Κοσμάς Σφυρίου | Ευρωεκλογές: Οι στόχοι των κομμάτων ενώ αγνοείται ακόμη ο εκλογικός νόμος!

Κοσμάς Σφυρίου | Ευρωεκλογές: Οι στόχοι των κομμάτων ενώ αγνοείται ακόμη ο εκλογικός νόμος!

Κοσμάς Σφυρίου | Ευρωεκλογές: Οι στόχοι των κομμάτων ενώ αγνοείται ακόμη ο εκλογικός νόμος!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 966 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o
Κοσμάς Σφυρίου

Σε έξι (6) μήνες, περίπου, οι Έλληνες πολίτες θα εκλέξουν τους/τις εκπροσώπους της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ήδη, τα πολιτικά κόμματα ανακοινώνουν τους εκλογικούς στόχους τους, ενώ η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει παρουσιάσει το νομοσχέδιο, για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.
Σε ό,τι αφορά στους στόχους των κομμάτων, δύο μόνο έχουν δηλώσει, πως επιδιώκουν την πρώτη θέση σ’ αυτές τις εκλογές.


• Και σε ότι αφορά στον στόχο της Ν.Δ., που σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφει ποσοστά πάνω από 30%, είναι λογικό να στοχεύει στην πρώτη θέση.
• Αλλά, το να δηλώνει ο κ.Κασσελάκης, ότι ο «πήχης» του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πρώτη θέση είναι εξωπραγματικό, αφού καταγράφεται σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις λίγο πάνω από το 10%!

Μα δεν καταλαβαίνει, πως αυτόν τον «σουρεαλιστικό» στόχο δεν τον συμμερίζονται ούτε τα μέλη του κόμματός του; Έτσι αποθαρρύνονται ακόμη περισσότερο, βλέποντας τον πρόεδρό τους να θέτει μη ρεαλιστικό στόχο, σαν να ζει «στον δικό του κόσμο», αφού από πουθενά δεν φαίνεται ανωδική δυναμική ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε ερώτηση της δημοσιογράφου: «Αν δεν πετύχετε αυτόν τον στόχο, θα πρόκειται για δική σας ήττα;», ο κ. Κασσελάκης απάντησε : «Θα είναι κοινωνική ήττα» ( ! ) Δηλαδή, θα φταίει η κοινωνία και... αυτή θα χάσει;


• Το ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, λέει πως στόχος του είναι η δεύτερη θέση, χωρίς να υπάρχει «ταβάνι» στο επιδιωκόμενο ποσοστό. Και αισιοδοξεί, σε όσο το δυνατό καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, που να επιτρέπει, να προβάλλει ως εναλλακτική λύση, για προοδευτική, κοινωνικά δίκαιη διακυβέρνηση.


• Το Κ.Κ.Ε. με δηλώσεις του κ. Κουτσούμπα, έχει βάλει στόχο το διψήφιο ποσοστό και την τρίτη θέση στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.


• Η Νέα Αριστερά, έχει δηλώσει, πως στόχος της είναι, να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα να πάρει τόσο ποσοστό, που να προοιωνίζει την είσοδό της και στην Βουλή, κατά τις επόμενες εθνικές εκλογές.


Και ενώ αυτούς τους στόχους έχουν θέσει τα κόμματα για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, η κυβέρνηση ακόμη αφήνει «θολό το τοπίο», ως προς τον νόμο που θα ισχύσει σ’ αυτές τις εκλογές. Τα μόνα που ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός είναι, πως θα υπάρχει σταυρός προτίμησης και επιστολική ψήφος. Όμως, νομοσχέδιο δεν είδαμε ακόμη.


• Άραγε, θα είναι μία (η επικράτεια) ή περισσότερες οι εκλογικές περιφέρειες;
• Αν υπάρχουν περισσότερες περιφέρειες, ποιες; Πόσες οι έδρες ανά περιφέρεια;
• Θα ισχύσει η επιστολική ψήφος και στο εσωτερικό της χώρας;
• Και αν ισχύσει στο εσωτερικό, ποιες θα είναι οι εγγυήσεις, ότι δεν θα γίνει «πάρτυ»

των κομματικών μηχανισμών, με την καταστρατήγηση του δικαιώματος ψήφου των ανήμπορων, των αναπήρων κ.λπ. ; Πώς δεν θα μπορούν να ψηφίζουν, με επιστολές, αντί για τους ανήμπορους, επιλέγοντας το κόμμα του μηχανισμού και όχι αυτού που προτιμά ο ανήμπορος; Πώς δεν θα μπορούν να ψηφίζουν συγγενείς του ανήμπορου και μάλιστα εν αγνοία του;


• Αυτές και άλλες σοβαρές λεπτομέρειες πρέπει να ξεκαθαρίσει, νομοθετικά, η κυβέρνηση, για να μην είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα της Ε.Ε. που να μη γνωρίζει ο λαός της με ποιον τρόπο θα ψηφίσει, έξι μήνες πριν τις Ευρωεκλογές.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου