Η κακοκαιρία δοκίμασε για τα καλά το νησί της Ρόδου

Η κακοκαιρία δοκίμασε για τα καλά το νησί της Ρόδου

Η κακοκαιρία δοκίμασε για τα καλά το νησί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3491 ΦΟΡΕΣ

Αρκετές κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και απεγκλωβισμούς δέχθηκε η Πυροσβεστική

Έντονα καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις ραγδαίες βροχοπτώσεις που μετέτρεψαν τους δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους εξελίχθηκαν χθες σε ολόκληρο σχεδόν το νησί της Ρόδου, δοκιμάζοντας έτσι για τα καλά τις αντοχές, των Υπηρεσιών, των πολιτών και του νησιού μας.

Η σφοδρότητα των φαινομένων, εντάθηκε κυρίως μετά τις 3 το μεσημέρι στις περιοχές Παραδεισίου, Δαματριάς, Θεολόγου και Σορωνής, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους και κυρίως εκείνους που επέστρεφαν ή πήγαιναν εκείνη την ώρα στις δουλειές τους.

Ευτύχημα επίσης θεωρείται το γεγονός ότι νεαρός συμπολίτης μας που κινούνταν με το όχημά του στον δρόμο προς τις Πεταλούδες, γλίτωσε από τα χειρότερα, όταν εγκατέλειψε το όχημά του βλέποντας ότι αυτό παρασύρεται από τα ορμητικά νερά ποταμού στη μέση του δρόμου!

Ο δρόμος από Πεταλούδες προς Ψίνθο  Φώτο: Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Ρόδου
Ο δρόμος από Πεταλούδες προς Ψίνθο Φώτο: Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Ρόδου
Μαλώνα
Μαλώνα / Φωτογραφία: Τσαμπίκα Κουσουλίνη
Μαλώνα
Μαλώνα / Φωτογραφία: Τσαμπίκα Κουσουλίνη

Τεράστια ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς

Οι δυνατές βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν από τα ξημερώματα της Τετάρτης, συνοδεύτηκαν από διακοπές του ρεύματος μικρής διάρκειας στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ εκτός λειτουργίας βγήκαν πολλές φορές οι φωτεινοί σηματοδότες σε κεντρικά σημεία της πόλεως Ρόδου αλλά και επί της Ρόδου – Λίνδου και Ρόδου – Καμείρου αντίστοιχα, προκαλώντας χαώδεις καταστάσεις εν μέσω της βροχής.

Στο κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου αναφέρθηκαν επίσης στη διάρκεια της ημέρας, δεκάδες προβλήματα, που είχαν να κάνουν με πτώσεις κλαδιών ή σπασμένα δέντρα, καθώς επίσης και ακινητοποιημένα οχήματα στον δρόμο εξαιτίας της νεροποντής.

Σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες πτήσεις των αεροσκαφών, δεν υπήρξαν ακυρώσεις αλλά μικρές καθυστερήσεις ενώ το Blue Star Patmos δεν μπόρεσε να «δέσει» στο λιμάνι της Ακαντιάς στις 6:30 το πρωί λόγω των θυελλωδών ανέμων και παρέμεινε για αρκετή ώρα ανοιχτά στον κόλπο της Ιξιάς.

Λάερμα, Φώτο: Τάσος Πατούνας
Λάερμα, Φώτο: Τάσος Πατούνας

Εκκλήσεις για περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων
Οι αρμόδιες Αρχές ζητούσαν πάντως κατά τη διάρκεια όλης της μέρας αλλά και με ανακοινώσεις που είχαν εκδώσει από την προηγούμενη, από τους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, μέχρι να κοπάσει η κακοκαιρία.

Σε ετοιμότητα επίσης ήταν και η Αστυνομία, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να διακόψει την κυκλοφορία, όπου αυτό κρίνονταν ως αναγκαίο, μέχρι τη μείωση της έντασης της σχετικής κακοκαιρίας.

Οι ισχυρές βροχοπτώσις, από τον Αρχάγγελο έως τη Σάλακο, και από τη Σορωνή έως τη Ρόδο και τ’ Αφάντου, είχαν μετατρέψει κατά τη διάρκεια της ημέρας, τους δρόμους σε ορμητικά ποτάμια, γεγονός που προκάλεσε τεράστια προβλήματα και ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς. Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφηκαν στην περιοχή της Ιξιάς, Κρεμαστής και Ιαλυσού, ενώ ο δρόμος από Δαματριά προς Μαριτσά έγινε αδιάβατος για πολλές ώρες, εξαιτίας των χειμάρρων που είχαν υπερχειλίσει.

Σώθηκε την τελευταία στιγμή συμπολίτης μας
Την τελευταία στιγμή εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του στη μέση του δρόμου όταν κατάλαβε ότι παρασυρόταν από ποτάμι, που βρίσκεται στον δρόμο από Δαματριά προς Πεταλούδες, ένας 25χρονος συμπολίτης μας, όταν στην προσπάθειά του να διασχίσει το σημείο, το όχημα έσβησε και στη συνέχεια άρχισε να παρασύρεται από το ορμητικό ποτάμι εν μέσω σφοδρής βροχόπτωσης!

Έντρομος ο συμπολίτης μας, μπόρεσε κι άνοιξε την πόρτα του οχήματός του με πολλή προσπάθεια, ενώ στη συνέχεια το εγκατέλειψε περνώντας στο απέναντι σημείο.
Ο 25χρονος, που φαίνεται στη φωτογραφία και πίσω ακριβώς το ακινητοποιημένο όχημά του, κατευθύνονταν στη δουλειά του (σε εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή) και όπως δήλωσαν στη «Ροδιακή» συγγενικά του πρόσωπα, σε όλη τη διαδρομή κανείς δεν τον ειδοποίησε και κανείς δεν τον ενημέρωσε ότι τα ποτάμια στον συγκεκριμένο δρόμο έχουν υπερχειλίσει και είναι άκρως επικίνδυνα.

Ο νεαρός εντοπίστηκε στη συνέχεια από άλλον συμπολίτη μας που βρέθηκε στην περιοχή με όχημα 4X4 και προσπάθησαν να ρυμουλκήσουν το όχημα, αλλά επειδή η στάθμη του ποταμού είχε ανέβει επικίνδυνα, εγκατέλειψαν την προσπάθεια.
Στο ίδιο σημείο, πριν από 30 περίπου χρόνια, είχε χάσει τη ζωή του συμπολίτης μας που είχε προσπαθήσει να διασχίσει το ποτάμι εν μέσω κακοκαιρίας.

Κοιμητήριο Αρχαγγέλου
Κοιμητήριο Αρχαγγέλου
Ποταμός Αρχαγγέλου
Ποταμός Αρχαγγέλου

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας

«Σύνδεσμος Αγάπης»: Η αλληλεγγύη πάντα σε πρώτο πλάνο

Σκλαβενίτης: Νέο deal στη Ρόδο – Συμφώνησε με την αλυσίδα «Φλεβάρης»

Έκπτωση 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για 7 νησιά

Στην περιφέρεια Αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ

Λύση με χάραξη νέου δρόμου για τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Λειβάδας Αρχαγγέλου!

Πλειστηριασμοί: Μαζικό "σφυροκόπημα" στη Σύμη, στο "στόχαστρο" ξενοδοχείο 3 αστέρων στη Λέσβο

Σύλλογος ΑμεΑ: Απαλλαγή από τη μηνιαία παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις για τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%