Σέργιος Αϊβάζης: «Ένα Μουσείο ανοιχτό, παγκόσμιο» αυτό της Ρόδου

Σέργιος Αϊβάζης: «Ένα Μουσείο ανοιχτό, παγκόσμιο» αυτό της Ρόδου

Σέργιος Αϊβάζης: «Ένα Μουσείο ανοιχτό, παγκόσμιο» αυτό της Ρόδου

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2257 ΦΟΡΕΣ

Εν αναμονή της έγκρισης της εξαίρεσής του από την κατάργηση των Ν.Π.

Ένα γεμάτο πρόγραμμα, όπως κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, έχει και φέτος το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου της Ρόδου, για παιδιά και ενήλικες, εν αναμονή της οριστικοποίησης της εξαίρεσής του από την κατάργηση των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Για όλα τα θέματα που «τρέχουν» αυτή την περίοδο για το Μουσείο, μίλησε χθες, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρός του, κ. Σέργιος Αϊβάζης.

Καταρχάς, μετά την απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου για τη διατήρηση του Νομικού Προσώπου του Μουσείου, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν σταλεί η τεκμηρίωση μαζί με την απόφαση αυτή στο υπουργείο Εσωτερικών καθώς και στους βουλευτές.

Επίσης, ενημέρωσαν και το υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο έχουν συνεργασία για το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά, όπως είπε, και η ίδια η υπουργός γνωρίζει πολύ καλά τη συλλογή και υπογράφει στον κατάλογο του Μουσείου, οπότε γνωρίζει τη μεγάλη σημασία του Νομικού Προσώπου.

Σύμφωνα με τον κ. Αϊβάζη, έχει υπάρξει επικοινωνία με το ΥΠΕΣ και το υπουργείο Πολιτισμού και από εκεί και πέρα είναι θέμα πίεσης, βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων.

«Πιστεύουμε να πρυτανεύσει η λογική γιατί δεν μιλάμε για να απλό Ν.Π., μιλάμε για τη δεύτερη πιο σημαντική συλλογή μετά την Εθνική Πινακοθήκη όπου σε αυτό το μέρος εκπροσωπούμε όλο το Αιγαίο και πρέπει να υπάρχει ένας σημαντικός πόλος πολιτισμού, όπως είναι το Μουσείο…».

Πέρα, λοιπόν, από το ότι το Μουσείο έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί, με πρώτο βέβαια τη σημαντικότητα της συλλογής του, ο πρόεδρος βάζει και ακόμα μία παράμετρο, ότι δηλαδή δεν έχουν ούτε τον προϋπολογισμό που απαιτείται.

Ο ίδιος εκτιμά ότι τελικά θα εξαιρεθεί, έχουν και επικοινωνία με τους βουλευτές ώστε να πιέσουν κι εκείνοι την κυβέρνηση και το υπουργείο και να εξηγήσουν για ποιον λόγο δεν πρέπει να καταργηθεί το Νομικό Πρόσωπο.

Καθώς, όπως αναφέρεται ρητά και στην τεκμηρίωση, ειδικά στις τελευταίες μεγάλες δωρεές προς αυτό, όπως είναι αυτή του Βάλια Σεμερτζίδη και του Δημήτρη Κούκου, μέσα στο συμβόλαιο αναφέρεται ρητά από τους δικηγόρους ότι, σε περίπτωση κατάργησης του Ν.Π. θα πάρουν πίσω τη συλλογή τους, κάτι που μπορεί να συμβεί και με άλλες μεγάλες δωρεές προς το Μουσείο.

Κανονικά το πρόγραμμα
Από την πλευρά τους, συνεχίζουν το πρόγραμμά τους και καθώς επίκειται η αλλαγή της δημοτικής αρχής δεν μπορούν να κάνουν μακροχρόνιο προγραμματισμό γιατί δεν έχουν και την οικονομική δυνατότητα αφού και ο επόμενος προϋπολογισμός, του 2024, είναι πολύ μειωμένος για το Μουσείο κι έτσι προγραμματίζουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν συγκεκριμένο πλάνο, καθώς το 2024 συμπληρώνονται 60 χρόνια από τα εγκαίνια του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου ως δημοτική πινακοθήκη.

Όπως είναι κατανοητό, η νέα χρονιά θα είναι ένα επετειακό έτος και ήδη έχουν κάνει έναν προγραμματισμό με εκδηλώσεις, καθώς θα πρέπει να είναι έτος γιορτής.

Παράλληλα, περιμένουν την ολοκλήρωση των εργασιών στην πλατεία Σύμης και είναι πολλά αυτά που θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να εγκαινιαστούν και περιμένουν κάποιες αποφάσεις για να ενεργοποιηθούν όλα όσα έχουν σχεδιάσει για την επόμενη χρονιά.

Κατά τ’ άλλα, έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση όλης της συλλογής του Μουσείου καθώς περισσότερα από 1.500 έργα έχουν ψηφιοποιηθεί, γλυπτά διαθέτουν περιήγηση 360 μοιρών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας και τώρα παραδίδεται ο εξοπλισμός ώστε να μπορέσει να εγκαινιαστεί στην είσοδο του Νεστορίδειου ένας χώρος όπου θα υποδέχεται τους επισκέπτες η ψηφιακή ξεναγός, η «Αριάδνη» (σ.σ. πρόκειται για το κορίτσι από ένα έργο του Σικελιώτη).

Παράλληλα, δημιουργείται μία πλατφόρμα όπου θα μπορούν, μέσα από κινητά αλλά και μέσα από το site, όλα τα σχολεία και συγκεκριμένα μέσα από τον διαδραστικό τους πίνακα, να έχουν τις πληροφορίες και να διδαχθούν τα παιδιά το μάθημα των Εικαστικών.

Έτσι, στις αρχές Δεκεμβρίου αρχίζουν να τοποθετούν τις οθόνες, τα γυαλιά, τις οθόνες αφής για την είσοδο, δημιουργείται ένας χώρος υποδοχής, ενώ στα δεξιά κάποιος μπορεί να δει το Πωλητήριο του Μουσείου.

Το πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωράει.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε τη Ρόδο κλιμάκιο του ΥΠΠΟ καθώς χρηματοδοτεί τη δημιουργία εργαστηρίου συντήρησης έργων τέχνης στο υπόγειο του Νεστορίδειου Μελάθρου.

Παράλληλα γίνονται και αναθέσεις για την ολοκλήρωση όλων των άλλων έργων κι όλα αυτά βρίσκονται σε μία κανονική πορεία και, όπως λέει ο κ. Αϊβάζης, είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι ότι, πλέον, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου, στο τέλος του 2023, μπαίνει σε μία άλλη φάση, πολύ πιο σύγχρονη, «ανοιχτό όχι μόνο για προγράμματα και για επισκέπτες αλλά ένα Μουσείο ανοιχτό και παγκόσμια, ψηφιακά, όπου με βελτιωμένη την εμπειρία των επισκεπτών θ’ αυξηθεί κατά πολύ και η επισκεψιμότητά του», είπε και τόνισε ότι το 2023 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είχε πολύ αυξημένη επισκεψιμότητα αφού εκτός από τα περισσότερα από 5.000 παιδιά, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, που πέρασαν, το επισκέφθηκαν και πάρα πολλοί τουρίστες, οι οποίοι έχουν βάλει πλέον στο πρόγραμμά τους το Μουσείο ενώ στόχος τους είναι να το «αγκαλιάσει» κάθε προγραμματισμός που γίνεται από τους φορείς του Τουρισμού.

Για τα Χριστούγεννα
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος έχουν προγραμματίσε-και θα ανακοινώσουν προσεχώς-όλες τις δραστηριότητες του Δεκεμβρίου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, προβολές κινηματογράφου από τις ταινίες στο καλοκαιρινό αφιέρωμα ξανά, με θεματολογία πάντα ζωγράφους/καλλιτέχνες.

Ακόμη για πρώτη φορά θα κάνουν yoga για παιδιά και ενήλικες στη νέα πτέρυγα, επίσης βιωματικά σεμινάρια και δράσεις για παιδιά, που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.

Οι δράσεις θα λαμβάνουν χώρα πρωί και απόγευμα, τα Σαββατοκύριακα, και θα είναι ανοιχτές και δωρεάν για όλους. Το ωράριο μέχρι τις 6:00 το απόγευμα και στο Νεστορίδειο πέρα από την έκθεση για το 2ο Aegean photo festival που φιλοξενείται.

Τέλος, τις προηγούμενες ημέρες (σ.σ. 24-26/11/2023) φιλοξενήθηκε το 3ο Photo Festival South Aegean στη Νέα πτέρυγα ενώ, τις επόμενες μέρες πρόκειται να φιλοξενηθούν πέντε έργα του Afro Basaldella και η συλλογή των κεραμικών Ιζνίκ.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη