Καθυστερήσεων... συνέχεια για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου Ρόδου

Καθυστερήσεων... συνέχεια για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου Ρόδου

Καθυστερήσεων... συνέχεια για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου Ρόδου

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1536 ΦΟΡΕΣ

Από τον νέο χρόνο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου (ΔΣΡ), αναμένει επίσπευση των διαδικασιών για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου της Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, κ. Βασίλη Περίδη, από την πλευρά τους έχουν κάνει αυτό που έπρεπε.

«Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε», είπε, σε δηλώσεις του χθες ο ίδιος, και θύμισε ότι κάλεσαν και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Είχαν συνάντηση μαζί του, όπως και με τον διευθυντή του Εθνικού Κτηματολογίου και τους προϊσταμένους των τεχνικών και των νομικών τους Υπηρεσιών.

Συνάντηση πραγματοποίησαν και με τον διευθυντή του Κτηματολογίου της Ρόδου κ. Ματσάκη καθώς και υπάλληλους, στο Κτηματολόγιο, όπου ξενάγησαν το Κυβερνητικό κλιμάκιο για να τους δείξουν πώς λειτουργεί το Κτηματολόγιό μας.

Ακολούθησε συνάντηση του κλιμακίου με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη αλλά και στον ΔΣΡ, όπου μάλιστα τους κατέθεσαν αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις τους.

Μεταξύ άλλων, τους ζήτησαν να υπογραφεί μία Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΔΣΡ και του Εθνικού Κτηματολογίου για να μπορέσουν να μεταγραφούν οι σαράντα χιλιάδες εκκρεμείς πράξεις, ώστε να μπορέσει να επιταχυνθεί η μετάπτωσή του στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ακόμη, τους ζήτησαν να καταργηθούν κάποια πράγματα, όπως ο απαρχαιωμένος θεσμός του κτηματολογικού δικαστή που δεν υπάρχει στο Εθνικό αλλά και η ενημέρωση των οικοδομών που προσθέτει μόνο βάρος στις πράξεις και δεν αποφέρει τίποτα, αφού πλέον τα ακίνητα προσδιορίζονται με διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Περίδη, ως προς τα παραπάνω δεν ήταν αρνητικοί, απλώς είναι θέμα χρόνου. Επιπλέον, επειδή, ως γνωστόν, ο μοναδικός μηχανικός που υπάρχει στο Κτηματολόγιο της Ρόδου έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότηση, στα τέλη του έτους, ζήτησαν τον διορισμό νέου και παράλληλα πρότειναν να υπογραφεί μία

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του δήμου Ρόδου για τη μεταφορά δύο μηχανικών στο Κτηματολόγιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να βοηθήσουν στη μεταγραφή των πράξεων.

Αυτό έγινε αποδεκτό, υπεγράφη η Π.Σ. από τον δήμαρχο, αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ακόμη αφού δεν ορίστηκαν οι μηχανικοί που θα πάνε στο Κτηματολόγιο.

Συζήτησαν και το θέμα της μεταφοράς του Ειρηνοδικείου στο κτήριο του Παλαιού Νοσοκομείου και μάλιστα πριν ένα μήνα απέστειλαν σχετική επιστολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που το αποδέχεται αλλά…απάντηση δεν έχουν πάρει ακόμη.

Ακόμη, συμφώνησαν και τα ακόλουθα: έχουν μία συνεργασία με τον νομικό σύμβουλο του Εθνικού Κτηματολογίου, οι καινούργιες πράξεις να μπορούν να καταχωρούνται πλέον ηλεκτρονικά και στο δικό μας Κτηματολόγιο, για να μη γίνεται διπλή δουλειά και να συνεχιστεί η ψηφιοποίηση των πράξεων η οποία έχει διακοπεί από το 2006.

Πιθανολογεί ο πρόεδρος του ΔΣΡ ότι στο νέο έτος θα έχουμε κάποιες εξελίξεις, αφού ήδη εστάληστο Εθνικό Κτηματολόγιο ο τρόπος που καταχωρούνται οι πράξεις ώστε να φτιάξουν κάποιο πρόγραμμα αλλά οι ρυθμοί του ελληνικού Δημοσίου είναι… αργοί.

Κλείνοντας, είπε ότι το γεγονός ότι το νέο έτος θα ξεκινήσει η καταχώρηση είναι προς τη θετική κατεύθυνση, τη στιγμή μάλιστα που ο φορέας του Εθνικού Κτηματολογίου είναι από τις ελάχιστες Υπηρεσίες που διαθέτει πόρους.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»