2ο Πειραματικό Σχολείο Ρόδου- Επίσημο μέλος του Διεθνούς Δικτύου AspNet-Unesco

2ο Πειραματικό Σχολείο Ρόδου- Επίσημο μέλος του Διεθνούς Δικτύου AspNet-Unesco

2ο Πειραματικό Σχολείο Ρόδου- Επίσημο μέλος του Διεθνούς Δικτύου AspNet-Unesco

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1712 ΦΟΡΕΣ

Το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρόδου ως ένα πρωτοπόρο σχολείο, με σπουδαίες συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς, υλοποιώντας πληθώρα δράσεων και προγραμμάτων, αναφέρει τα εξής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία:

«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δίνοντάς μας την ευκαιρία κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μία μέρα που μας υπενθυμίζει την υποχρέωση διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, βασιζόμενοι στις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης.


Στο πλαίσιο της εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας της σχολικής μας μονάδας αποτελούμενη από μαθητές διαφόρων ηλικιών και καθηγητές πολλών ειδικοτήτων επιδιώκεται η σωστή παιδαγωγική διαδικασία, συνεργασία και συμπερίληψη. Όμως αποτελείται παράλληλα από μία μικρή κοινότητα ατόμων που αλληλοεπιδρούν καθημερινά και επηρεάζουν ο ένας την ανάπτυξη του άλλου.

Γι’ αυτό και είναι εξίσου σημαντική πέρα από την ευαισθητοποίηση και η συνεργατική διεξαγωγή εκδηλώσεων με θέματα κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των μαθητών μας ως άτομα/πολίτες και να βοηθήσουμε έτσι στη δομή μιας κοινωνίας με σταθερές αξίες και ιδεολογίες.

Με αφορμή τα παραπάνω, παρουσιάζονται στις επόμενες παραγράφους δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στο σχολείο μας και ωφέλησαν τόσο τους μικρούς (μαθητές) όσο και τους μεγάλους (καθηγητές) της κοινότητάς μας.

 


Μια από τις πρωτοβουλίες της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής είναι:
• η Ημέρα Πανελλήνιου Σχολικού Αθλητισμού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και έχει ως σκοπό την επαφή των παιδιών με τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα μιας ισορροπημένης ζωής δια μέσου της κίνησης. Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 διεξάχθηκε στο 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρόδου η 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με θέμα «Η Κίνηση δίνει Ζωή» ενθαρρύνοντας τους μαθητές ν’ αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα και να αναγνωρίσουν τα οφέλη της στα πλαίσια της καθημερινής ζωής. Η ημερίδα διεξάχθηκε μέσω αθλητικών δράσεων και μαθητικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.


• Η ευαισθητοποίηση των μαθητών όμως δεν σταμάτησε εκεί. Στις αθλητικές δράσεις της ημερίδας συμμετείχαν μαζί με τους μαθητές του σχολείου μας και οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου Ρόδου. Η συνεργασία αυτή των μαθητών είχε ως σκοπό την ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά θέματα όπως αυτό της ισότητας ευκαιριών για όλους, της αλληλοβοήθειας και του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης και της διασκέδασης με ασφάλεια και ανεκτικότητα.

Ο συνδυασμός αυτός των δράσεων έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και το σύνθημα «Ίσες ευκαιρίες για όλους». Η άμεση επαφή και συνεργασία των μαθητών σε ένα πλαίσιο διασκέδασης και παιχνιδιού με βάση τις κινητικές δεξιότητες και την καλή υγεία ωριμάζει τους μαθητές και τους εξελίσσει σε υπεύθυνους και ευαισθητοποιημένους «νέους συμπεριληπτικούς πολίτες».


Με αφορμή αυτήν την επιτυχή συνεργασία μεταξύ των δύο σχολείων, διεξάγεται επιπλέον ένα πρόγραμμα ένταξης, συμπερίληψης και συμμετοχής των μαθητών του ειδικού σχολείου στο γνωστικό αντικείμενο της Φυσικής Αγωγής σε σχολικά περιβάλλοντα όπως αυτό του Πειραματικού Σχολείου. Το πρόγραμμα ένταξης γίνεται υπό την συνεργασία των καθηγητών φυσικής αγωγής των δύο σχολείων κ. Κοντού Μιχαήλ και κας. Μαγδαληνής Καραγιάννη με στόχο φυσικά την προώθηση μηνυμάτων ισότητας και αλληλεγγύης.


Τέλος, διεξάγεται στο σχολείο μας υπό την επίβλεψη του καθηγητή φυσικής αγωγής Κοντού Μιχαήλ η καινοτόμος δράση με θέμα «Παραδοσιακά παιχνίδια vs Ηλεκτρονικά παιχνίδια». Η δράση αυτή έχει πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές καθώς μαθαίνουν να λειτουργούν σε ομάδα με κοινό σκοπό, αντιλαμβάνονται μέσω των ερωτηματολογίων και των στατιστικών στοιχείων την σημαντικότητα της έρευνας και τέλος διασκεδάζουν με παραδοσιακά παιχνίδια που έχουν πλέον ξεχαστεί. Η επαφή με την παράδοση τους δίνει την δυνατότητα να συγκρίνουν τις συνήθειες του παρελθόντος και του παρόντος ως εσωτερικοί παρατηρητές και να βγάλουν προσωπικά αλλά και συλλογικά συμπεράσματα για την δική τους διασκέδαση και ευημερία.


Γίνονται… παράλληλα και καταγραφείς της Άυλης Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς ! Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – UNESCO 2003
Το 2o Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, πρωτοπόρο στις συνεργασίες του με σπουδαίους διεθνείς οργανισμούς, συμμετέχει υλοποιώντας προγράμματα, αλλά παίρνοντας μέρος σε διαγωνισμούς από το 2016 (1ο Βραβείο για τρία συνεχόμενα έτη: 2016-2027-2018) στο Εθνικό Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet/ Associated Schools Project Network), ένα παγκόσμιο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν σχολεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Ως επίσημο μέλος του Διεθνούς Δικτύου AspNet-Unesco από το 2019 έως και σήμερα, δεσμεύεται να προωθήσει μέσα από τη λειτουργία του, τις προτεραιότητες του διεθνούς οργανισμού, συμβάλλοντας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για μία πιο δίκαιη, ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.


Το σχολείο μας έχει ως έργο να προβάλει τις αξίες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της UNESCO και στον Χάρτη Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής προόδου, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας υλοποιώντας τη σχολική ολιστική προσέγγιση».

Διαβάστε ακόμη

«Περιβαλλοντική» χρονοκάψουλα στο Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου

Το 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου στην Εναρκτήρια Συνάντηση του Erasmus KA220 “Digital for Active Education”

«Γνωριμία με τις Πρώτες Βοήθειες» - Ενημερωτική εκστρατεία στα δημοτικά σχολεία από τους Διασώστες Ρόδου

Το έθιμο «Λαζαράκια» από το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη στα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία»

Εκπαιδευτική εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησε το 5ο Γυμνάσιο Ρόδου

Με 14 παιδιά η Anosis Robotics Academy στην 3η Ολυμπιάδα αθλητικής Ρομποτικής στην Κρήτη

Συμμετοχή του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Ρόδου στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας στην Πάτρα