Για ψήφιση σήμερα το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Ρόδου για το 2024

Για ψήφιση σήμερα το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Ρόδου για το 2024

Για ψήφιση σήμερα το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Ρόδου για το 2024

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2550 ΦΟΡΕΣ

Το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Ρόδου για το 2024, μετά την έγκρισή του χθες από την Εκτελεστική Επιτροπή, έρχεται για ψήφιση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 5:30 το απόγευμα με μικτό σύστημα, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη.


Ως γνωστόν, το Τ.Π. του δήμου αποτελείται από δύο μέρη, αυτό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Υποδομών και εκείνο της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων.

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Υποδομών
Συνολικά 180 έργα περιλαμβάνει το Τ.Π. των Τεχνικών Υπηρεσιών, από τα οποία τα 127 είναι συνεχιζόμενα και τα 53 νέα. Τα τελευταία μάλιστα κατανέμονται και στις δέκα δημοτικές ενότητες ενώ το έργο που έχει προγραμματιστεί για όλη την επικράτεια είναι η συντήρηση των παιδικών χαρών και των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Ο αρχικός προϋπολογισμός όλων των έργων, συνεχιζόμενων και νέων, ανέρχεται στα 117.165.714,95 ευρώ. Οι πιστώσεις που θα διατεθούν το 2024 για όλα τα έργα ανέρχονται 14.223.698,95 ευρώ.

Όσον αφορά στα νέα έργα, σε αυτά της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, περιλαμβάνονται η ανάπλαση της πλατείας Γοργοποτάμου (σ.σ. πάρκο Εθνικής Αντιστάσεως), επισκευές σχολείων, διανοίξεις νέων οδών, ολοκλήρωση της διάνοιξης της οδού Καμείρου, κατασκευή πεζοδρομίων κ.ά.

Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων
Συνολικά 85 έργα περιλαμβάνει το Τ.Π. της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, με αρχικό προϋπολογισμό 88.253.910,30 ευρώ. Από αυτά, 36.778.040,40 ευρώ είναι ο αρχικός προϋπολογισμός των συνεχιζόμενων και 51.475.869,90 ευρώ των νέων έργων.

Οι πιστώσεις που θα διατεθούν το 2024 ανέρχονται συνολικά στα 10.484.904,30 ευρώ, από τα οποία 9.644.721,83 ευρώ είναι για τα συνεχιζόμενα και 840.182,44 ευρώ για τα νέα έργα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά στα νέα έργα, το ποσό που ενέγραψαν είναι μικρό, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός αλλά και για να μη δεσμεύσουν τη νέα δημοτική αρχή.

Ούτως ή άλλως, η νέα δημοτική αρχή, με την πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωση που θα γίνει, μπορεί να αφαιρέσει από τα νέα έργα και να αποφασίσει πώς να κατανείμει τις πιστώσεις της. Η παρούσα δημοτική αρχή θεώρησε, ότι όφειλε να τα εγγράψει από τη στιγμή που υπήρχαν αιτήματα ενώ σε αρκετά από αυτά έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες.

Όσον αφορά στα νέα έργα, από τα πιο σημαντικά που περιλαμβάνονται στο Τ.Π. για να ξεκινήσουν μέσα στο 2024, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) για την παροχή δωρεάν ρεύματος στους κατοίκους της Μεσαιωνικής Πόλης για τη συγκράτηση του πληθυσμού της. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και θα αποσταλεί για έγκριση για έγκριση για το έργο της ανάπλασης της πλατείας Κλεοβούλου (σ.σ. Καστέλο).

Η ανάπλαση της πλατείας Λίνδου, είναι ένα ακόμη σημαντικό έργο που περιλαμβάνεται στο Τ.Π. της Μεσαιωνικής Πόλης, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και η νέα δημοτική αρχή μπορεί να το θέσει ακόμη και σε διαβούλευση ή να κάνει τροποποιήσεις.

Σημαντικό θεωρείται και το αίτημα που έρχεται από τη Δημοτική Κοινότητα Αρχαγγέλου για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του θεάτρου στο Ιπποτικό Κάστρο, σε συνεργασία πάντα με την Αρχαιολογία. Περιλαμβάνεται, επίσης, έπειτα από αίτημα της Κοινότητας, η πλακόστρωση της παραδοσιακής οδού στο Γεννάδι για ν’ αναδειχθεί ο παραδοσιακός οικισμός. Η μελέτη είναι έτοιμη και γι’ αυτό το έργο.

Τέλος, πρέπει να συναφθεί προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια για το μεγάλο έργο αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος της Ακαδημίας αφού ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ. Με το τέλος της θητείας, δηλαδή σε λίγες ημέρες, η νυν δημοτική αρχή θα παραδώσει την αριστερή πτέρυγα του κτηρίου, έχει γίνει δηλαδή η αποκατάσταση του αύλειου χώρου, του τοίχου και των αρχιτεκτονικών στοιχείων.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών