Σήμερα αποφασίζουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών

Σήμερα αποφασίζουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών

Σήμερα αποφασίζουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 337 ΦΟΡΕΣ

Θρίλερ με τη συνεχιζόμενη για πέμπτη ημέρα απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων οι οποίοι παρά την επιστράτευση εξακολουθούν να βάζουν χειρόφρενο στα οχηματά τους. Στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η καθοριστική συνάντηση των προέδρων των ομοσπονδιών

Θρίλερ με τη συνεχιζόμενη για πέμπτη ημέρα απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων οι οποίοι παρά την επιστράτευση εξακολουθούν να βάζουν χειρόφρενο στα οχηματά τους. Στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η καθοριστική συνάντηση των προέδρων των ομοσπονδιών τους από όλη τη χώρα ώστε να λάβουν απόφαση για την περαιτέρω στάση τους.

Στο τραπέζι οι προτάσεις του υπουργείου μεταφορών οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μια επιπλέον άδεια σε κάθε αυτοκινητιστή, να ενταχθεί το επάγγελμα στον αναπτυξιακό νόμο και να δοθούν φορολογικές απαλλαγές.

Η κατάσταση στην αγορά καυσίμων είναι δραματική καθώς ελάχιστα πρατήρια σε όλη τη χώρα ανεφοδιάζονται με το σταγονόμετρο με ιδιωτικά βυτιοφόρα των εταιριών κι ενώ από σήμερα αρχίζει το μεγάλο κύμα φυγής των αδειούχων του Αυγούστου.

Παράλληλα ελλείψεις αγαθών παρουσιάζονται στα νησιά, ενώ οι αγρότες βλέπουν φρούτα και άλλα προιόντα να σαπίζουν στις αποθήκες.

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ΔΧ Γ. Τζωρτζάτος δήλωσε ότι, ο ίδιος έχει εξουσιοδοτηθεί να προβεί σε διαπραγματεύσεις και ότι θα μεταφέρει τις προτάσεις της κυβέρνησης στην γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής. Όπως έκανε γνωστό, οι πρόεδροι των σωματείων θα αποφασίσουν για την πορεία της κινητοποίησης. Ο ίδιος είπε ότι δεν προτίθεται να κάνει κάποια εισήγηση για το θέμα, ωστόσο όπως είπε μέχρι τις τελικές αποφάσεις η απεργία συνεχίζεται.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση του κ. Ρέππα με τους ιδιοκτήτες στο κτίριο που μέχρι πρότινος στεγαζόταν το πρώην υπουργείο Δημοσίων Έργων, στη Χαριλάου Τρικούπη και όχι στο υπουργείο Μεταφορών στο Χολαργό, εξαιτίας της έντασης που σημειώθηκε το πρωί με τις συμπλοκές απεργών και της αστυνομίας. Παρόντες ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νίκος Σηφουνάκης και ο ΓΓ του υπουργείου κ. Χάρης Τσιόκας.

Ο κ. Ρέππας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησης βγήκε τουλάχιστον τρεις φορές για να ενημερώσει την κυβέρνηση, δεν έκανε δηλώσεις, αλλά αρκέστηκε να πει πως «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συνέπεια και ήθος και θα ανταποκριθούν και ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν θέλει την ταλαιπωρία του κοινού».

Τα αιτήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα ήταν τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση από την πλευρά των Ιδιοκτητών. Το πρώτο ήταν το Ασφαλιστικό για το οποίο οι συνδικαλιστές ζήτησαν οι συντάξεις των Ιδιοκτητών να εξομοιωθεί με τις ανάλογες που έπαιρναν μέχρι τώρα οι συνάδελφοί τους που ήταν ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ.

Το δεύτερο αφορούσε τις άδειες και συγκεκριμένα ζήτησαν:

- Να ισχύσει από την ψήφιση του νόμου και όχι από τον περασμένο Ιούνιο, η τριετής περίοδος προσαρμογής, στη διάρκεια της οποίας η τιμή της αδείας θα έχει φθίνουσα πορεία μέχρι να μηδενιστεί.

- Να γίνει πενταετής η διάρκεια προσαρμογής, για περίπου 5,5 χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν αγοράσει πρόσφατα άδειες και δεν πρόλαβαν να κάνουν απόσβεση.

- Να αφαιρεθεί η τελευταία μείωση του 35% στις άδειές τους, η να αυξηθεί κατά 20% το ύψος της αδείας που προσδιόρισε η κυβέρνηση.

- Τόνισαν ότι δεν τους ενδιαφέρει η πρόταση της κυβέρνησης για χορήγηση μιας επιπλέον δωρεάν άδειας για κάθε άδεια που κατέχουν.

- Να αποζημιωθούν για τις άδειες, ώστε να μη χάσουν τα χρήματά τους.

Το τρίτο ήταν να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να μετριαστούν οι απώλειες από την απομείωση της άδειας. Και τέταρτο να τους δοθούν κίνητρα στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού νόμου.

Ταξιδιώτες σε απόγνωση

Στο μεταξύ, οι πολίτες δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις Αυγουστιάτικες διακοπές, ενώ οι επαγγελματίες κυρίως στη νησιωτική χώρα και τα παραθεριστικά κέντρα, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς εκτός από τα καύσιμα, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις, ειδικότερα σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Σε απόγνωση βρίσκονται και ροδακινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, που βλέπουν εδώ και τρεις μέρες η σοδειά τους να σαπίζει, αφού τα εργοστάσια χυμοποίησης και κομποστοποίησης δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων.

Στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε πολλά νησιά διαπιστώθηκαν εκατοντάδες ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ στον αέρα βρίσκεται και η κίνηση στα κάμπινγκ, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει να ταξιδέψει ή όχι.

Σε ότι αφορά τη διακίνηση των υγρών καυσίμων, οι απεργοί εμπόδιζαν μέχρι της 11 το πρωί τα ιδιωτικά βυτιοφόρα και τα οχήματα των εταιριών πετρελαιοειδών να φορτώσουν από τα διυλιστήρια, με αποτέλεσμα η προμήθεια των πρατηρίων να γίνεται με ρυθμό χελώνας.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10