Από την Παρασκευή αναμένεται να «ζεσταθεί» η κίνηση στην αγορά

Από την Παρασκευή αναμένεται  να «ζεσταθεί» η κίνηση στην αγορά

Από την Παρασκευή αναμένεται να «ζεσταθεί» η κίνηση στην αγορά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1049 ΦΟΡΕΣ

Από την Παρασκευή 22 του μήνα αναμένεται να… ζεσταθεί η αγορά του νησιού μας καθώς θα έχει καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων, αλλά και οι συντάξεις και τα επιδόματα που θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να προχωρήσουν στις εορταστικές αγορές τους και στην προμήθεια των αγαθών για το γιορτινό τραπέζι.

Όπως είναι γνωστό, από τις 17 του μήνα έχει τεθεί σε ισχύ στην τοπική αγορά το εορταστικό ωράριο, κατά το οποίο τα καταστήματα είναι τις περισσότερες μέρες ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ αν και, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστας Σπανός, την πρώτη Κυριακή παρότι υπήρχε πολύς κόσμος στο κέντρο της πόλης δεν πραγματοποίησε αγορές στα τοπικά καταστήματα.


«Σε ό,τι αφορά την πρώτη Κυριακή, αν και υπήρχε αρκετός κόσμος στο κέντρο της πόλης, οι περιφερειακές αγορές δεν κινήθηκαν και αρκετοί επέλεξαν να μην ανοίξουν. Η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη, τουλάχιστον στα τοπικά καταστήματα. Υπήρξε μία κίνηση στις μεγάλες αλυσίδες, που ως συνήθως τράβηξαν τον μεγάλο όγκο των πωλήσεων αυτής της μέρας.

Οι κόσμος, κυρίως έκανε βόλτα ή πήγαινε στο Χριστουγεννιάτικο χωριό με τα παιδιά και δεν έγιναν πολλές αγορές κ.λπ. κάτι που είναι κατανοητό και αναμενόμενο, γιατί δεν έχουν καταβληθεί ακόμα τα επιδόματα τα δώρα κ.λπ. οπότε όταν υπάρχει έλλειψη χρημάτων υπάρχει και στάση εμπορίου», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:


«Περιμένουμε το μεγάλο καταναλωτικό κύμα στο τέλος αυτής της εβδομάδας , δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή που ο κόσμος θα έρθει και θα κάνει τα ψώνια του, κυρίως τρόφιμα, παιχνίδια και είδη ένδυσης και υπόδησης για να περάσει η γιορτή των Χριστουγέννων.


Ως οικονομικό αποτέλεσμα λείπουν ακόμα κάποια χρήματα από την τοπική αγορά, και δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει η κίνηση αυτών των ημερών έως και το τέλος του χρόνου να την υπερκαλύψει ώστε να βγούμε στα περσινά επίπεδα».


Πάντως ερωτηθείς για τις τιμές στην αγορά τόνισε ότι αυτές είναι λίγο… τσιμπημένες και ότι αυξήσεις υπάρχουν στην αγορά ενώ το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι ακριβότερο σε ποσοστό από 12% έως 15% σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Οι εκπτώσεις στις 8 Ιανουαρίου
Επίσης ο κ. Σπανός ερωτήθηκε και για τις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, θα ξεκινήσουν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου.
Όπως είπε, ο κόσμος τις περιμένει μετά τις γιορτές, συνήθως όμως δεν είναι και πολύ… ζωντανές γιατί ερχόμαστε από μία μακρά εορταστική περίοδο και ό,τι είναι να ξοδευτεί έχει ξοδευτεί, οπότε η κίνηση συνήθως αναβάλλεται για τον Φεβρουάριο.


«Έχω πει, πολλές φορές, ότι οι εκπτωτικές περίοδοι θα πρέπει ν’ αλλάξουν και χρόνο και διάρκεια. Η μεγάλη διάρκεια των εκπτωτικών περιόδων δεν βοηθά την αγορά, ούτε τον καταναλωτή.
Η μεγάλη διάρκειά τους δεν είναι ευνοϊκή για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά μόνο για τις μεγάλες.


Η μικρή διάρκεια ωφελεί τις μικρές επιχειρήσεις που κάνουν μεγάλης έκτασης εκπτώσεις, ώστε να μπορέσουν να δώσουν τα εμπορεύματά τους και να αποκτήσουν ρευστότητα», δήλωσε.


Συνεργασία με τη δημοτική αρχή
Με την ευκαιρία ερωτήθηκε και για τη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου με τη νέα δημοτική αρχή σε ό,τι αφορά τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος στο νησί και ειδικά στην πόλη. Για το θέμα, ο κ. Σπανός απάντησε, λέγοντας τα εξής: «Έχουμε προβλήματα που είναι διαχρονικά.

Τα συζητήσαμε με το νυν δήμαρχο αλλά θα τα συζητήσουμε και με τον επόμενο δήμαρχο. Υπήρξε μία συνάντηση με τον νέο δήμαρχο κ. Κολιάδη και του δώσαμε μία λίστα με 15 σημεία τα οποία εμείς θεωρούμε ότι είναι τα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία ο καθένας πρέπει ν’ αναπτύξει τις προτάσεις του και τις λύσεις πάνω σε αυτά.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και με διάθεση συνεργασίας, ώστε να βρούμε λύση για τα προβλήματα που έχουμε στην πόλη και αφορούν τις μισθώσεις, το κυκλοφοριακό, την εμφάνιση της πόλης κ.λπ. και τα οποία προξενοπύν προβλήματα. Ας αναλάβει η νέα δημοτική αρχή από τον καινούριο χρόνο και από εκεί και πέρα θα συναντηθούμε πριν έρθει η νέα τουριστική περίοδος να δούμε ποια από τα θέματα αυτά μπορούν να προχωρήσουν και να λυθούν.
Ελπίζουμε αυτή τη φορά οι υποσχέσεις να γίνουν πραγματικότητα».

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»