Ερευνητικό Πρόγραμμα για το Παλάτι των Ιπποτών

Ερευνητικό Πρόγραμμα για το Παλάτι των Ιπποτών

Ερευνητικό Πρόγραμμα για το Παλάτι των Ιπποτών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 983 ΦΟΡΕΣ

Ερευνητικό Πρόγραμμα με τίτλο «Ερευνητικές εργασίες για την καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης, ερμηνεία παθολογίας και προτάσεις για την αποκατάσταση του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου» ενέκρινε η υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη.

Στη σχετική Απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρονται τα εξής:
«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ»
1. Εγκρίνουμε την ανάθεση της εκτέλεσης του Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο: «Ερευνητικές εργασίες για την καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης, ερμηνεία παθολογίας και προτάσεις για την αποκατάσταση του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο», συνολικού προϋπολογισμού τριακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (350.000,00 €), συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Νικόλαο Σκουτέλη, διευθυντή του Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων.

Η εκτέλεση του ανωτέρω Ερευνητικού Προγράμματος, θα γίνει σύμφωνα με την από 14-11-2023 συνημμένη Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων, που συντάχθηκε με φροντίδα της ΔΑΒΜΜ και του Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία προσυπογράφεται από τα παραπάνω δύο μέρη καθώς και από τον πρόεδρο του ΕΛΚΕ, Αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας Απόφασης.

2. Το αντικείμενο του παραπάνω Ερευνητικού Προγράμματος προσδιορίζεται στην πρόταση του Πολυτεχνείου Κρήτης, βάσει της οποίας συντάχθηκε και συνυπογράφηκε η ως άνω Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων και περιλαμβάνει επιγραμματικά τα ακόλουθα:

• Έρευνες για την ιστορική τεκμηρίωση
• Τοπογραφική και σύνθετη γεωδαιτική - εικονοληπτική αποτύπωση
• Αρχιτεκτονική αποτύπωση - ανάλυση - παθολογία
• Διερεύνηση σύστασης υλικών δόμησης και κονιαμάτων
• Έρευνα για τη στατική επάρκεια
• Αρχιτεκτονικά σχέδια αποκατάστασης (συμπληρώσεις-στερεώσεις –προσβάσεις) του κτηρίου και της δομητικής αποκατάστασης σε συνάφεια με την αρχιτεκτονική μορφολογία του. Κατασκευή λεπτομερούς υπολογιστικού μοντέλου, εισαγωγή των οικοδομικών στοιχείων από τις φάσεις επέμβασης στον φέροντα οργανισμό και στις επιμέρους κατασκευές, πύργους και επάλξεις.

• Προτάσεις αποκατάστασης σε επεξεργασία εφαρμογής για το σύνολο των πλαισίων και των κόμβων στο κτηριακό συγκρότημα του παλατιού.

• Αρχιτεκτονικά σχέδια αποκατάστασης (συμπληρώσεις- στερεώσεις – προσβάσεις) για όλους τους εσωτερικούς χώρους σε συνάφεια με τις νέες χρήσεις και στους συνδεδεμένους με το παλάτι υπαίθριους χώρους στην αυλή και στους κήπους.

• Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (κλιματισμού, αερισμού, ύδρευση-αποχέτευση, ισχυρών και ασθενών ρευμάτων)
• Πυρασφάλεια
• Προσβασιμότητα ΑμεΑ
• Οικονομοτεχνικά στοιχεία των εργασιών για την επαναλειτουργία του κτιριακού συγκροτήματος.
3. Τη χρηματοδότηση εν θέματι Ερευνητικού Προγράμματος, η οποία ανέρχεται σε ποσό συνολικού ύψους τριακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (350.000,00 ευρώ), συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και θα βαρύνει τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού του υπουργείου Πολιτισμού - ΑΛΕ 2310802897 «Επιχορήγηση σε λοιπούς φορείς με νομική προσωπικότητα για λειτουργικές δαπάνες γενικά.». Το ποσό θα κατατεθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Έρευνας του Ε. Μ. Πολυτεχνείου επ’ ονόματι του καθηγητή Νικολάου Σκουτέλη και θα αποδοθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 432/81 (ΦΕΚ. 118/5.5.81), σε τέσσερις δόσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, όπως αναλυτικά περιγράφεται στην Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων.

4. Ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης των συμπερασμάτων και τελικών αποτελεσμάτων του Ερευνητικού Προγράμματος ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες, από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης. Στον παραπάνω συνολικό χρόνο, δεν προσμετρώνται τα χρονικά διαστήματα έγκρισης των επιμέρους παραδοτέων στοιχείων του Ερευνητικού Προγράμματος, από το ΥΠΠΟ, όπως αναλυτικά περιγράφεται στην Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων.

5. Επιστημονικός υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος ορίζονται ο καθηγητής Ν. Σκουτέλης, δ/ντής του Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων, της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

6. Προϊσταμένη Αρχή για τη διαχείριση και παρακολούθηση της εκπόνησης του Ερευνητικού Προγράμματος θα είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟ.

7. Η σύμβαση ανάθεσης εκτέλεσης του εν θέματι Ερευνητικού Προγράμματος υπογράφεται από τον πρόεδρο Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, σύμφωνα με υπ’ αριθ. 1/16-1-2023 Απόφαση «Καθορισμός του τομέα ευθύνης και των επιμέρους αρμοδιοτήτων των Αντιπρυτάνεων και της σειράς αναπλήρωσης του Πρύτανη από τους Αντιπρυτάνεις» (ΦΕΚ 326/Β/25-1-2023).

8. Εξουσιοδοτούμε τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για τη υπογραφή της Σύμβασης, σύμφωνα µε την από 6-11-2023 πρόταση του Πολυτεχνείου Κρήτης - Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων και την Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων που συνοδεύει την παρούσα Απόφαση.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ»

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας