Αναδείχθηκε οριστικός ανάδοχος για την αποκατάσταση των λουτρών

Αναδείχθηκε οριστικός ανάδοχος για την αποκατάσταση των λουτρών

Αναδείχθηκε οριστικός ανάδοχος για την αποκατάσταση των λουτρών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5433 ΦΟΡΕΣ

Η ανάδειξη του οριστικού αναδόχου για το έργο της αποκατάστασης, του εκσυγχρονισμού και της επαναλειτουργίας των δημοτικών λουτρών (σ.σ. Yeni Hamam) στη Μεσαιωνική Πόλη, προχθές, Παρασκευή, σηματοδοτεί και την έναρξη των διαδικασιών για την παράδοση ενός εμβληματικού μνημείου της Ρόδου σε ντόπιους και επισκέπτες, ως έναν σύγχρονο χώρο ευεξίας και κέντρου αισθητικής, με βασική τη χρήση των θερμών λουτρών, που θ’ αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν μας.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, προχθές, συνεδρίασε η Επιτροπή του διαγωνισμού η οποία είχε να εξετάσει την αιτιολόγηση του 1ου και του 2ου που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και το έργο κατακυρώθηκε στην Εταιρεία «Τσαταλιός Μιχάλης-Κόσμος Θεόδωρος Ο.Ε.». Την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα αποστείλει το πρακτικό στην Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να επικυρώσει, με απόφασή της, την ανάδειξη του οριστικού αναδόχου.

Έπειτα θα ακολουθήσει ο προσυμβατικός έλεγχος. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, εκτιμάται ότι από την Άνοιξη του 2024 θα μπον συνεργεία στα δημοτικά λουτρά.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.320.341,47 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έπειτα από ενέργειες της δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη και του αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανου Ι. Δράκου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2025 καθώς μετά κλείνει το πρόγραμμα.

Η ένταξη χρηματοδότησης του Έργου, ακολούθησε της σύνταξης σχετικής μελέτης από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, υπό τον συντονισμό του κ. Δράκου, και την έγκρισή της από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το Μνημείο
Το έργο αποκατάστασης, αφορά στο ακίνητο των δημοτικών λουτρών που βρίσκεται στη Νοτιοδυτική πλευρά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, σε έκταση συνολικού εμβαδού 1.496τ.μ., από τα οποία τα 1.066m2 καλύπτει το κτίσμα και 430 τ.μ. είναι υπαίθριος χώρος.

Τα δημοτικά λουτρά, έχουν κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με την απόφαση περί ιστορικών διατηρητέων μνημείων πόλεως Ρόδου που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Γενικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου του Βασιλείου της Ελλάδος το 1948.


Πρόκειται για το μοναδικό κτήριο αυτού του είδους στη Ρόδο που διασώζεται και βρισκόταν μέχρι το 2011 σε λειτουργία με τον παραδοσιακό τρόπο.


Το κτήριο, που χρονολογείται από το 1558, θεωρείται από τα πιο σημαντικά επαρχιακά λουτρά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι τελευταίες εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης έγιναν στις αρχές του 2000, ενώ οι εγκαταστάσεις του τέθηκαν εκτός λειτουργίας από το 2011.

Για την επαναλειτουργία του χώρου και την απόδοσή του στο κοινό θα υλοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν:
α) Αρχιτεκτονικές επεμβάσεις επί του κτηρίου και του αύλειου χώρου (εσωτερικές συντηρήσεις, διαμορφώσεις υφιστάμενων χώρων, κατασκευή αποδυτηρίων και wc κοινού, αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις εισόδου, συντήρηση ή/και αντικατάσταση κουφωμάτων, συνδέσεις με δίκτυα, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, συντηρήσεις εξωτερικών μαντρότοιχων κ.α.),
β) Επεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό για τη στατικότητα του κτηρίου (τοπικές επεμβάσεις ενίσχυσης, αντικατάστασης ακατάλληλου οπλισμού κ.λπ.)
γ) Ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις και εξοπλισμός.

Η μελέτη
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των όσων προβλέπει η μελέτη αποκατάστασης των δημοτικών λουτρών είναι και τα παρακάτω:


«Tο αυθεντικό-παραδοσιακό χαμάμ είναι διαχρονικό, καθώς εδώ και πολλούς αιώνες μετά την ίδρυσή του, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους όσοι επιθυμούν υγεία και ευεξία, σε συνδυασμό με ένα ταξίδι των αισθήσεων στον χρόνο. Η επίσκεψη-μύηση στο χαμάμ δεν είναι μόνο ευεργετική για το κυκλοφορικό, το νευρικό και το αναπνευστικό σύστημα. Είναι μία συνολική συνταγή ευεξίας, αναζωογόνησης, χαλάρωσης και απόδρασης από την καθημερινότητα.

Με προσήλωση στις παραδόσεις του χαμάμ , στον σεβασμό του μνημείου και με στόχο τον συνδυασμό και άλλων ποιοτικών υπηρεσιών, προσαρμοσμένων στον σύγχρονο τρόπο ζωής, προτείνεται η αξιοποίηση και ανάδειξη της λειτουργικότητας του χώρου, με σκοπό το ήδη αυθεντικό και ατμοσφαιρικό περιβάλλον να μεταφέρει τον επισκέπτη σε μία άλλη εποχή με έντονο άρωμα Ανατολής και να του προσφέρει μέσα από σύγχρονες εγκαταστάσεις, μία απολαυστική εμπειρία».

 


Η βασική τυπολογία του ανδρικού και γυναίκειου διατηρείται ως είχε. Μία νέα διαμόρφωση δημιουργείται στο τμήμα της εισόδου. Εκατέρωθεν του κοινού χώρου εισόδου δημιουργούνται χώρος υποδοχής (όπου ο λουόμενος μπορεί να λάβει οδηγίες να προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λούση και να κανονίσει τα περί των προσφερόμενων υπηρεσιών), δυτικά χώρος γραφείου και ανατολικά αναψυκτήριο, ώστε κατά την έξοδο ο/η λουόμενος/-η να μπορεί να προμηθευθεί ζεστά ή κρύα ροφήματα.


Από το χώρο εισόδου (Υποδοχή) γίνεται η πρόσβαση στα ψυχρά τμήματα ( προς νότο στο ανδρικό, δυτικά στο γυναικείο), τα οποία αποτελούν τον χώρο προετοιμασίας κατά την είσοδο στο λουτρό και ανάπαυσης, αναψυχής και προσαρμογής στις εξωτερικές συνθήκες κατά την έξοδο.


Στον ψυχρό ανδρικό χώρο, ένα από τα υπερυψωμένα τμήματα θα αποτελεί χώρο ανάπαυσης-χαλάρωσης και τα άλλα δύο χώρους αποδυτήριων με πάγκους και ερμάρια. Νέες κλίμακες ανάβασης ελαφριάς και αντιστρέψιμης κατασκευής προβλέπονται (βλ. σχέδια μελέτης αποκατάστασης). Νέα ξύλινα παραβάν κατασκευάζονται στους χώρους των υπερυψωμένων τμημάτων σύμφωνα με μελέτη .
Οι χλιαροί και θερμοί χώροι παραμένουν τυπολογικά ως έχουν.


Στους βοηθητικούς χώρους του ανδρικού, δημιουργούνται νέοι χώροι υγιεινής με wc, αποδυτήρια και ντους, (βλ. σχέδια μελέτης αποκατάστασης). Στον χώρο των αποδυτήριων διανοίγεται έξοδος διαφυγής. Στο νότιο τμήμα των βοηθητικών χωρών δημιουργείται χώρος μασάζ-αποτρίχωσης, αποθήκη και κουζινάκι.


Στο νότιον αύλειο χώρο θα γίνουν οι παρακάτω εργασίες:
• Η σύνδεση με το νέο κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο της πόλης μέσω της συμπληρωματικής κατασκευής δικτύου από την πλατεία Αρίωνος, Αντιοθείου, Ανδρονίκου, Αγίου Φανουρίου μέχρι την οδό Ανθέα. Η εργασία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Ρόδου και τη Δ/νση Μεσαιωνικής Πόλης.
• Αποχωμάτωση, διερεύνηση και συντήρηση της εξωτερικής δεξαμενής.
• Νέα περίφραξη.


• Αποκατάσταση του μαντρότοιχου που τη διαχωρίζει από την οδό Αντιθείου και της μεταλλικής συρόμενης εξωτερικής αυλόπορτας οχημάτων.
• Ανακατασκευή της περιμετρικής τάφρου απορροής των ομβρίων στην δυτική όψη του λουτρού στον αύλειο χώρο και παροχέτευση των νερών.
• Διαμόρφωση της αυλής ανάλογα με τη χρήση που θα της δοθεί.


Ακόμη, θα γίνουν δομοστατικές επεμβάσεις καθώς πρέπει να διερευνηθούν τοπικά η στατική επάρκεια της δομής ορισμένων θόλων όπου είναι εμφανείς ρηγματώσεις από πιθανές καθιζήσεις. Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις επεμβάσεις. Επίσης η επίλυση-επιλογή των νέων εγκαταστάσεων θα καθορίσει το είδος και το μέγεθος των οικοδομικών εργασιών.


Τοπικά θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης και εργασίες ανακαίνισης, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, για να προσαρμοστεί το μνημείο στη νέα σύγχρονη χρήση.
Ακόμη, θα εγκατασταθεί νέο δίκτυο αποχέτευσης, θα γίνει ηλεκτρολογική εγκατάσταση, καθώς και εγκατάσταση κεντρικού συστήματος αυτοματισμού κτηρίου.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας