"Ταξίδι στον χρόνο" για αναστοχασμό με την εκπαιδευτική μέθοδο Time Travel

"Ταξίδι στον χρόνο" για αναστοχασμό με την εκπαιδευτική μέθοδο Time Travel

"Ταξίδι στον χρόνο" για αναστοχασμό με την εκπαιδευτική μέθοδο Time Travel

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 830 ΦΟΡΕΣ

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου σας προσκαλεί την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 19:30 στην παρουσίαση της εκπαιδευτικής μεθόδου Time Travel, με εισηγήτριες τις: Άννα Αχιολά, Ελευθερία Μπινίκου και Παναγιώτα Πελεκάνου.

Το Time Travel αποτελεί μια εκπαιδευτική μέθοδο που χρησιμοποιεί την τοπική κληρονομιά στο πλαίσιο της μαθησιακής διαδικασίας με σκοπό να δημιουργήσει προβληματισμό σε σύγχρονα ζητήματα (περιβάλλον, δημοκρατία, φύλο, βία, μετανάστευση κ.ά.) και παρέχει εργαλεία για την οικοδόμηση σχέσεων κοινότητας.

Τον χειμώνα του 2022, ο Σύλλογος «Μεσαιωνικό Ρόδο» σχεδίασε ένα εκπαιδευτικό, βιωματικό εγχείρημα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Time Travel, εμπνευσμένο από το ποίημα «Το Θανατικό της Ρόδου» του Εμμανουήλ Λιμενίτη - Γεωργιλλά, λόγιου και κληρικού από τη Ρόδο, του 15ου αιώνα.

Ήταν η πρώτη φορά που αυτή η μέθοδος θα εφαρμοζόταν από μια ομάδα ανθρώπων της τοπικής κοινότητας και ένα μεσαιωνικό ποίημα, σχετικό με την πανδημία του Μαύρου Θανάτου του Μεσαίωνα, φαινόταν καλή ιδέα για να δημιουργήσει ερεθίσματα αναστοχασμού, σχετικά με την πρόσφατη κατάσταση που όλοι βιώσαμε με τον Covid-19.

Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε ένα παιχνίδι ρόλων, ντυμένοι με ρούχα εποχής και «ταξίδεψαν» στο έτος 1499, όταν η Ρόδος μαστιζόταν από το Θανατικό και ο πληθυσμός της είχε αποδεκατιστεί.

Μέσα από αυτή την εμπειρία δημιουργήθηκαν προβληματισμοί για την πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού, που κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Στην παρουσίαση αυτή το κοινό της Ρόδου θα γνωρίσει τη μέθοδο Time Travel και τις χρήσεις της στη βιωματική μαθησιακή διαδικασία, ένα εργαλείο χρήσιμο για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές κάθε μορφής εκπαίδευσης, καλλιτέχνες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και όσους ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την πολιτιστική κληρονομιά, για να κατανοήσουν το σήμερα και να διαμορφώσουν το αύριο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κατάλυμα της Αγγλίας, Πλατεία Μουσείου, στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου.

Ώρα προσέλευσης: 19:00

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 19:30

Είσοδος: Δωρεάν για τα ενεργά μέλη του Συλλόγου και με συμβολικό αντίτιμο 3€ για τα μη μέλη.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας