Σε συναγερμό η Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφέρειας για τον καταρροϊκό πυρετό

Σε συναγερμό η Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφέρειας για τον καταρροϊκό πυρετό

Σε συναγερμό η Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφέρειας για τον καταρροϊκό πυρετό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1032 ΦΟΡΕΣ

Σε συναγερμό βρίσκεται η Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μετά την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε πρόβατα τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κω.

Μπορεί ο αριθμός τους να είναι μικρός, όμως, όπως δηλώνουν οι επιστήμονες, κανένας δε γνωρίζει αυτή τη στιγμή το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και κυρίως πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το προσεχές διάστημα.

Τα άρρωστα πρόβατα εντοπίστηκαν μετά από δειγματοληψία που έγινε στις μονάδες στις οποίες βρίσκονται, κατόπιν ειδοποίησης των ιδιοκτητών, καθώς εμφάνισαν διάφορα περίεργα συμπτώματα που υποδήλωναν κάποια ασθένεια.

Πάντως ακόμα και αν στην ίδια μονάδα υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί ζώων, δεν σημαίνει ότι νοσούν όλα, ενώ η πορεία της ασθένειας θα εξαρτηθεί σύμφωνα με τους κτηνιάτρους από την κίνηση του εντόμου που προκαλεί τον καταρροϊκό πυρετό.

Ο καταρροϊκός πυρετός οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται αιγοπρόβατα, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.

Μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων δόθηκαν συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες στους κτηνοτρόφους οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ειδοποιούν τις αρμόδιες Υπηρεσίες αν εντοπίσουν στα ζώα κάτι περίεργο.

Σημειώνεται ότι τα ζώα που νοσούν δυστυχώς δεν μπορούν να σωθούν και καταλήγουν ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία στον πληθυσμό.

Τα ζώα που νοσούν δεν περνούν στην κατανάλωση και φυσικά ο καταρροϊκός πυρετός δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, όπως διαβεβαιώνει και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Ηλίας Οικονομίδης που μίλησε χτες στη «Ροδιακή».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας