Από 1η Φεβρουαρίου η συμφωνία για τις επισκέψεις των Τουρκών στα 10 νησιά

Από 1η Φεβρουαρίου η συμφωνία  για τις επισκέψεις των Τουρκών στα 10 νησιά

Από 1η Φεβρουαρίου η συμφωνία για τις επισκέψεις των Τουρκών στα 10 νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2383 ΦΟΡΕΣ

Την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή η ελληνοτουρκική συμφωνία για τη χορήγηση 7ήμερης βίζας παραμονής σε δέκα νησιά σε Τούρκους πολίτες και στις οικογένειές τους. Κλιμάκια της Αστυνομίας, αλλά και του Λιμενικού θα εγκατασταθούν σε κάθε λιμάνι και σε κάθε Τελωνείο των νήσων Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω, Ρόδου, Σύμης και Καστελλόριζου και θα χορηγούν την βίζα. Η βίζα θα στοιχίζει 60 ευρώ και εξαιρούνται από την καταβολή της, υπερήλικες, παιδιά και ΑμεΑ.

Τη συγκατάθεσή της έδωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την προϋπόθεση πως με τη βίζα αυτή δεν θα μπορούν οι Τούρκοι πολίτες να ταξιδεύσουν στην Ευρώπη, ακόμα και στην ηπειρωτική Ελλάδα.


Στη συμφωνία προβλέπεται ρητά ότι, οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν αν όχι να μηδενίσουν τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας. Αλλά η συμφωνία δεν μένει μόνον σε υποσχέσεις. Αυτή τη φορά προβλέπει τον έλεγχο της τουρκικής πλευράς εάν τηρεί αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Στο μεταξύ πέφτουν βροχή... οι αιτήσεις στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ένταξη κι άλλων νησιών ή άλλων περιοχών στην συμφωνία αυτή.


Για παράδειγμα ζητά να ενταχθεί στη συμφωνία η Πάτμος, η περιοχή του Έβρου, η Θάσος κ.ά. Και όλα αυτά τη στιγμή που στις 24 Ιανουαρίου του 2024 η Ελλάδα (δια του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη) αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετανάστευσης. Θα την παραλάβει από την Τουρκία και από τον ομόλογό του υπουργό Αλί Γερλίκαγια.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σε διευκρινιστική δήλωση για τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων προς τους Τούρκους πολίτες που θα επισκέπτονται όλο τον χρόνο για επτά ημέρες δέκα ελληνικά νησιά, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί. Η δήλωση του Τούρκου εκπροσώπου έχει ως εξής:


«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου μας στην Αθήνα, οι ελληνικές Αρχές μας ενημέρωσαν ότι η Επιτροπή της Ε.Ε. ενέκρινε την εφαρμογή θεώρησης μίας εισόδου με ισχύ επτά ημερών στην πύλη για τουριστικές επισκέψεις των πολιτών μας στα δέκα ελληνικά νησιά και ότι ετοιμάζεται ένας σχετικός κανονισμός.
Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της εφαρμογής.


Εδώ και κάποιο διάστημα γίνονταν προετοιμασίες γι’ αυτό. Οι συνομιλίες μας με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται, προκειμένου να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές, όπως ο τελωνειακός και διαβατηριακός έλεγχος στα νησιά που θα συμπεριληφθούν στην εφαρμογή, με στόχο οι πολίτες μας να μην αντιμετωπίσουν δυσκολίες κατά την είσοδο και την έξοδο από τα νησιά».

Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ: ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΗΘΕΛΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΖΑ
«Οι νησιώτες ήθελαν τη συμφωνία για τη βίζα σε Τούρκους πολίτες, γιατί τονώνει την οικονομία τους», επισήμανε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής» και την εκπομπή “Rush Hour” με τον Τάκη Σπηλιόπουλο.


Πιο συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης σχολίασε:
«Πρέπει να σας πω ότι ήταν πολύ ευχάριστο το άκουσμα της συμφωνίας για τη βίζα γιατί ήταν κάτι το οποίο τα νησιά στα οποία αναφέρεται το μέτρο, το ζητούσαν, έξι από τα δέκα νησιά αυτά τα οποία είναι μέρος της συμφωνίας, είναι νησιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Σύμη, η Ρόδος και το Καστελλόριζο, στα οποία θα ισχύει η συμφωνία για παροχή τουριστικής βίζας επτά ημερών ».

«Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι επισκέψεις ετησίως, είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον κι έχει συγκεκριμένες χρονικές περιόδους στις οποίες η οικονομία των νησιών τονώνεται πάρα πολύ από τις επισκέψεις Τούρκων υπηκόων και επαναλαμβάνω ότι το ήθελαν πολύ», «Πολλά χρόνια τώρα είχε τεθεί ως αίτημα. Χρειαζόταν η αποδοχή από τη μεριά των Βρυξελλών της εξαίρεσης στη συνθήκη Σένγκεν», συμπλήρωσε ενώ τόνισε πως «οι Τούρκοι επισκέπτες, δεν μπορούν μ’ αυτήν τη βίζα που θα παίρνουν στα αεροδρόμιο, να ταξιδεύουν και σε ευρωπαϊκές χώρες».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας