Συναντήσεις με υπουργούς είχε το Δ.Σ. των νησιωτικών Επιμελητηρίων

Συναντήσεις με υπουργούς είχε το Δ.Σ. των νησιωτικών Επιμελητηρίων

Συναντήσεις με υπουργούς είχε το Δ.Σ. των νησιωτικών Επιμελητηρίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 850 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο της παρουσίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), στην Αθήνα για την 54η Τακτική Γενική Συνέλευση του Ομίλου, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από σημαντικές προγραμματισμένες και έκτακτες θεσμικές συναντήσεις και δράσεις.

Συγκεκριμένα:
Ειδική συνάντηση με Έλληνες, Κροάτες και Σουηδούς εκπροσώπους κρατικών και περιφερειακών Αρχών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νησιωτικών οικονομιών
Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κ. Δημήτρης Συξέρης, συμμετείχε σε ειδική συνάντηση στα πλαίσια του διακρατικού έργου «Βελτίωση της ποιότητας της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νησιωτικών οικονομιών σε Κροατία, Ελλάδα και Σουηδία.

Στην εισήγησή του, ο κ. Συξέρης παρουσίασε στοιχεία και δεδομένα της νησιωτικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας καθώς και παραδείγματα καλών πρακτικών ελληνικών επιχειρήσεων. Το έργο υλοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με τον Ο.Ο.Σ.Α. και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Τη συνάντηση διοργάνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και συντόνισε άψογα ο γενικός γραμματέας ΥΝΑΝΠ κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ενώ συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ιωάννης Ρούσσος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και αντιπρόεδρος του INSULEUR κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο δήμαρχος Χάλκης κ. Ευάγγελος Φραγκάκης, καθηγητές ελληνικών και ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, εκπρόσωποι του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κροατίας και της περιφέρειας Gotland της Σουηδίας.

Συνάντηση Δ.Σ. ΕΟΑΕΝ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη
Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα μέλη του Δ.Σ. συναντήθηκαν με τον υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων που επηρεάζουν τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα στα νησιά, όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού (αγροτικά χέρια), βελτιώσεις στα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο εξορθολογισμός επιδοτήσεων για αποφυγή στρεβλώσεων για τους παραγωγούς και η ορθή λειτουργία και ενίσχυση των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ, ο κ. Δημήτρης Συξέρης, πρόεδρος ΕΟΑΕΝ, κ. Φώτης Κόττης γενικός γραμματέας ΕΟΑΕΝ και πρόεδρος Επιμελητηρίου Ζακύνθου, κ. Νικόλαος Ρειζάκης Β' αντιπρόεδρος ΕΟΑΕΝ και μέλος Δ.Σ Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, κ. Ανδρέας Παντελιός μέλος Δ.Σ ΕΟΑΕΝ και Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης και κ. Μανώλης Ζερβάκης μέλος Δ.Σ ΕΟΑΕΝ και Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Συνάντηση Δ.Σ. ΕΟΑΕΝ με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα
Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ συναντήθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τον υπουργό κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα. Στη συνάντηση που διήρκησε σχεδόν 2 ώρες συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που απασχολούν τις νησιωτικές επιχειρήσεις. Οι εκπρόσωποι των νησιωτικών Επιμελητηρίων ανέφεραν στον υπουργό μεταξύ άλλων, τις υπέρογκες προμήθειες των καρτών καθώς και τα κάθε λογής υπέρμετρα τραπεζικά έξοδα που χρεώνουν οι τράπεζες στις μικρές επιχειρήσεις, το φλέγον θέμα της ακρίβειας που δημιουργεί προβλήματα και στην λειτουργία επιχειρήσεων, το σημαντικό ζήτημα με τις αμοιβές Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων που υποχρεώνονται να πληρώνουν όλες οι επιχειρήσεις, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στο νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο.

Ειδικά για το θέμα των χρεώσεων των τραπεζών, υποβλήθηκε στον υπουργό υπόμνημα με συγκεκριμένα παραδείγματα υπέρογκων χρεώσεων ελληνικών τραπεζών, ενώ συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές να υπάρξει και νέα συνάντηση για το θέμα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ, ο κ. Δημήτρης Συξέρης, πρόεδρος ΕΟΑΕΝ, ο κ. Γιάννης Βουτσινάς πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και αντιπρόεδρος ΚΕΕΕ, ο κ. Ιωάννης Πάππου πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ο κ. Νικόλαος Ρειζάκης Β' αντιπρόεδρος ΕΟΑΕΝ και μέλος Δ.Σ Επιμελητηρίου Ρεθύμνου και ο κ. Αθανάσιος Ζλατούδης, μέλος Δ.Σ ΕΟΑΕΝ και Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Συνάντηση Δ.Σ. ΕΟΑΕΝ με τον Αν. υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικόλαο Παπαθανάση και τον υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά για το Μεταφορικό Ισοδύναμο
Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ κ. Δημήτρης Συξέρης μαζί τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και αντιπρόεδρο της ΚΕΕΕ κ. Γιάννη Βουτσινά και το μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αθανάσιο Ζλατούδη, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά για επείγουσα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση με σκοπό την επίλυση καίριων ζητημάτων που απασχολούν τις νησιωτικές κοινωνίες και είχαν τεθεί στον κ. Παππά κατά την πρόσφατη Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ.

Οι εκπρόσωποι των νησιωτικών Επιμελητηρίων έθεσαν στον κ. Παπαθανάση το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης πληρωμών που παρατηρείται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο για τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους των νησιών μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί σε πληρωμές επιχειρήσεων εμπορίας καυσίμων λόγω του καθεστώτος “de minimis”.

Ο αν. υπουργός συμφώνησε με την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος και δήλωσε πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι πληρωμές των οφειλόμενων ποσών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»