Στ. Καραταπάνης: Έχουμε ξεχάσει τον κορωνοϊό αλλά εκείνος δεν μας ξέχασε

Στ. Καραταπάνης: Έχουμε ξεχάσει  τον κορωνοϊό αλλά εκείνος δεν μας ξέχασε

Στ. Καραταπάνης: Έχουμε ξεχάσει τον κορωνοϊό αλλά εκείνος δεν μας ξέχασε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1432 ΦΟΡΕΣ

«Έχουμε χαλαρώσει πάρα πολύ, έχουμε ξεχάσει τον κορωνοϊό αλλά δυστυχώς εκείνος δε μας ξέχασε» δήλωσε ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου μας κ. Στέλιος Καραταπάνης, με αφορμή την αύξηση κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα των περιστατικών που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Όπως δήλωσε χτες, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι πέρα από τον κορωνοϊό υπάρχουν οι ιώσεις αλλά και η γρίπη, κάτι που ήδη δημιουργεί πρόβλημα με αποτέλεσμα να δέχεται πίεση το υγειονομικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων αλλά ακόμα δεν έχουν σταλεί οι επίσημες αποφάσεις, όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα ενταθεί η χρήση της μάσκας, για την οποία δήλωσε τα εξής:

«Εμείς στο νοσοκομείο δεν την έχουμε καταργήσει τη μάσκα, την έχουμε σε αρκετά τμήματα αλλά το πιο πιθανό είναι ότι θα την εφαρμόσουμε σε περισσότερα τμήματα.

Αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουμε χαλαρώσει πάρα πολύ, έχουμε ξεχάσει τον κορωνοϊό, όμως, δυστυχώς εκείνος δε μας ξέχασε. Υπάρχει η νέα… υποπαραλλαγή. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί σήμα κινδύνου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας σε σχέση με το αν είναι πιο επικίνδυνος αλλά σίγουρα είναι πιο μεταδοτικός.

Επομένως, ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχνά τη μάσκα. Πρέπει ν’ αρχίσει να τη φορά στους κλειστούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ έχουμε ξεχάσει όλοι το εμβόλιο. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν. Έχουμε μείνει πίσω. Είπαν ότι θα ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ώστε να πάνε για εμβόλιο. Ακόμα και οι γιατροί το έχουμε αφήσει, καθώς λίγα άτομα έχουν εμβολιαστεί».

Πάντως, ο κ. Καραταπάνης τόνισε, ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά χρειάζεται εγρήγορση και επειδή είναι χειμώνας και βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους πρέπει να προφυλάξουμε τους ευπαθείς πληθυσμούς και να αποφεύγουμε την επαφή με τα άτομα που έχουν κάποια ίωση, καθώς όπως είπε, ακόμα και μία γρίπη μπορεί να σκοτώσει έναν ασθενή.

Σε ερώτηση για τα περιστατικά στο νοσοκομείο μας, απάντησε, ότι στο νοσοκομείο έφτασαν να νοσηλεύουν μέχρι δώδεκα ασθενείς, δηλαδή γέμισαν τρεις θαλάμους και αυτό δε δυσκολεύει μόνο τους γιατρούς αλλά και τη νοσηλεία των υπόλοιπων ασθενών, καθώς δεν μπορούν να τους βάλουν με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Μάλιστα, υπογράμμισε και το ότι αυτό το διάστημα έχουμε σχετικά καλό καιρό αλλά είναι χειμώνας, έχουμε γιορτές… και πρέπει να προσέξουμε, καθώς διαπιστώνει ότι τα περιστατικά είναι λίγο πιο βαριά.

«Έχουμε μπροστά μας και την Πρωτοχρονιά και είναι λογικό να έχουμε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Βέβαια, δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός είναι και η γρίπη καθώς έχουμε άτομα που έχουν και γρίπη η οποία μπορεί να προκαλέσει εξίσου σοβαρά προβλήματα και να είναι μοιραία η εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τη γρίπη πιστεύω ότι αρκετός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί αλλά μείναμε πίσω στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. Δυστυχώς, ο κορωνοϊός είναι εδώ αλλά ευτυχώς δεν είναι στην πρώτη του μορφή. Δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός αλλά ούτε και να τον αγνοήσουμε.

Μόλις έρθουν οι νέες οδηγίες θα επικαιροποιήσουμε τα μέτρα στο νοσοκομείο και πιθανόν να είναι πλέον καθολική η μάσκα, μέσα τουλάχιστον, μέχρι να ηρεμήσει η έξαρση και ανάλογα θα δούμε πώς θα κινηθούμε».

Ερωτηθείς ο κ. Καραταπάνης για τα άτομα που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο νοσοκομείο μας έκανε γνωστό, ότι σήμερα είναι έξι, και ένα από αυτά δυστυχώς διασωληνώθηκε και θα μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Συνήθως είναι άτομα άνω των 60 ετών ή άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα. Ευτυχώς δεν έχουμε άτομα νεαρής ηλικίας, όμως αυτοί που έχουν σοβαρή άλλη πάθηση μπορεί να τον περάσουν πιο βαριά ή να επιδεινώσει την υγεία τους.

Χτες, είχαμε έναν ασθενή που τον διασωληνώσαμε με άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας και ήταν καθαρά ο κορωνοϊός που επιδείνωσε την κατάστασή του και πιθανόν να πάει στη Μονάδα μας αύριο. Δεν ήταν μεγάλος σε ηλικία, απλά είχε σοβαρή πάθηση. Δυστυχώς είχαμε και τέτοια εξέλιξη» ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας