα τον εαυτό μου αν αυτό είναι το μόνο που μπορώ να κάνω.

Αν ως πολίτης, ως καλλιτέχνης – ως άνθρωπος, αρκεί – ή καλύτερα – αν με καλύπτει αυτή η αυτοματοποιημένη πια αντίδραση – που η όποια συναισθηματική φόρτιση κουβαλά εξατμίζεται στην ανάγνωση της επόμενης ανάρτησης. Αν απλά πατώντας το κουμπί με τις φατσουλες δήλωσα και τελείωσα... Αυτή η έκφραση αγανάκτησης – που έχουμε όλοι μας στο άκουσμα τέτοιων ειδήσεων, αυτό το πλέον έτοιμο: «πάλι;», «Ως πότε πια;» είναι αρκετό;... Ή μήπως έπρεπε να κάνω τη δουλειά μου;
Έτσι προέκυψε αυτό το έργο κι αυτή η παράσταση».

Πλοκή του έργου
Ηρωίδα του έργου που διαδραματίζεται κάπου στον Ελληνικό κάμπο στη δεκαετία του '60 είναι η Ουρανία, ένα κορίτσι που από την πρώτη ανάσα της βιώνει την απαξίωση και την απόρριψη λόγω φύλου, ένα κορίτσι που ονειρεύεται, που ελπίζει να πετάξει και ν’ ανακαλύψει τον κόσμο.

Ένα κορίτσι που θα ζήσει όλη τη βία και τη σκληρότητα της πατριαρχικής οικογένειάς της και θα κλειστεί στο κλουβί των ενοχών, του φόβου και της προκατάληψης που απλώνεται γύρω της. Θα μπορέσουν η αθωότητα και η αγνότητά της να σπάσουν τα δεσμά, να την αφήσουν να ζήσει αυτά που ονειρεύεται;

Συντελεστές
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης, ενώ μουσική ειδικά για την παράσταση έγραψαν ο Μάνος Σάββενας και ο Γιάννης Χατζηδιάκος που ναι η δεύτερη φορά που συνεργάζονται με τον Γιώργο Ηλιόπουλο και οι οποίοι θα παίζουν ζωντανά μουσική σε όλες τις παραστάσεις μαζί με τον Σταύρο Πάττα. Τα σκηνικά υπογράφει η Ανδρομάχη Μπατζούκη, τα κοστούμια η Ζαφειρία Βασιλοπούλου και βοηθοί σκηνοθέτη είναι η Μαρία Πολυχρόνη και η Νικόλ Τσακίρη. Φωτισμοί Λεμονιά Σταυρινάκη, ήχος Βάσια Πασάλη - βίντεο Ραφαηλία Γιακουμή. Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύουν Ανθή Πατσάη, Φλώρα Καραβελατζή, Νικόλ Τσακίρη και Γιάννης Παπαθεοδώρου.

Παίρνουν μέρος οι: Γιάννης Αποκούραστος, Ζαφειρία Βασιλοπούλου, Φλώρα Καραβελατζή, Γαβριήλ Καρπάθιος, Χρυσούλα Κόζα, Ελένη Μικρομανώλη, Ανδρομάχη Μπατζούκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, Γιάννης Παστρικός, Καθολική Περνάρη, Ανθή Πλατή, Κατερίνα Τουβρά, Νικόλ Τσακίρη, Πόπη Τσουρουνάκη, Κώστας Χαρτοφύλλης

Λεπτομέρειες της παράστασης
Οι παραστάσεις θα δοθούν από 23 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό θέατρο Ρόδου στις 21. 00 μ.μ.

Εισιτήρια προπωλούνται:
- Music spot -Πάρης Κατσέλας (Εθν Αντιστασης 83)
- Το Πανέρι – (Παύλου Μελά 17)
- People & People (Εθν. Μακαρίου 4)
- Πλατής κοσμηματοπωλείο (Κωνστ. Υδραίου 64)

Τιμή εισιτηρίου προπώλησης 10 ευρώ.
Στο ταμείο 12 ευρώ.
Εισιτήρια φοιτητών και ανέργων 9 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας