Μάνος Κόνσολας «Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει τον επανασχεδιασμό της νησιωτικής οικονομίας»

Μάνος Κόνσολας «Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει τον επανασχεδιασμό της νησιωτικής οικονομίας»

Μάνος Κόνσολας «Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει τον επανασχεδιασμό της νησιωτικής οικονομίας»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 681 ΦΟΡΕΣ

Στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Forum του INSULEUR που διοργανώθηκε από το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε. (INSULEUR) και πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις τοπικές οικονομίες στον νησιωτικό χώρο.

Ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι η κλιματική αλλαγή μας αναγκάζει να εγκαταλείψουμε τις βεβαιότητες με τις οποίες ζούσαμε ή σχεδιάζαμε την επόμενη μέρα. Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές, που κατά κανόνα η οικονομία τους στηρίζεται στον τουρισμό, η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις που την συνοδεύουν, επιβάλλουν να ανοίξει μια μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση.

Τόνισε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα είναι δύσκολες για τον επισκέπτη αλλά και για τη διατήρηση του μοντέλου του μαζικού τουρισμού, όπως το ξέρουμε, παρουσιάζοντας, μάλιστα, και ένα σχετικό παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο αν υπάρξει μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,6 βαθμούς κελσίου, είναι πιθανό να χαθεί το 1% των διανυκτερεύσεων.

Ο Μάνος Κόνσολας έθεσε 5 προτεραιότητες-προτάσεις για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην τοπική οικονομία των νησιωτικών περιοχών:

1ον: Αειφορία που συνδέεται με συγκεκριμένες επιλογές και πολιτικές, όπως η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, η ανάπτυξη υποδομών στις τουριστικές επιχειρήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, αλλά και η δημιουργία νέων ενεργειακών και υδροδοτικών υποδομών για μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.

2ον: Βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας που συνδέεται με την επένδυση και στροφή στην ποιότητα και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα πάνω σε νέες βάσεις. Όπως, επίσης, και με νέες και επικαιροποιημένες μελέτες για την φέρουσα ικανότητα κάθε προορισμού.

3ον: Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος. Η κλιματική αλλαγή, δημιουργεί και μια ευκαιρία, με την άνοδο της θερμοκρασίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχουν κλιματολογικές συνθήκες τέτοιες που θα επιτρέπουν τις διακοπές και τους μήνες Οκτώβριο και ενδεχομένως Νοέμβριο, ενώ η τουριστική περίοδος μπορεί να ανοίγει πολύ νωρίτερα από ότι σήμερα.

4ον: Πράσινος μετασχηματισμός της νησιωτικής οικονομίας, που συνδέεται με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων στα νησιά, τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους, και υποδομές εξοικονόμησης νερού.

Όπως είπε ο κ. Κόνσολας, υπάρχει ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων και εκσυγχρονισμού των τουριστικών καταλυμάτων με όρους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και ενεργειακής εξοικονόμησης.

5ον: Διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής που στην εποχή της κλιματικής κρίσης είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ.

Πέρα από τη συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου για τις φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική κρίση, ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε και στην πρόταση που ο ίδιος κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη δημιουργία και χρηματοδότηση ενός νέου Περιφερειακού Ταμείου για την άσκηση της Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. που θα ενοποιήσει τα Διαρθρωτικά Ταμεία που υπάρχουν σήμερα.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»