Οι Καλύμνιες αυτοδύτριες Ζηνοβία Εργά και Αναστασία Κάτρη στο «3ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας»

Οι Καλύμνιες αυτοδύτριες Ζηνοβία Εργά  και Αναστασία Κάτρη στο «3ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας»

Οι Καλύμνιες αυτοδύτριες Ζηνοβία Εργά και Αναστασία Κάτρη στο «3ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1320 ΦΟΡΕΣ

Ο καλλιτέχνης του φωτογραφικού φακού Βασίλης Καϋμενάκης τίμησε τον Καλύμνιο σφουγγαρά στο 3ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Νοτίου Αιγαίου στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου.

Στους δικούς του πρωταγωνιστές από τη συμμετοχή του στην Έκθεση ήταν οι Καλύμνιες αυτοδύτριες από τον Σύλλογο Γυναικών Αυτοδυτών «η κόρη της Καλύμνου» Ζηνοβία Εργά και Αναστασία Κάτρη με το παραδοσιακό σκάφανδρο, από τη διοργάνωση του «Ποκινήματος των σφουγγαράδων» στο νησί της Χάλκης

Πριν παραθέσουμε τις δηλώσεις του Βασίλη Καϋμενάκη και τις πανέμορφες φωτογραφίες που ευγενώς παραχώρησε στο kalymnos-news.gr και τον ευχαριστούμε, παραθέτουμε την ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γυναικών Αυτοδυτών «η κόρη της Καλύμνου» και την πρόεδρο Άννα Τσουλφά:

Σύλλογος Γυναικών Αυτοδυτών «η κόρη της Καλύμνου»:
Η χαρά των μελών του Συλλόγου μας γυναικών αυτοδυτών «η κόρη της Καλύμνου» είναι μεγάλη για την προβολή και τη διαφήμιση του νησιού μας με τη δράση μας για δύο συνεχή έτη στο πανέμορφο και φιλόξενο νησί της Χάλκης μέσα από την αναπαράσταση του Ποκινήματος από τον πρώτο άνθρωπο που τόλμησε να φορέσει το σκάφανδρο, μία γυναίκα, την Ευγενία Μαστορίδου.

Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της αγάπης μας για το υγρό στοιχείο δεν θα έβρισκε καλύτερο ερμηνευτή από τον αγαπητό φωτογράφο Βασίλη Καϋμενάκη και μια έκθεση που διοργανώθηκε στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου.

Με πρωταγωνίστριες τις Καλυμνιές γυναίκες που βίωναν καλύτερα από τον καθέναν το ακριβό τίμημα του Σκάφανδρου.
Στον σύλλογό μας η ψυχή του τυγχάνει να είναι ο εκπαιδευτή δύτης και δάσκαλος Μιχάλης Κουμπάρος τον οποίο και πάλι ευχαριστούμε από καρδιάς!

Ευχαριστούμε τον δήμο Χάλκης και όλους τους συντελεστές της που ξύπνησαν μνήμες και αποτέλεσαν τη σπίθα για να διοργανωθεί το καλοκαίρι του 2023 στο νησί της Καλύμνου μία μεγαλειώδης αναπαράσταση του Ποκινηματος στο οποίο συμμετείχαν με την καρδιά και την ψυχή τους όλοι οι Καλύμνιοι στην μνήμη όλων των Δωδεκανησίων δυτών και των οικογενειών τους

Ο Βασίλης Καϋμενάκης για το 3ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Νοτίου Αιγαίου (3rd Photo Festival South Aegean) και τη συμμετοχή του

Στις 24-25-26 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε το 3ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Νοτίου Αιγαίου στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου. Λόγω του ενδιαφέροντος του κοινού και για να επισκεφτούν την έκθεση τα σχολεία, το Μουσείο αποφάσισε να παρατείνει τη διάρκεια της κι αυτή την εβδομάδα. Το θέμα του Φεστιβάλ ήταν «Παραδοσιακά Επαγγέλματα που χάνονται» και ο τίτλος «Πρωταγωνιστές».

Εγώ επέλεξα ως πρωταγωνιστές μου τις δύο Καλύμνιες αυτοδύτριες Ζηνοβία Εργά και Αναστασία Κάτρη.
Το φωτογραφικό και βιντεακό μου υλικό, προήλθε από τις εκδηλώσεις της Χάλκης που συνδιοργάνωσε ο δήμος Χάλκης, ο Σύλλογος Γυναικών Αυτοδυτών Καλύμνου, η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, ο Σύλλογος Χαλκιτών Ρόδου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χάλκης το 2022 και 2023.

Το θέμα των εκδηλώσεων ήταν η αναβίωση του εθίμου του ποκινήματος των σφουγγαράδων, με ακριβή περιγραφή της διαδικασίας του ξεκινήματος των καϊκιών για τις ακτές της Αφρικής πριν από μισό αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου, εκτός από την έκθεση των φωτογραφιών, έγινε προβολή βίντεο των «Πρωταγωνιστών», πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια φωτογραφίας από την εταιρεία CANON, καθώς και διάφορες σχετικές διαλέξεις.

Συνδιοργάνωση με τους φορείς περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-δήμο Ρόδου-ΔΕΡΜΑΕ-Δ.Ο.Π.Α.Ρ-Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης με τη συμβολή των συνεργατών των φωτογραφικών εργαστηρίων Νοτίου Αιγαίου GALAIOS PHOTOSTORE- Περιοδικό φωτογράφος-Διοργάνωση-Φωτογραφικό Εργαστήρι Ρόδου “RHODES PHOTOLAB”-Σύλλογος Φωτο-Σύνθεσις Νοτίου Αιγαίου “PHOTO-SYNTHESIS | S.AEGEAN”.

Υπεύθυνη PHOTO-FESTIVAL ΥΡΩ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ Πτυχιούχος Φωτογράφος Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής irochrisanthou@yahoo.com
(Πηγή: kalymnos-news.gr)

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας