Αυξημένες τιμές ισχύουν στα κρεοπωλεία της Ρόδου
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2351 ΦΟΡΕΣ
Χοιρινό κρέας και γαλοπούλα και λιγότερο μοσχάρι ή αμνοερίφιο προτιμούν οι καταναλωτές στη Ρόδο για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων, οι οποίοι άρχισαν δειλά-δειλά να κάνουν τις αγορές τους, αν και κάπως συγκρατημένα ακόμα και μάλιστα προτιμούν τα συνοικιακά κρεοπωλεία.
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ρόδου κ. Θανάσης Χατζηνικήτας οι συμπατριώτες μας έχουν ξεκινήσει τις αγορές τους σε κρέας για το εορταστικό τραπέζι, το οποίο θα είναι ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι, καθώς το βασικότερο αγαθό που θα περιλαμβάνει -όποιο είδος και να είναι αυτό- πωλείται σε υψηλότερες τιμές συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.
«Ξεκίνησε δειλά-δειλά η κίνηση αλλά ο καταναλωτής είναι ακόμα κάπως συγκρατημένος. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μία στροφή και προτιμά το συνοικιακό κρεοπωλείο γιατί φέρνει ποιοτικό κρέας.
Την τιμητική τους έχουν το χοιρινό και η γαλοπούλα αλλά πωλούνται επίσης το ερίφιο και το μοσχάρι», δήλωσε χθες και έκανε γνωστό ότι σε τοπικό επίπεδο σφάχτηκαν περίπου 600 χοιρινά, γύρω στα 15 βοοειδή καθώς και 300 αμνοερίφια, όμως δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής μας γι΄αυτό έχει γίνει εισαγωγή τόσο από την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
Σε ερώτηση για τη διαμόρφωση των τιμών σε όλες τις κατηγορίες, απάντησε, ότι αυτές είναι κάπως αυξημένες γιατί το κοστολόγιο έχει αυξηθεί από τους κτηνοτρόφους και δικαιολογημένα.
«Ενδεικτικά να σας πω ότι πωλείται περίπου 2 ευρώ η γαλοπούλα πιο ακριβά από πέρυσι. Σε ό,τι αφορά το χοιρινό πωλείται πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι 0,50 λεπτά έως 1 ευρώ ενώ το αμνοερίφιο έχει ανέβει σημαντικά γιατί είναι εκτός εποχής και δεν υπάρχουν πολλά για να καλύψουν τη ζήτηση.
Η παραγωγή είναι περιορισμένη και η τιμή του κυμαίνεται από τα 12,5 ευρώ έως τα 13,5 ευρώ το κιλό για ολόκληρο ή μισό. Ορισμένοι συνάδελφοι, κάποια τεμάχια μεμονωμένα τα πουλάνε πιο ακριβά ή πιο φθηνά.
Τέλος, το μοσχάρι έχει ανέβει σε σχέση με πέρυσι γύρω στο 1,5 ευρώ», είπε επίσης ο κ. Χατζηνικήτας.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, επαγγελματική παραγωγή με γαλοπούλες στη Ρόδο δεν έχουμε, αλλά υπάρχουν μεμονωμένοι παραγωγοί που φέρνουν κάποιες ποσότητες, οι οποίες διοχετεύονται στο εμπόριο. Πάντως οι καταναλωτές ζητούν επίσης κοτόπουλα και κοκόρια για τα οποία έχουμε ντόπια παραγωγή στη Ρόδο που μας καλύπτει όλο τον χρόνο.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος των κρεοπωλών για τα προϊόντα που πωλούνται τις γιορτές για τις ανάγκες του εορταστικού τραπεζιού έκανε γνωστό ότι, ο καταναλωτής ζητά διάφορα παρασκευάσματα, όπως ρολό κοτόπουλο, ρολό χοιρινό και ρολό μοσχάρι καθώς και σνίτσελ, σουβλάκια, σεφταλιές, λουκάνικα.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι όλα τα παρασκευάσματα που φτιάχνει το συνοικιακό κρεοπωλείο είναι ελεγμένα και ποιοτικώς ανώτερα από τις μαζικές παραγωγές των αλυσίδων κρεοπωλείων και τα εργοστάσια, γι’ αυτό και τα προτιμά ο καταναλωτής.
Πάντως ο κ. Χατζηνικήτας τόνισε, ότι υπάρχουν και αξιόλογα κρέατα που είναι κατεψυγμένα αλλά και αξιόλογα κρέατα εισαγωγής και ο καταναλωτής είναι εκείνος που αποφασίζει τι θα πάρει. «Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ένα κρέας επειδή είναι κατεψυγμένο.
Ενδεικτικά, να σας πω, ότι υπάρχει κατεψυγμένο κρέας που είναι πιο ακριβό από το κατσίκι. Το κακό είναι να πουλάμε κρέας β’ και γ’ κατηγορίας για κρέας α’ κατηγορίας και να υπάρχει αισχροκέρδεια. Ο καταναλωτής θα το καταλάβει μόνο όταν το ψήσει.
Πρέπει να είναι πολύ καλός γνώστης ώστε να το δει με το μάτι» ανέφερε και με την ευκαιρία έκανε γνωστό, ότι ο σύλλογος πρώτος πανελλαδικά σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα πραγματοποιήσει μετά τις γιορτές ημερίδα ενημέρωσης των καταναλωτών γύρω από το κρέας που καταναλώνεται.
«Εμείς στα κρεοπωλεία μας δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι, είναι κόσμημα τα κρεοπωλεία του νησιού για όλη την Ελλάδα.
Σε ελέγχους που έχουν κάνει οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια, η παραβατικότητα στα κρεοπωλεία μας δεν ξεπερνά το 30% ενώ σε αλυσίδες κρεοπωλείων και σούπερ μάρκετ ξεπερνά το 60%», κατέληξε ο κ. Χατζηνικήτας.