Η παρουσίαση του Λεξικού του ιδιώματος της Χάλκης

Η παρουσίαση του Λεξικού του ιδιώματος της Χάλκης

Η παρουσίαση του Λεξικού του ιδιώματος της Χάλκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1610 ΦΟΡΕΣ

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα Jean Piaget, του κτηρίου 7ης Μαρτίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου διοργάνωσε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Μιχάλη Ε. Σκανδαλίδη «Λεξικό του ιδιώματος της Χάλκης (Δωδεκανήσου)», το οποίο εκδόθηκε με πόρους της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Χάλκης.

Η ενασχόληση του Εργαστηρίου με θέματα που αναδεικνύουν τη γλωσσική ποικιλότητα της Δωδεκανήσου ξεκινάει από την ίδρυσή του, το 2000, από τον καταξιωμένο γλωσσολόγο, αείμνηστο ομότιμο καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Μηνά, ο οποίος, στο πλαίσιο της μακρόχρονης ενασχόλησής του με την επιστήμη της Γλωσσολογίας, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα διαλεκτολογίας.

Την παράδοση αυτή συνέχισε και η διάδοχός του στη διεύθυνση του εργαστηρίου, ομότιμη καθηγήτρια Ελένη Σκούρτου, η οποία συνέβαλε μέσα από το έργο της στην ανάδειξη και διεύρυνση του πεδίου σπουδών της γλωσσικής ετερότητας, και στη συνέχεια η καθηγήτρια Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη, σημερινή διευθύντρια του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ανάδειξης του τοπικού γλωσσικού πλούτου εντάσσεται και η παρουσίαση του Λεξικού του ιδιώματος της Χάλκης, το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πνευματικό πόνημα που θα μείνει ως πνευματική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα με παρουσία προσώπων τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και από την τοπική κοινωνία. Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ.:
- Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας.
- Μάνος Κόνσολας, Καθηγητής, Βουλευτής Δωδεκανήσου,
- Ευάγγελος Φραγκάκης, δήμαρχος Χάλκης,
- Αλιβίζος Σοφός, καθηγητής, κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών.
- Πολύκαρπος Καραμούζης, καθηγητής, πρόεδρος του Π.Τ.Δ.Ε.,
- Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη, καθηγήτρια, διευθύντρια του Εργαστηρίου

Γλωσσολογίας του Π.Τ.Δ.Ε.
Στην αρχή της παρουσίασης ο κ. Δημήτρης Κόκκινος, μέλος Ε.ΔΙ.Π. στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασε τα σημαντικότερα στοιχεία από τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, τονίζοντας το ξεχωριστό του ήθος καθώς και το μέγεθος της προσφοράς του στα Δωδεκανησιακά Γράμματα. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κεντρική ομιλήτρια, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, κα Καλομοίρα Νικολού, η οποία προέβη σε μία εμπεριστατωμένη και αναλυτική παρουσίαση του Λεξικού αναδεικνύοντας την επιστημονική του αρτιότητα καθώς και την ουσιαστική του συνεισφορά στο ερευνητικό πεδίο της Νεοελληνικής διαλεκτολογίας.

Ειδικότερα, τόνισε την πολύτιμη συμβολή του συγγραφέα στη μελέτη του γλωσσικού χάρτη της Δωδεκανήσου μέσα από τα λεξικά του για τα τοπικά ιδιώματα της Κω, της Καλύμνου, της Νισύρου και της Χάλκης. Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος, μετά την εκδημία του αδελφού του, ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα της ολοκλήρωσης κι έκδοσης του Λεξικού. Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία επισήμανε τις δυσκολίες που συνάντησε κατά τη διάρκεια της εργασίας του για την ολοκλήρωση του πονήματος και τόνισε την αίσθηση της εκπλήρωσης ενός χρέους τιμής, εκείνου που υπηρετούσε έμπρακτα όσο ζούσε ο αδελφός του, απέναντι στην ελληνική γλώσσα και στον πολιτισμό της Δωδεκανήσου.

Τον κεντρικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Χρυσούλα Ζουμπά, προϊσταμένη της Γραμματείας του ΠΤΔΕ.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας