Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ο Γ. Χατζημάρκος

Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ο Γ. Χατζημάρκος

Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ο Γ. Χατζημάρκος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2182 ΦΟΡΕΣ

Στην 28η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή(COP28) που πραγματοποιείται από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023 στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συμμετέχει ο περιφερειάρχης Nοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Μάλιστα ο κ. Χατζημάρκος προχθές ήταν ένας από τους ομιλητές στην ενότητα που αφορούσε τη μετάβαση σ’ ένα μηδενικό μοντέλο απορριμμάτων, έχοντας την ευκαιρία να παρουσιάσει τα επιτεύγματα νησιών της περιφέρειάς μας σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο ίδιος σε σχετικό σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει τα εξής:

«Στόχοι που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, σχεδιασμού και πολύ περισσότερο μελέτης σε χώρες και περιοχές με εξαιρετική πρόοδο, έχουν ήδη επιτευχθεί σε νησιά μας.

Στη διάσκεψη για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών, COP28, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να παρουσιάσουμε την πρόοδο νησιών του Νοτίου Αιγαίου, μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, σε τομείς που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο της Διάσκεψης.

Παγκόσμιες αγωνίες, μπαίνουν στο τραπέζι κάτω απο μία πολύ πιεστική κλιματική πραγματικότητα και αποτελεί κοινό, επίσης παγκόσμιο, χρέος η συνεργασία για την αντιμετώπισή τους. Κάποιοι θα πουν οτι είναι αργά, διότι η ανατροπή στο κλίμα έχει ήδη συντελεστεί.

Σε αυτό απαντάμε οτι ποτέ δεν είναι αργά για να γίνεις υπεύθυνος και να ξεπληρώσεις την υποχρέωσή σου στις γενιές που έρχονται. Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι στα ζητήματα του περιβάλλοντος έχουμε ακόμα ανοικτά μέτωπα που μας τραυματίζουν.

Σε αυτό απαντάμε ότι δεν χαρίζουμε σε κανένα, πολύ περισσότερο στους κατ' επάγγελμα καταγγέλλοντες που τελευταία αγκάλιασαν τα νησιά μας, τη δουλειά που έχουμε κάνει στα ζητήματα αυτά και δεν τους χαρίζουμε επίσης την αποκλειστικότητα στην ευαισθησία.

Άλλωστε, πολλών εξ αυτών η παρελκυστική και ιδεοληπτική τακτική είναι και το ιδανικό άλλοθι για την αδράνεια που μας έφερε στο τέλμα που προ καιρού βρεθήκαμε. Είμαστε εδώ για όλες τις μάχες, με καθαρό μυαλό, σχέδιο και αποφασιστικότητα και δεν λυγίζουμε στις ορέξεις κανενός επιτήδειου.

Το Νότιο Αιγαίο έχει κάνει άλματα που θα τα προστατεύσουμε, θα τα διατηρήσουμε και θα τα διευρύνουμε.

Και στο διεθνές στερέωμα, το Νότιο Αιγαίο δεν στέκεται ούτε απο τύχη, ούτε με "μέσο". Στέκεται με τη δουλειά του και την πρωτοπορία του, που τουλάχιστον στο εξωτερικό δεν φιλτράρεται απο σκοπιμότητες και μικροψυχία.

Το Νότιο Αιγαίο στο εξωτερικό στέκεται με όσα πέτυχε στο πεδίο και μόνον. Και αυτά είναι πολλά, μας κάνουν υπερήφανους και μας δεσμεύουν και για τη συνέχεια».

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη