Συνελήφθη 45χρονος Σύριος με διεθνές ένταλμα σύλληψης

Συνελήφθη 45χρονος Σύριος με διεθνές ένταλμα σύλληψης

Συνελήφθη 45χρονος Σύριος με διεθνές ένταλμα σύλληψης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5141 ΦΟΡΕΣ

Με διεθνές ένταλμα σύλληψης για διευκόλυνση μετάβασης αλλοδαπών σε Σουηδία, Δανία και Νορβηγία, διώκεται ο 45χρονος Σύριος που εντοπίστηκε να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του 9 αλλοδαπούς από το Κιοτάρι της Ρόδου, συνελήφθη και έχει ήδη κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Ο αλλοδαπός συνελήφθη στις 18 Νοεμβρίου από τους λιμενικούς και πέντε ημέρες αργότερα (στις 23 Νοεμβρίου) απολογήθηκε και προφυλακίστηκε για την υπόθεση αυτή.

Ωστόσο από τον έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για αντίστοιχες υποθέσεις σε χώρες του εξωτερικού. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος κατηγορείται ότι από τις αρχές του 2018 έως το Μάιο του 2020, μαζί με άλλα άτομα, σχεδίασε και συμμετείχε στη διευκόλυνση μετάβασης αλλοδαπών στη Σουηδία αλλά και σε άλλες χώρες όπως Δανία και Νορβηγία, αλλοδαπών με καταγωγή από χώρες της Μέσης Ανατολής, από την Ελλάδα.

Οι αλλοδαποί αυτοί δεν είχαν τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα ή τις άδειες για είσοδο στις παραπάνω χώρες. Για τον λόγο αυτό και ο 45χρονος κατηγορείται ότι εξασφάλιζε πλαστά διαβατήρια και άδειες διαμονής με τα οποία τους προμήθευε, ενώ συνέδραμε ώστε να εκδοθούν αεροπορικά και άλλα εισιτήρια για τη μεταφορά τους. Βάσει των στοιχείων που έχουν γίνει γνωστά, ο Σύριος στις 12 Ιουλίου 2019 βοήθησε με τον τρόπο αυτό να ταξιδέψει μία οικογένεια στη Σουηδία, καθώς έναντι αμοιβής 6.000 ευρώ, τους εξασφάλισε πλαστές σουηδικές άδειες διαμονής, τους βοήθησε στην κράτηση και αγορά των εισιτηρίων τους και επίσης ταξίδεψε μαζί τους από την Ελλάδα (αεροπορικώς) στη Σουηδία.

Αλλά και Ιούλιο και Αύγουστο 2018, ο 45χρονος Σύριος κατηγορείται ότι έναντι του χρηματικού ποσού των 2.500 ευρώ έδωσε πλαστές άδειες διαμονής για τη Σουηδία σε δύο άτομα και τους βοήθησε να προμηθευτούν αεροπορικά εισιτήρια από τη χώρα μας για να μεταβούν εκεί.

Επίσης και στις 9 Οκτωβρίου 2018, ο ίδιος κατηγορείται ότι έναντι του ποσού των 3.500 ευρώ και με τη μεσολάβηση ενός ακόμη ατόμου, βοήθησε άλλα δύο άτομα να ταξιδέψουν στη Σουηδία. Συγκεκριμένα, φέρεται να τους εξασφάλισε πλαστές άδειες διαμονής, τους βοήθησε να αγοράσουν αεροπορικά εισιτήρια από την Ελλάδα και τελικά ότι ταξίδεψε και μαζί τους. Τέλος ο 45χρονος κατηγορείται και για οδήγηση χωρίς δίπλωμα, αδίκημα για το οποίο έχει ήδη καταδικαστεί μία φορά (το είχε διαπράξει τον Ιανουάριο του 2021) και το επανέλαβε και τον Ιούλιο του 2022 με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο της Σουηδίας να διώκεται πλέον σε βαθμό κακουργήματος.

Ο Σύριος παρά το γεγονός ότι έχει ήδη κριθεί προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση για την οποία απολογήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο νησί μας, κρατείται για να διεκπεραιωθεί και η διαδικασία με το διεθνές ένταλμα που εκκρεμεί σε βάρος του.

Πήγε να τους μεταφέρει με το αυτοκίνητο του Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Ρόδου εντόπισαν στις 4 τα ξημερώματα στις 18 Νοεμβρίου 2023, 8 αλλοδαπούς εκ των οποίων δύο άνδρες, δύο γυναίκες και 4 ανήλικα παιδιά, ενώ συνελήφθη και ένας 45χρονος Σύριος ως διακινητής, καθώς θα τους μετέφερε με το αυτοκίνητό του.

Συγκεκριμένα, σε εποχούμενη περιπολία τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισαν στην περιοχή «Κιοτάρι» στη Νότια Ρόδο, ένα Ι.Χ.Ε. όχημα, να επιβιβάζει οκτώ άτομα. Αμέσως ακινητοποιήθηκε το όχημα και στον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι οκτώ αλλοδαποί είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ αναγνώρισαν τον 45χρονο ως τον άνθρωπο που τους παρέλαβε και θα τους μετέφερε με το Ι.Χ.Ε. όχημα.

Σε βάρος του 45χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και στις 23 Νοεμβρίου βρέθηκε ενώπιον του ανακριτή Ρόδου για να απολογηθεί. Συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Σταύρο Παναγιωτακόπουλο, ο 45χρονος απολογήθηκε αρνούμενος τα όσα του καταλογίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύριος είπε πως το προηγούμενο βράδυ από τη σύλληψή του, είχε επικοινωνήσει μαζί του ένας γνωστός του Τούρκος και του ζήτησε να πάει να παραλάβει δύο συγγενικά του πρόσωπα.

Όταν έφθασε στο σημείο βρήκε τους συνολικά 9 αλλοδαπούς, τους οποίους όμως δεν μετέφερε καθώς προηγήθηκε ο εντοπισμός και η σύλληψη τους από το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

Ο ίδιος δε πρόσθεσε πως δεν επρόκειτο ούτως ή άλλως να τους μεταφέρει αφού κατείχε ένα μικρό αυτοκίνητο που σε καμία περίπτωση δεν χωρούσαν όλοι μέσα. Με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και ανακριτή ο 45χρονος μετά την απολογία του κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω