Ανοιχτή σύσκεψη των κατοίκων της Νότιας Ρόδου για τα προβλήματα των πυρόπληκτων

Ανοιχτή σύσκεψη των κατοίκων της Νότιας Ρόδου για τα προβλήματα των πυρόπληκτων

Ανοιχτή σύσκεψη των κατοίκων της Νότιας Ρόδου για τα προβλήματα των πυρόπληκτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1950 ΦΟΡΕΣ

Από την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 18:30 ΣΤΟ «ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ» ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ

Σχεδόν τέσσερεις μήνες πέρασαν μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού που έκαιγε επί 10 ημέρες και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις περιουσίες μας, στην τοπική οικονομία και στο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. Ενώ όλες οι πληγές είναι ακόμα ανοικτές, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει από το κράτος, όσον αφορά τις αποζημιώσεις, την αντιπλημμυρική προστασία και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Μετά τις κινητοποιήσεις μας, δόθηκαν επιτέλους κάποιες αποζημιώσεις και πληρώθηκαν οι αναστολές σε μέρος των πυρόπληκτων άνεργων εργαζόμενων των τουριστικών επιχειρήσεων.

Όμως ακόμα:

  • Εκατοντάδες άνεργοι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει την αναστολή.
  • Πολλοί κάτοικοι που κάηκαν τα σπίτια τους δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση.
  • Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει την κρατική αρωγή, και έχει απορριφθεί η αποζημίωση για τα προϊόντα που χάλασαν.
  • Πολλοί πυρόπληκτοι δεν δικαιούνται καν συμπληρωματική δήλωση των ζημιών που υπέστησαν. Οι καταγραφές από τις κρατικές υπηρεσίες κράτησαν μόνο λίγες ημέρες και όποιος πρόλαβε!
  • Οι ετήσιες απαραίτητες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις προχωρούν πολύ αργά. Ενώ τα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα, όπως π.χ. προστασία από κατολισθήσεις στο Ασκληπιείο, βρίσκονται κυριολεκτικά στο μηδέν.
  • Στις λίγες περιοχές της Νότιας Ρόδου που έχει μείνει παρθένο δάσος (π.χ. Ίστριος, Λαχανιά), δεν έχουν ξεκινήσει τα μέτρα πυροπροστασίας, ούτε υπάρχει αντίστοιχο σχέδιο από το κράτος σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Σήμερα που το κατεστραμμένο περιβάλλον αφήνεται στην τύχη του οι κρατικές υπηρεσίες δουλεύουν στον φουλ, για να «φυτρώσουν» φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες στις καμένες εκτάσεις, δηλαδή για νέα οικολογική ζημιά!

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα έχουμε καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα με συγκεκριμένα αιτήματα, στην κυβέρνηση, στην περιφέρεια και στον δήμο.

Για αυτά τα θέματα, καλούμε σε ανοικτή σύσκεψη τους κατοίκους της Νότιας Ρόδου, τους πυρόπληκτους των χωριών μας και κάθε φορέα της περιοχής : τους προέδρους και συμβούλους των τοπικών κοινοτήτων (εν ενεργεία και νέο εκλεγέντες), και όλους τους συλλόγους των χωριών.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η να οργανωθούμε καλύτερα και να αποφασισθεί πρόγραμμα δράσης, κινητοποιήσεων, εκδηλώσεων και παρεμβάσεων για να αναδειχτούν δημόσια τα προβλήματα μας, ώστε να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ

 

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»