Πρώην διευθυντής τράπεζας στη Ρόδο κατηγορείται για υπεξαίρεση

Πρώην διευθυντής τράπεζας στη Ρόδο κατηγορείται για υπεξαίρεση

Πρώην διευθυντής τράπεζας στη Ρόδο κατηγορείται για υπεξαίρεση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4617 ΦΟΡΕΣ

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα βρεθεί στις αρχές Ιανουαρίου για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, ο 62χρονος πρώην διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας στη Ρόδο, ο οποίος κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε ποσό περίπου 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από λογαριασμούς πελατών.

Ο πρώην διευθυντής, ο οποίος στην απολογία του στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, τον Νοέμβριο του 2022 υποστήριξε ότι «δεν έχει πάρει εκείνος τα χρήματα αλλά τα έδωσε ως «πανωτόκια» σε πελάτες», καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό όρους.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (πρωτόδικο δικαστήριο), απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς περί αναγνώρισης ελαφρυντικών στον 62χρονο και τον έκρινε ένοχο για τέσσερα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα επιβάλλοντάς του οχτώ χρόνια κάθειρξη για την πλαστογραφία, οχτώ χρόνια κάθειρξη για την απάτη, έξι χρόνια κάθειρξη για νομιμοποίηση εσόδων και έξι χρόνια κάθειρξη για απάτη με υπολογιστή, δηλαδή κατά συγχώνευση, συνολική ποινή κάθειρξης 18 έτη.

Το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου με την ίδια απόφασή του και κάνοντας δεκτό τον αυτοτελή ισχυρισμό του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Άκη Δημητριάδη, έδωσε ανασταλτικό, ως προς την έφεση, αποτέλεσμα στον 62χρονο με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ο 62χρονος άσκησε έφεση, η οποία και προσδιορίστηκε να εκδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στις 11 Ιανουαρίου 2024.

Η υπόθεση, αφορά – σύμφωνα με τα όσα οι ιδιώτες – καταθέτες καταγγέλλουν στις μηνύσεις τους – τις ενέργειες που φέρεται να έκανε από το 2012 και έπειτα ο πρώην διευθυντής.

Πιο συγκεκριμένα, ο 62χρονος φέρεται να υπεξαίρεσε ποσά αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τους λογαριασμούς τους και προκειμένου να το πετύχει αυτό, πλαστογραφούσε εντάλματα πληρωμής, με τα οποία και εισέπραττε τα χρήματα για λογαριασμό δήθεν των πελατών.

Σε κάποια περίπτωση, ο 62χρονος διευθυντής φέρεται να έκανε χρήση πλαστής υπογραφής ή ακόμη και πλαστών βιβλιαρίων καταθέσεων προκειμένου να καταφέρει να «σπάσει» τις καταθέσεις συναλλάγματος ή τις προθεσμιακές.

Το συνολικό ποσό της υπεξαίρεσης, σύμφωνα με τη δικογραφία και το παραπεμπτικό βούλευμα, ανέρχεται περίπου σε 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το χρονικό διάστημα διάπραξης των αδικημάτων από τον 62χρονο είναι από 31 Ιανουαρίου 2012 έως τις 18 Ιουνίου 2015.

Κατά την απολογία του στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (πρωτόδικο δικαστήριο) στις 18 Νοεμβρίου 2022, ο 62χρονος επανέλαβε τα όσα και ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας είχε πει, αποδεχόμενος στο μεγαλύτερο μέρος τους τα όσα του καταλογίζονται, τονίζοντας όμως, ότι όλα τα έκανε προκειμένου να πετύχει ως διευθυντής και να βοηθήσει στην αύξηση του πελατολογίου της τράπεζας.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ξεκίνησε να δίνει χρήματα σε πελάτες δειλά – δειλά ως πανωτόκια που τους είχε υποσχεθεί και έπειτα ξέφυγε ο έλεγχος.

«Όλα αυτά τα χρόνια που κατηγορούμαι, δεν έχω αγοράσει κάτι. Όλα τα χρήματα πήγαν σε πελάτες. Υπήρχε μήνας που έβαλα και 15.000 ευρώ σε πελάτη», είχε πει μεταξύ άλλων ο 62χρονος στο πρωτόδικο δικαστήριο.

Ο ίδιος είχε επισημάνει πως όλα τα χρόνια γίνονταν οι καθιερωμένοι ετήσιοι (μπορεί και κάθε έξι μήνες) έλεγχοι από την τράπεζα αλλά ουδείς είχε αντιληφθεί κάτι.

Στην υπόθεση παραστάθηκαν προς υποστήριξη της κατηγορίας οι κ.κ. Έλενα Κορδέλλα, Χαρά Παπαδοπούλου, Μιχαήλ Ιωάννη Καντιδενός και Ιωάννης Καρατζαφέρης, ενώ την υπεράσπιση είχε ο κ. Άκης Δημητριάδης.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών