Βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Ρόδο για την προώθηση της ειρήνης

Βιωματικό πρόγραμμα  εκπαίδευσης στη Ρόδο για την προώθηση της ειρήνης

Βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Ρόδο για την προώθηση της ειρήνης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1416 ΦΟΡΕΣ

Συμμετέχουν 28 νέοι από 8 χώρες

Σε μία ταραγμένη περίοδο, όπου οι πολεμικές συγκρούσεις κυκλώνουν τη γειτονιά μας και εικόνες φρίκης εισβάλλουν στις οθόνες μας, 28 Ευρωπαίοι πολίτες από 8 διαφορετικές χώρες θα εκπαιδευτούν στο νησί της Ρόδου για μία εβδομάδα (22-29 Νοεμβρίου 2023), στην προώθηση της ειρήνης.

Έπειτα από δημόσια πρόσκληση, επελέγησαν 5 νέοι και νέες από τη Ρόδο και την υπόλοιπη χώρα ως εκπαιδευόμενοι/ες.
Οι διοργανωτές του ανωτέρω προγράμματος αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ακόλουθα:
«Επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει επαγγελματίες που εργάζονται με νέους και εφήβους ως φορείς αλλαγής, εκπαιδεύοντάς τους θεωρητικά και βιωματικά στον μετασχηματισμό των συγκρούσεων και της προσωπικής ανάπτυξης, αναπτύσσοντας τεχνικές μη βίαιης επικοινωνίας και mindfulness, ως τρόπους οικοδόμησης της ειρήνης στις κοινότητες που δραστηριοποιούνται.

Αποστολή του προγράμματος είναι να προετοιμαστούν για να σχεδιάσουν αντίστοιχες δράσεις στις χώρες τους και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Η δράση συγχρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος κινητικότητας νέων Erasmus+ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το γεγονός ότι η Ρόδος αποτελεί διαχρονικά σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών και κουλτούρας, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ανοχής και συνύπαρξης και επιδιώκουμε να αναδειχθεί.

Το έργο στηρίζεται στη δημιουργική σύμπραξη φορέων και εκπαιδευτών/ trainers με πολύχρονη εμπειρία στην υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων: Πρόκειται για το Youth Peace Ambassadors Νetwork (YPAN), ένα άτυπο δίκτυο 108 νέων που εργάζονται για την οικοδόμηση της ειρήνης από όλη την Ευρώπη, σε κοινότητες που πλήττονται από συγκρούσεις.

Η πλειοψηφία των μελών του δικτύου εκπαιδεύτηκε σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μη τυπικής εκπαίδευσης και μετασχηματισμού συγκρούσεων από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το Δίκτυο YPA επιδιώκει να αναπτύξει μια κουλτούρα ειρήνης ενισχύοντας τους νέους και προάγοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, την ισότητα και τον σεβασμό της διαφορετικότητας μέσω της εκπαίδευσης, της υπεράσπισης και άλλων μη βίαιων δράσεων μέσω έργων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Από τη δική του πλευρά, ο Iasmos Collective Project (ICP) στοχεύει στην ενδυνάμωση της τοπικής κοινότητας μέσω ψυχο-εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και βιωματικών δράσεων, ενώ παράλληλα επικεντρώνεται στην ενίσχυση των κοινοτικών δεσμών. Ιδρύθηκε στη Ρόδο τον Δεκέμβριο του 2021 και έχει τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας.

Ευχαριστούμε θερμά την Σχολή χορού «Έλλη Παρασκευά» και το Κέντρο Πρόληψης «Δίοδος» για τη διάθεση αιθουσών κατά την διάρκεια του προγράμματος».

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας