Σε σοβαρές καταγγελίες για τα οικονομικά του δήμου προέβη ο Αλ. Κολιάδης

Σε σοβαρές καταγγελίες για τα οικονομικά του δήμου προέβη ο Αλ. Κολιάδης

Σε σοβαρές καταγγελίες για τα οικονομικά του δήμου προέβη ο Αλ. Κολιάδης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3322 ΦΟΡΕΣ

«Εντυπωσιάστηκα που βρήκα τα πόμολα στις πόρτες», δήλωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος. Προανήγγειλε ελέγχους από ορκωτούς λογιστές και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

«Εντυπωσιάστηκα που βρήκα τα πόμολα στις πόρτες», δήλωσε χθες, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχιακού Μεγάρου, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, προβαίνοντας σε σοβαρές καταγγελίες για τα οικονομικά του δήμου αλλά και Νομικών του Πρόσωπων και Επιχειρήσεών του, προαναγγέλλοντας ελέγχους από ορκωτούς λογιστές και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).


Ο κ. Κολιάδης, αφού μίλησε για την πολύ σκληρή δουλειά που τους περιμένει, δηλώνοντας ότι έχουν επίγνωση του βάρους και της ευθύνης που αναλαμβάνουν, έκανε λόγο για κάποια ανησυχητικά μηνύματα που εκλαμβάνει, μιλώντας μάλιστα για προσπάθεια διαστρέβλωσης, ώστε να στραφεί η προσοχή κάπου αλλού για να μη δούμε την ουσία του πράγματος, και είπε: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον δήμο της Ρόδου... Εντυπωσιάστηκα που βρήκα τα πόμολα στις πόρτες»! Μάλιστα, ανέφερε, ότι το λέει αυτό, γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και συνέχισε: «Επιθυμώ πάρα πολύ να υπάρχει μία αντίδραση γιατί βλέπω υπάρχει μία σιωπή, ξαφνικά και δεν μιλάει κανείς για τα οικονομικά του δήμου και το μόνο που ξέρω είναι ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο χρέος. Κι πληρώνονται μόνο αυτοί που θέλουν αυτοί να πληρώνονται. Και υπάρχει ένα τεράστιο χρέος και υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα στον δήμο και ανησυχώ πάρα πολύ ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Γιατί θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια για ν’ αντέξουμε, να ορθοποδήσουμε και να πάμε μπροστά. Γιατί, κάποιοι θεώρησαν ότι αυτό εδώ πέρα το κτήριο ήταν δικιά τους επιχείρηση, δικό τους μαγαζί. Κι έκαναν πολύ μεγάλο λάθος».


Στη συνέχεια, ανέφερε ότι προεκλογικά έλεγαν για τον ίδιο ότι πρέπει να εξεταστεί, να στείλουν επιθεωρητές και ορκωτούς για να δουν τι έκανε στη ΔΕΡΜΑΕ και τον ΔΟΠΑΡ. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, ανέφερε με νόημα ότι ήρθαν, έβγαλαν το πόρισμα κι έφυγαν και τα αποτελέσματα του πορίσματος θα τα μάθουμε σύντομα, αφού ήταν πολύ ξεκάθαρο. Και είπε, στη συνέχεια: «Να ανησυχούν αυτοί για το πόρισμα που θα έρθει όταν από 1η /1ου θα έρθουν επιθεωρητές εδώ, θα έρθουν από το Γενικό Λογιστήριο και πραγματικά θα εξετάσουμε όλα αυτά που πρέπει να εξεταστούν γιατί εδώ επιτέλους στο νησί μας γυρίζουμε σελίδα. Κάποιοι καλά κάνουν και ανησυχούν και προβληματίζονται ότι δεν θα είναι εδώ την επόμενη ημέρα».

Έστειλε επίσης κι ένα μήνυμα λέγοντας: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι... δεν είμαστε και τόσο καλά παιδιά για να ξεχάσουμε ή ν’ αφήσουμε πράγματα που έχουν συμβεί και στρέφονται κατά των συμφερόντων του δήμου και των πολιτών μας». Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στο προσωπικό του δήμου, λέγοντας, ότι γνωρίζει ότι αυτό το διάστημα δέχονται πολλές πιέσεις, και κάλεσε τους εργαζόμενους να κρατήσουν μία άμυνα γιατί υπάρχει μία συνέχεια κι εκείνοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του δήμου.

«Η καραμέλα ότι “εμείς θα είμαστε εδώ μην ανησυχείτε και θα τα βολέψουμε”, δεν περνάει πλέον. Όλοι θα είναι συνυπεύθυνοι: Προσοχή γιατί οι αιρετοί φεύγουν έρχονται, οι υπηρεσιακοί όμως παραμένουν εδώ. Οφείλουμε όλοι, λοιπόν, να κάνουμε αυτό που πρέπει για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του δήμου και μόνο του δήμου και των Ροδιτών», τόνισε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος.

Σχετικά με την ενημέρωση που είχε αναφέρει και στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη ότι θα ζητούσαν, είπε ότι ζήτησαν αλλά... απάντηση δεν πήραν, κάτι που επιβεβαίωσε και το μέλος και δικηγόρος της παράταξής του, κ. Κώστας Χαλκιάς, και μάλιστα ως ο επόμενος αντιδήμαρχος Οικονομικών, αφού ήδη τον έχει ανακοινώσει. Και συνέχισε λέγοντας:


«Αντιθέτως, βλέπουμε ακόμα και τώρα να γίνονται αναθέσεις χωρίς να υπάρχει κάποια διαδικασία, όπως θα έπρεπε. Είτε είναι στη ΔΕΥΑΡ, είτε είναι εδώ στον δήμο». Αλλά δεν θέλησε να το επεκτείνει λέγοντας, ότι το πόρισμα κάποια στιγμή θα έρθει και θα μάθουμε πολλές αλήθειες. «Το σίγουρο είναι ότι αυτοί που είπαν και επέμεναν ότι δεν θα αφήσουν οι Ροδίτες το νησί σε κάποιους τυχοδιώκτες κ.λπ... καθρέφτη-καθρεφτάκι», συμπλήρωσε. Ακολούθως, αναφέρθηκε και στα Νομικά Πρόσωπα του δήμου:

Για τον ΔΟΠΑΡ: Σύμφωνα με τον κ. Κολιάδη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκδηλώσεις που θα γίνουν τα Χριστούγεννα και το Χριστουγεννιάτικο χωριό, που πάντα ο ΔΟΠΑΡ φρόντιζε γι’ αυτά, και από τα 3,1 εκατ. ευρώ που είναι η επιχορήγηση του Οργανισμού για το 2023, έχει πάρει το 1,6 κι εκκρεμεί να πάρει 1,5 εκατ. ευρώ που δεν θα το πάρει ποτέ και όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν μέσω της ΔΕΡΜΑΕ. Για ποιον λόγο –συνέχισε- η Διεύθυνση Οικονομικών δεν χρηματοδοτεί όπως έπρεπε και όπως ήταν στον προϋπολογισμό για να πληρωθούν όλοι οι προμηθευτές που είναι απλήρωτοι, αφού, κατά τον ίδιο, ο ΔΟΠΑΡ οφείλει πάνω από 650 χιλιάδες ευρώ σε προμηθευτές και... δεν πληρώνονται. Και είπε: «Ποιος θα τους πληρώσει; Γιατί, όμως, αυτή η πρεμούρα να πληρώσουμε τη σύμβαση της αποκομιδής των σκουπιδιών; Γιατί γι’ αυτή τη σύμβαση των 15 εκατ. ευρώ ξαφνικά να θέλουμε να πληρώσουμε τα 6-7 εκατ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες; Μήπως εκεί έξω χρειαζόμαστε τόσο πολύ την αποκομιδή ή δεν γίνεται σωστά η δουλειά που ξαφνικά θέλουμε να πληρωθούν εργασίες που δεν έχουνε γίνει;».


Είπε, ακόμη, ότι προμηθευτές πληρώνονται κατά προτεραιότητα, με λίστα, «αυτοί που «πρέπει» και κάποιοι άλλοι αφήνονται στο κενό».
Για τη «ΡΟΔΑ»: Καταρχάς, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος εξέφρασε την απορία πώς θα έρθουν οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης στον δήμο και χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε εξαίρεση ενώ αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Είπε, ότι κανείς δεν γνωρίζει το πλαίσιο που θα έρθουν, ούτε πηγαίνει κανείς στα υπουργεία να ρωτήσει παρά... τις τυμπανοκρουσίες. Και συνέχισε: «Οι γραμμές θα κρατηθούν; Όχι, δυστυχώς. Χάνεται η δημόσια συγκοινωνία; Ναι. Θα ιδιωτικοποιηθεί η συγκοινωνία; Ναι». Όπως είπε, μετά από 70 χρόνια η ιστορική «ΡΟΔΑ» κλείνει.


Για τους εργαζόμενους της Επιχείρησης είπε, ότι το ζητούσαν και οι ίδιοι να εξαιρεθεί, γιατί αισθάνονται μία ανασφάλεια αφού οι διοικήσεις δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν τη μισθοδοσία τους και συμμερίζεται, την αγωνία τους. Μάλιστα είπε, ότι μη γνωρίζοντας τι θα έρθει στα τέλη Δεκεμβρίου, θα πρέπει να ανησυχούν όλοι οι εργαζόμενοι γιατί ο φάκελος του καθενός θα εξεταστεί ξεχωριστά και κάποιοι μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι.


Για τη ΔΕΥΑΡ: Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος για τη ΔΕΥΑΡ, λέγοντας ότι έχει παρακολουθήσει τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου κι έχει ζητήσει ενημέρωση για κάποια πράγματα αλλά «συνεχίζουν την πολιτική την οποία έχουν ακολουθήσει εδώ και τέσσερις-πέντε μήνες: αναθέσεων, αναθεωρήσεων και διαγραφής οφειλών.

Και όταν λέμε για διαγραφή οφειλών, έχουν ξεπεράσει το 1,2 εκατ. ευρώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ». Μάλιστα, είπε ότι η Επιτροπή που αποφασίζει, αποτελείται από τρεις αιρετούς, οι οποίοι αποφασίζουν σε ποιους θα κάνουν έκπτωση και σε ποιους όχι καθώς και για το ποσό αλλά και το ποσοστό της έκπτωσης. Ως παράδειγμα, μάλιστα, ανέφερε ότι οφειλές ξενοδόχων 20-25 χιλιάδων ευρώ ξαφνικά γίνονται τρεις χιλιάδες ευρώ. Και είπε στη συνέχεια: «Αλήθεια τώρα; Και ο κοσμάκης να πληρώνει και η Εταιρεία να χρωστάει πάνω από 20 εκατ. και η ΔΕΥΑΡ να χρωστάει αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια 4,5 εκατ., στη ΔΕΗ 9 εκατ. και πάει λέγοντας. Δεν είναι αυτό πολιτική. Μην μας πουν αύριο-μεθαύριο γιατί έκλεισε η ΔΕΥΑΡ, μην μας κουνήσουν το δάχτυλο γιατί έκλεισε η ΔΕΥΑΡ, γιατί εκεί είναι και το πρώτο μέρος που θα πάνε επιθεωρητές. Να είστε βέβαιοι γι’ αυτό. Γιατί αυτό που έχει συμβεί στη ΔΕΥΑΡ εδώ και δέκα χρόνια-δεν λέω μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εδώ και πολλά χρόνια πλέον ακούμε ΔΕΥΑΡ...και τρέμουμε όλοι. Θέλουμε να έχουμε μία σοβαρή επιχείρηση, όπως είναι η ΔΕΥΑΡ ή ένα μέρος όπου θα κάνουμε πολιτική;».


Για όλα τα παραπάνω, είπε ότι γι’ αυτό ο κόσμος πήρε μία απόφαση, η οποία είναι ξεκάθαρη και θέλει μία αλλαγή σε πολλά πράγματα. Μάλιστα, εξέφρασε την απογοήτευσή του μετά απ’ αυτά που άκουσε κατά την πρόσφατη παρουσία του στην ΚΕΔΕ λέγοντας ότι ένιωσε αμήχανα όταν είδε αρκετές πόλεις που έχουν φθάσει. «Στη Ρόδο την τελευταία τετραετία ούτε ένα ευρώ. Δηλαδή, θα περιμένουμε όλοι από την περιφέρεια και τον περιφερειάρχη να καταφέρει να βρει κονδύλια να φέρουμε εδώ στη Ρόδο. Αυτό είναι δηλαδή; Επαναπαυόμαστε εκεί; Όλα ίδιους πόρους; Δεν έχουμε απορροφήσει ευρώ όταν άλλα νησιά, όταν άλλες πόλεις, το έχουν τινάξει. Αυτό δεν μας ανησυχεί, δεν μας προβληματίζει όλους;», αναρωτήθηκε.

Τέλος, εκτός από τον κ. Χαλκιά που θ’ αναλάβει τα οικονομικά, κάτι το οποίο ο κ. Κολιάδης είχε κάνει γνωστό κατά την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της παράταξής του, χθες έκανε γνωστό ότι το διοικητικό σχήμα που θ’ αναλάβει από τις αρχές του χρόνου είναι έτοιμο, «όλοι είναι στα πόστα τους», είπε χαρακτηριστικά και έκανε γνωστό ότι υπάρχουν πρώην δήμαρχοι που θα πλαισιώσουν τον δήμαρχο ως ειδικοί σύμβουλοι γιατί θέλουν κι την εμπειρία και τη γνώση και αυτό έγινε μετά από πολύ σοβαρή διαβούλευση μαζί τους σχετικά με το τι θέλουν.

Διαβάστε ακόμη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών