Παρουσίαση βιβλίου στη Λέρο: «ΑΔΡΙΑΣ-Ήταν όλοι τους ήρωες»

Παρουσίαση βιβλίου στη Λέρο: «ΑΔΡΙΑΣ-Ήταν όλοι τους ήρωες»

Παρουσίαση βιβλίου στη Λέρο: «ΑΔΡΙΑΣ-Ήταν όλοι τους ήρωες»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1607 ΦΟΡΕΣ

Η Θεατρική Ομάδα Λέρου και ο Ιταλοελληνικός πολιτιστικός σύλλογος AIAL διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου και συγγραφέως Μαργαρίτας Πουρνάρα «ΑΔΡΙΑΣ – Ήταν όλοι τους ήρωες», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου και ώρα 19.30 στο θεατράκι της θεατρικής ομάδας στην Αγία Μαρίνα.

Η έμπνευση για τη δημιουργία του βιβλίου
Στις 20 Οκτωβρίου του 1943, Ο «ΑΔΡΙΑΣ» μαζί με τρία βρετανικά πλοία αναχώρησαν από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας σε αποστολή ενίσχυσης των συμμάχων μαχητών της Λέρου, που πολεμούσαν τους Γερμανούς.

Το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου ο «ΑΔΡΙΑΣ» προσέκρουσε σε νάρκη μεταξύ Καλύμνου και Λέρου, που απέκοψε την πλώρη του πλοίου.

Οι επιζώντες του πληρώματος δίχως πυξίδες, χάρτες και άγκυρα, κατάφεραν να οδηγήσουν το πλοίο στις ακτές της Τουρκίας και από εκεί μετά από πρόχειρες επισκευές που κράτησαν 40 ημέρες ξεκίνησαν να διανύσουν τα 730 ναυτικά μίλια μέχρι το λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όταν ο «ΑΔΡΙΑΣ» ήταν έτοιμος να ταξιδέψει, κάποιοι από τους Τούρκους τον ξεπροβόδισαν με την ευχή «Η Παναγιά μαζί σας».

Ακούγεται απίστευτο αλλά μέσα στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρχε και αυτή η ωραία ιστορία ελληνοτουρκικής φιλίας που παραμένει ως σήμερα άγνωστη.

Ο «ΑΔΡΙΑΣ» φθάνοντας στην Αλεξάνδρεια έγινε δεκτός με πανηγυρισμούς. Το Αμερικανικό πεντάγωνο εκτύπωσε φυλλάδια με την ιστορία του ελληνικού πλοίου ως λαμπρό παράδειγμα αντοχής και κουράγιου.

Η ιστορία του άξιζε να ειπωθεί σήμερα, για να θυμόμαστε τι θα πει ήρωας και πατριωτισμός.

Περί της παρουσίασης του βιβλίου
Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει η συγγραφέας Μαργαρίτα Πουρνάρα με τη συμμετοχή της κόρης του ήρωα Ανθυποπλοιάρχου Σπύρου Μουρίκη, Αλίκης. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Γενικός γραμματέας του AIAL Έντζο Μπονάνο και θα συντονίσει ο Νίκος Φωκάς, εκπρόσωπος στα Δωδεκάνησα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η εκδήλωση.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας