Υπήρξαν παραβάσεις, υποστηρίζουν οι δικηγόροι του Αντώνη Καμπουράκη (βίντεο)

Υπήρξαν παραβάσεις, υποστηρίζουν οι δικηγόροι του Αντώνη Καμπουράκη (βίντεο)

Υπήρξαν παραβάσεις, υποστηρίζουν οι δικηγόροι του Αντώνη Καμπουράκη (βίντεο)

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3192 ΦΟΡΕΣ

Για τις 14 Δεκεμβρίου αναβλήθηκαν οι εκδικάσεις της ένστασης και της αντένστασης

Για τις 14 Δεκεμβρίου αναβλήθηκαν χθες λόγω της αποχής των δικηγόρων σε όλη τη χώρα, από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο οι εκδικάσεις της ένστασης και της αντένστασης που έχουν καταθέσει οι παρατάξεις του κ. Αντώνη Καμπουράκη και Αλέξανδρου Κολιάδη αντίστοίχα, για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, στον δήμο της Ρόδου.

Για «πράγματα που έγιναν και τα οποία δημιούργησαν δικαιολογημένη διαμαρτυρία από την πλευρά του κ. Καμπουράκη» αλλά και «που δεν συγχωρούνται από την εκλογική νομοθεσία», έκαναν λόγο με δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, οι δικηγόροι της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο», κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Λάμπρος Πάσχος.

Οι ίδιοι τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι «εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα στα ψηφοδέλτια και στον τρόπο με τον οποίο έγινε και η καταγραφή τους και η αποτύπωση των αποτελεσμάτων αλλά και επί της ουσίας των ψηφοδελτίων», τα οποία και θα αναλύσουν στις 14 Δεκεμβρίου ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο και εκτιμούν ότι θα εκδώσει την απόφασή του έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι η υπόθεση θα καταλήξει και θα λήξει στο ΣτΕ.

Οι δύο δικηγόροι μαζί με τον συνάδελφο τους κ. Δημήτρη Βερβέρη παραστάθηκαν χθες το πρωί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου για την παράταξη του κ. Καμπουράκη, ενώ για τον συνδυασμό του κ. Κολιάδη την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Κώστας Χαλκιάς και Βασίλης Παπαδημητρίου.

Ενώπιον του δικαστηρίου, ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι από την πλευρά τους ζητήθηκε άδεια για να εκδικάσουν την υπόθεση, όμως το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό, παρά το γεγονός ότι επισήμαναν τον νόμο αλλά και το ότι η υπόθεση έχει ειδικό χαρακτήρα.

Η πρόεδρος της έδρας, αιτιολογώντας την ημερομηνία της αναβολής, είπε μεταξύ άλλων, πως δίδεται σύντομη ημερομηνία λόγω της φύσης της υπόθεσης, καθώς και ο ίδιος ο νομοθέτης δεν θέλει να διαιωνίζονται αυτές οι διαφορές, προσθέτοντας την προσπάθεια που έχει γίνει και από το προσωπικό του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, το οποίο «έχει κάνει κάθε τι δυνατό».

Πέντε αιτήματα για τον έλεγχο των ψηφοδελτίων
Τον λόγο της παρουσίας τους χθες στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο – Εκλογοδικείο, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να δικάσουν και γνώριζαν ότι θ’ αναβληθεί η υπόθεση, εξήγησαν μιλώντας στους δημοσιογράφους οι δικηγόροι του συνδυασμού «Με Δύναμη για τη Ρόδο» κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Λάμπρος Πάσχος.

«Εμείς ήρθαμε παρότι ξέραμε ότι η δίκη θα αναβληθεί γιατί θεωρήσαμε ότι πρέπει να μάθει ο πολίτης της Ρόδου ότι η δική μας παρουσία στο πλευρό του κ. Καμπουράκη ως συνήγοροι, έχει το νόημα και τον χαρακτήρα της προάσπισης της λαϊκής κυριαρχίας, του σεβασμού στη γνώμη των πολιτών» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ο ίδιος αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Οι πολίτες εκφράζονται και την πρώτη Κυριακή και τη δεύτερη Κυριακή στις δημοτικές εκλογές. Την πρώτη Κυριακή η ψήφος τους ήταν πεντακάθαρη. Προτιμήθηκε ο κ. Καμπουράκης με πάρα πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο από τους συνυποψήφιους.

Ωστόσο, στην έκδοση του αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής έγιναν πράγματα τα οποία δημιούργησαν δικαιολογημένη διαμαρτυρία από την πλευρά του κ. Καμπουράκη, την οποία έχουμε έρθει εδώ δικαστικά να υποστηρίξουμε.

Έγιναν πράγματα που δεν συγχωρούνται από την εκλογική νομοθεσία. Το βασικότερο απ’ αυτά είναι ότι το αποτέλεσμα ενσωματώθηκε πάρα πολύ αργά, χαράματα και πρώτες πρωινές ώρες που φθάνανε στις έξι και στις επτά ακόμη. Κάτι που είναι πραγματικά πανελλήνια παράδοξο.

Δεύτερον, υπάρχουν δικαστικοί αντιπρόσωποι που πήραν τους σάκους στα σπίτια τους και κράτησαν τους σάκους μέχρι την Τρίτη και την Τετάρτη! Κι εκεί εμφανίστηκαν αποτελέσματα «περίεργα», με ψηφοδέλτια που ακυρώθηκαν χωρίς λόγο.

Επίσης θέλουμε να πούμε ότι παραπονείται ο κ. Καμπουράκης, και εύλογα, γιατί δεν του δόθηκε το περιθώριο να κάνει έλεγχο του εκλογικού υλικού, να έχει πρόσβαση σ’ αυτό, από την πρώτη ημέρα που το ζήτησε.

Ενώ είχε πολύ μικρή προθεσμία να κάνει την ένστασή του, επτά ημέρες, τελικά του δόθηκε άδεια να ελέγξει τα ψηφοδέλτιά του τις τρεις τελευταίες ημέρες! Μετά από πέντε αιτήματα!

Όλα αυτά στη νομική τους πλευρά θα τα υποστηρίξουμε στις 14 του μηνός, ημέρα που προσδιορίστηκε η δίκη, όπου θα έρθουμε όχι απλώς για την απαγγελία των επιχειρημάτων μας αλλά και για την τεκμηρίωσή τους!»

Μέχρι το τέλος του χρόνου η απόφαση-προσφυγή στο ΣτΕ
Ερωτηθείς ο κ. Λοβέρδος για τον χρόνο έκδοσης της απόφασης επί της ένστασης που έχουν καταθέσει, από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου και αν εκτιμά ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του έτους απάντησε θετικά:

«Ναι, γιατί ο νόμος ορίζει πάρα πολύ μικρές προθεσμίες. Αν ήσασταν στην αίθουσα σήμερα η κα Πρόεδρος το ανέφερε αυτό, τις βραχείες νομοθετικές προθεσμίες και μας ζήτησε να ζητήσουμε από τους δικηγορικούς συλλόγους να γίνει εξαίρεση για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπου υπάρχουν ενστάσεις φυσικά.

Άρα εκείνο που καταλαβαίνουμε εμείς, οι συνήγοροι, είναι ότι η απόφαση θα βγει πριν από την 1η Ιανουαρίου, ούτως ώστε να έχουμε ορκωμοσία της νέας αρχής μετά και από δικαστικό έργο.

Αλλά βέβαια μετά, όπως ξέρετε, η υπόθεση θα πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κι αυτό θα πάρει τους μήνες του. Αλλά αυτό δεν επηρεάζει την εφαρμογή της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου».

«Στις 14 Δεκεμβρίου θα είμαστε εδώ με στόχο να δικάσουμε»
Οι δικηγόροι του κ. Καμπουράκη ρωτήθηκαν και για το αν η όλη δικαστική διαδικασία θ’ αλλάξει κάτι στην ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής, η οποία έχει οριστεί να γίνει στις 22 Δεκεμβρίου.

Την απάντηση έδωσε ο κ. Λάμπρος Πάσχος: «Δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό όταν υπάρχει μία εν εξελίξει διαδικασία. Η ορκωμοσία είναι κάτι που προφανώς θα γίνει απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Θα αλλάξει αν αλλάξει και το εκλογικό αποτέλεσμα με βάση το τι θα λέει και η δικαστική απόφαση.

Ήθελα απλώς να πω, ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα είμαστε εδώ, έχοντας ως στόχο να δικάσουμε. Ελπίζουμε να έχει τον ίδιο στόχο και η άλλη πλευρά και να μην κωλυσιεργεί θεωρώντας ή επαναπαυόμενη στο αποτέλεσμα του πολιτικού δικαστηρίου που κάνει την ανακήρυξη.

Να πω επίσης, επειδή εγώ ήμουν παρών σε όλη αυτή τη διαδικασία του επανελέγχου του εκλογικού υλικού, εδώ αυτές τις μέρες τις δύσκολες με τις αιτήσεις, με τις εντάσεις, με το πολιτικό δικαστήριο και τη γραμματεία του πολιτικού δικαστηρίου και αν θα μας τα δείξουν και πόσες ώρες και πόσοι άνθρωποι θα μπαίνουν μέσα και πόσοι θα βγαίνουν, ήταν μία διαδικασία δύσκολη που επειδή ασχολούμαστε μ’ αυτό το αντικείμενο, δεν την έχουμε ξανασυναντήσει!

Παρόλα αυτά, από τον έλεγχο εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα στα ψηφοδέλτια και στον τρόπο με τον οποίο έγινε και η καταγραφή τους και η αποτύπωση των αποτελεσμάτων αλλά και επί της ουσίας των ψηφοδελτίων, πλήθος διακριτικών γνωρισμάτων που καταγράφηκαν αναλυτικά στην ένστασή μας, με εμπιστοσύνη στο δικαστήριο. Όλα αυτά θα τα πούμε αναλυτικά στις 14 Δεκεμβρίου».

Ο κ. Πάσχος ρωτήθηκε τέλος αν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους είναι ικανά ν’ ανατρέψουν το αποτέλεσμα:

«Προφανώς! Έχουμε προσβάλει 532 ψηφοδέλτια των άλλων συνδυασμών που κατά τη γνώμη μας, επειδή τα έχω δει τα ψηφοδέλτια ένα – ένα, φέρουν διακριτικά γνωρίσματα και 89 ψηφοδέλτια του δικού μας συνδυασμού που κακώς ακυρώθηκαν θα έπρεπε να είχαν κριθεί έγκυρα».

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου