Γιάννης Παρασκευάς: Τα τότε και τα τώρα - Μια πρόταση υπέρβασης για ένα καλύτερο αύριο

Γιάννης Παρασκευάς: Τα τότε και τα τώρα - Μια πρόταση υπέρβασης για ένα καλύτερο αύριο

Γιάννης Παρασκευάς: Τα τότε και τα τώρα - Μια πρόταση υπέρβασης για ένα καλύτερο αύριο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1116 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γιάννης Παρασκευάς

Εχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε, ίσως να ήταν το 1997, που με τους πιο στενούς μου συνεργάτες συζητούσα την κατασκευή του δεύτερου μεγάλου λιμανιού του Νησιού.

Είχαν γίνει οι πρώτες παρεμβάσεις στην σημερινή προβλήτα και πρόβαλε η αναγκαιότητα για την κατασκευή του λιμανιού της ΚΑΜΕΙΡΟΥ.

Ηταν ιδιαίτερη η ικανοποίηση, όταν μέσα από τον τοπικό τύπο πληροφορήθηκα για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Λιμενικού Ταμείου, για την σύνταξη μελέτης και κατασκευής του έργου.

Τότε στις πρώτες συζητήσεις γινόταν φανερό, πως μόνο το Λιμάνι δεν αρκούσε για την επίτευξη των ευρύτερων σχεδιασμών, την αποσυμφόρηση του Βορείου τριγώνου, την αναδιάταξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων και την ενσωμάτωση στην οικονομική ζωή του νησιού του Νότιου τμήματος του.

Καταγράφηκαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις οι οποίες θα συνέβαλαν στην ευόδωση των στόχων και οι οποίες ηταν ο κορμός των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, στις Νομαρχιακές Εκλογές του 1998.

Στην προοπτική το λιμάνι της ΚΑΜΕΙΡΟΥ προβλεπόταν να γίνει ο κύριος εμπορευματικός λιμένας του νησιού, με την διαπλάτυνση του οδικού άξονα ΚΑΜΕΙΡΟΣ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ και τη κατασκευή της νέας ΕΙΣΟΔΟΥ της πόλης, με κατάληξη το νέο Νοσοκομείο.

Η νέα είσοδος ηταν δημοπρατημένη με κόστος κατασκευής 1,5 δις δραχμές, δημοπρασία που ακύρωσε ο κ. Καραγιάννης, σήμερα το κόστος πλησιάζει τα 10 εκ ευρώ.

Εργο πνοής για το νότιο τμήμα του νησιού είναι η κατασκευή δρόμου ταχείας κυκλοφορίας, που θα συνδέει την ΚΑΜΕΙΡΟ με την ΛΙΝΔΟ και θα εντάξει τα χωριά του πρώην Δήμου ΑΤΤΑΒΥΡΟΥ και Δήμου ΛΙΝΔΙΩΝ στο οικονομικό γίγνεσθαι του νησιού.

Στην περιοχή της Καμείρου και για την αποφυγή άναρχης δόμησης, είναι αδήριτος ανάγκη, η χωροθέτηση, ο σχεδιασμός και η πολεοδόμηση ενός οικισμού 5000 κατοίκων και το όνομα αυτού ΚΑΜΕΙΡΟΣ, στην λογική λειτουργίας του λιμανιού ως εμπορικού.

Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός πρότυπου οικισμού με ύφος και με στοιχεία που θα αναδεικνύουν την πολιτισμική ιστορία του νησιού.

Το νησί έχει ανάγκη και άλλων λιμενικών κατασκευών, η Νότια Ρόδος χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται σε μια περιοχή με μεγάλο αριθμό Τουριστικών καταλυμάτων, χωρίς ιδιαίτερες παράπλευρες επενδύσεις για τον ελεύθερο χρόνο των επισκεπτών.

Η ευρύτερη περιοχή εχει ανάγκη δύο παρεμβάσεων, μία στη θέση ΓΥΨΟΣ με την ολοκλήρωση των λιμενικών εγκαταστάσεων και την κατασκευή ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ και χώρου ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών.

Το αλιευτικό καταφύγιο και ο χώρος προσόρμησης σκαφών αναψυχής, προσφέρουν άλλες προοπτικές για την περιοχή, για την αλιεία και την εκμετάλλευση των θαλασσίων εκδρομών.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά το λιμάνι στο ΠΛΗΜΜΥΡΙ, λιμάνι που εξυπηρετεί τις θαλάσσιες εκδρομές και διανοίγονται οι προοπτικές διασύνδεσης της περιοχής με το ΔΙΑΦΑΝΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ, με ημερήσιες εκδρομές και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Είναι βέβαιο ότι αυτού του είδους και το μέγεθος των παρεμβάσεων, ότι θα αποτελέσουν πρόκληση ιδιωτικών επενδύσεων, επιστροφή ενεργών οικονομικά πολιτών στα χωριά μας και ζωντάνεμα της υπαίθρου.

Δυό πράγματα συμπληρωματικά, η φωτιά κατάστρεψε χιλιάδες στρέμματα δάσους στην περιοχή, γενικά δεν εμπιστεύομαι τις κεντρικές παρεμβάσεις, το καμένο δάσος των ΛΑΕΡΜΩΝ και της γύρω περιοχής μπορεί να μετατραπεί σε ένα υπέροχο ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ που θα μπορεί να προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας και έσοδα στην περιοχή.

Τότε δεν το πρόκανα, που θα έλεγε ο Φλωράκης, λόγω της αρτηριοσκλήρωσης της Δασικής Υπηρεσίας.

Η βιοποικιλότητα του νησιού είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες, ίσως παγκοσμίως, η δημιουργία ενός ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ στην περιοχή της ΑΠΟΛΑΚΚΙΑΣ θα αναδείκνυε αυτόν τον πλούτο και θα γινόταν αιτία και αφορμή για την αναβάθμιση της περιοχής.

Με την ευκαιρία να ευχηθώ στις νεοεκλεγείσες αυτοδιοικητικές αρχές, κουράγιο και δύναμη.

ΥΣ. Θα επανέλθω με μια σειρά άλλων προτάσεων, για τις άλλες περιοχές του νησιού.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου