Αγωγή κατά των δολοφόνων κατέθεσε η οικογένεια Τοπαλούδη

Αγωγή κατά των δολοφόνων κατέθεσε η οικογένεια Τοπαλούδη

Αγωγή κατά των δολοφόνων κατέθεσε η οικογένεια Τοπαλούδη

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2099 ΦΟΡΕΣ

Αγωγή αδικοπραξίας με την οποία ζητούν να τους καταβληθεί το χρηματικό ποσό των 980.000 ευρώ ως αποζημίωση για τη ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, κατέθεσε χθες η οικογένεια της άτυχης κοπέλας.

Συγκεκριμένα, η αγωγή κατατέθηκε από τον δικηγόρο κ. Βαγγέλη Γκιουγκή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου για λογαριασμό των γονιών, του αδελφού, των δύο παππούδων και των δύο θείων της 21χρονης κοπέλας και στρέφεται κατά των δύο δολοφόνων της Ελένης αλλά και των πατεράδων αυτών.

Με την αγωγή ζητείται να τους καταβληθεί το χρηματικό ποσό των 980.000 ευρώ συνολικά και συγκεκριμένα 240.000 για κάθε έναν από τους δύο γονείς, 200.000 ευρώ για τον αδελφό, από 100.000 ευρώ για τους παππούδες και από 50.000 ευρώ για τους θείους, ως ψυχική οδύνη για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία, της κόρης, αδελφής, εγγονής και ανιψιάς τους.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο δικηγόρος της οικογένειας που κατέθεσε και την αγωγή χθες στο δικαστήριο της Ρόδου, κ. Βαγγέλης Γκιουγκής εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση τόσο της αγωγής όσο και της αναίρεσης που έχουν κάνει οι δύο δράστες.

«Πιστεύω ότι η αγωγή θα γίνει δεκτή μετά και τις δύο αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων και φυσικά να απορριφθεί και η αναίρεση που έχουν κάνει οι δύο δολοφόνοι στον Άρειο Πάγο», δήλωσε ο κ. Γκιουγκής.

Πώς έγινε το στυγερό έγκλημα

Για τους εμπλεκόμενους όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 27 Νοεμβρίου 2018.

Ήταν περίπου μεσάνυκτα όταν η άτυχη φοιτήτρια μπήκε στο αυτοκίνητο του Ροδίτη και όλοι μαζί πήγαν στο σπίτι του στη Λίνδο. Εκεί, οι δύο δράστες φέρονται να θέλησαν να έχουν ερωτική επαφή μαζί της, όμως η 21χρονη αρνήθηκε και τότε τη χτύπησαν κάμπτοντας την αντίστασή της.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου και οι δύο άνδρες ικανοποίησαν τις ερωτικές τους ορέξεις χρησιμοποιώντας βία και κάμπτοντας με τον τρόπο αυτό τις αντιστάσεις της κοπέλας, ενώ στη συνέχεια λόγω της σωματικής και ψυχικής της εξάντλησης την εξανάγκασαν να ανεχθεί επιπλέον ασελγείς πράξεις για τις οποίες και πάλι η άτυχη κοπέλα πρόβαλε αντίσταση.

Τότε – σύμφωνα πάντα με το βούλευμα- οι δύο νεαροί την γρονθοκόπησαν με δύναμη (και οι δύο έκαναν πολεμικές τέχνες), χάνοντας στιγμιαία η 21χρονη τις αισθήσεις της. Όταν επανήλθε τους είπε ότι επρόκειτο να τους καταγγείλει στην αστυνομία και τότε οι κατηγορούμενοι φέρονται να την χτύπησαν με γροθιές και σίδερο σιδερώματος στο κεφάλι της προκαλώντας της αιμορραγία από τα χτυπήματα αυτά.

Ο 26χρονος και ο 24χρονος κατηγορούνται επίσης ότι στη συνέχεια αντί να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο, την μετέφεραν στην παραλία «Φώκια» στους Πεύκους και την πέταξαν στη θάλασσα όπου και η άτυχη κοπέλα βρήκε τραγικό θάνατο από πνιγμό. Η «αντίστροφη» μέτρηση για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση ξεκίνησε με την ταυτοποίηση της σορού της 21χρονης Ελένης.

Προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και ειδικότερα του Γραφείου Ασφαλείας σε συνεργασία με κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που ήρθε στο νησί μας αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, αλλά και τη συνδρομή (όπου απαιτήθηκε) της Αστυνομίας ξεκίνησε τη συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων που θα οδηγούσαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή, διαδραμάτισαν τα βίντεο που είχαν οι Διωκτικές Αρχές στη διάθεσή τους και στα οποία φέρονται να φαίνονται καθαρά οι κατηγορούμενοι και η άτυχη κοπέλα, αλλά και η πορεία που ακολούθησαν από την πόλη της Ρόδου έως το σπίτι στη Λίνδο.

Επίσης η άρση του απορρήτου που έγινε στο τηλέφωνο της 21χρονης κοπέλας βοήθησε στην εξέλιξη της υπόθεσης. Από εκεί κι έπειτα ένα – ένα τα κομμάτια του «παζλ» άρχισαν να συμπληρώνονται με τις καταθέσεις που άρχισαν από τις αρχές Δεκεμβρίου να λαμβάνονται από άτομα που με τον ένα ή άλλο τρόπο φέρονταν να γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις. Γρήγορα οι λιμενικοί «έφθασαν» στους δράστες, τους οποίους και προσήγαγαν στην Υπηρεσία αρχικά για απλές καταθέσεις και εν συνεχεία ως ύποπτους.

Οι δίκες, οι καταδίκες και η προσφυγή στον Άρειο Πάγο

Η υπόθεση της άγριας δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη εκδικάστηκε για πρώτη φορά από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών και μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία με αρκετές διακοπές, στις 15 Μαΐου 2020 οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι χωρίς ελαφρυντικό και επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού, και 15 χρόνια κάθειρξη για τον ομαδικό βιασμό, σε κάθε κατηγορούμενο.

Την ίδια ακριβώς ποινή διατήρησε τόσο για τον 26χρονο Έλληνα όσο και για τον 24χρονο αλλοδαπό αλβανικής καταγωγής και το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών (δευτεροβάθμιο δικαστήριο) το οποίο δεν μείωσε ούτε μέρα στους δράστες από την ποινή που τους είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό.

Και στις δύο δίκες τα δικαστήρια «υιοθέτησαν» πλήρως τις εισαγγελικές προτάσεις που είχαν προηγηθεί. Οι καταδικασθέντες όμως στη συνέχεια προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο ζητώντας ν’ αναιρεθεί η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Οι αιτήσεις τους συζητήθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου 2023 από στο ΣΤ’ ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η κα Εισαγγελέας πρότεινε ν’ απορριφθούν οι λόγοι αναίρεσης που προέβαλαν ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος συγκατηγορούμενός του, επισημαίνοντας ότι η καταδικαστική απόφαση του Εφετείου έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτούν το Σύνταγμα και η νομοθεσία. Παράλληλα, η Εισαγγελέας της έδρας ανέφερε ότι «οι δικαστές δεν επηρεάζονται από τα δημοσιεύματα, αποφασίζουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».

Οι καταδικασθέντες υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, πως κατά τη διάρκεια της δίκης τους στο Εφετείο παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητάς τους, καθώς δεν είχαν δίκαιη δίκη, αλλά και λόγω και της μεγάλης δημοσιότητας που είχε λάβει η υπόθεση. Επίσης, υποστήριξαν ότι δεν ελήφθησαν υπόψη από το δικαστήριο σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία. Ακόμη, οι συνήγοροι της οικογένειας Τοπαλούδη τάχθηκαν με την εισαγγελική πρόταση, σημειώνοντας πως η σχετική απόφαση φέρει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτούν ο νόμος και το Σύνταγμα.

Αντίθετα, οι συνήγοροι των δύο καταδικασθέντων υποστήριξαν αναλυτικά τους λόγους αναίρεσης που περιλαμβάνονται στη σχετική αίτηση των εντολέων τους και ζήτησαν την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Διαβάστε ακόμη

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες