Αν. Σπανός: Λόγω των συγκυριών το πρόβλημα εισπραξιμότητας του δήμου επιβαρύνθηκε

Αν. Σπανός: Λόγω των συγκυριών το πρόβλημα εισπραξιμότητας του δήμου επιβαρύνθηκε

Αν. Σπανός: Λόγω των συγκυριών το πρόβλημα εισπραξιμότητας του δήμου επιβαρύνθηκε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1574 ΦΟΡΕΣ

Η επιλογή ανάμεσα σε δύο πολιτικές θεωρήσεις, αυτής που εξέφραζε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κι εκείνης του Ζακ Ντελόρ, για τη διαχείριση των οικονομικών, τέθηκε προχθές το βράδυ, κατά την τελευταία συνεδρίαση της θητείας, από τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, στη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό του δήμου ο οποίος, αν και υπήρξαν «παρών», εγκρίθηκε ομόφωνα αφού δεν υπήρξε αντιπρόταση.

Μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη της ειδικής αυτής συνεδρίασης, με την οποία έκλεισε η θητεία την Παρασκευή το βράδυ, ήταν η έγκριση του προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων και του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου για το οικονομικό έτος 2024. Ο νέος προϋπολογισμός του δήμου της Ρόδου, ανέρχεται στα 188.193.446,74 ευρώ και είναι ισοσκελισμένος.


Εισηγητής ήταν βέβαια ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προσόδων κ. Αναστάσιος (Τάσος) Σπανός, ο οποίος, καταρχάς, έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό που είχε ιδιαιτερότητες στη σύνταξή του, σε σχέση με τους προηγούμενους, εξαιτίας βέβαια της κατάργησης των Νομικών Προσώπων (σ.σ. «ΔΟΠΑΡ» και ΡΟΔΑ) και της μεταφοράς τους στον δήμο, οπότε έπρεπε να ενσωματώσουν σ’ αυτόν όλα τα οικονομικά στοιχεία τους.

Επίσης, έπρεπε να προβλεφθούν κωδικοί με τις ανάλογες πιστώσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, σε ό,τι αφορά στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως αποφάσισε η δημοτική αρχή, με την πρόσληψη αρχικά τριάντα ατόμων, αρχικά, για τη στελέχωσή της.

Έτσι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «έπρεπε να γίνει μία καλά συντονισμένη και σχεδιασμένη αποτύπωση των γεγονότων ούτως ώστε να συνταχθεί ένας προϋπολογισμός ο οποίος θα είναι καταρχήν πραγματικός, ισοσκελισμένος βέβαια και κατ’ επέκταση να είναι υλοποιήσιμος και θα αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε δυσκολίες τυχόν προκύψουν». Σημειώνεται ότι, εκ του νόμου, μέσα στον Ιανουάριο γίνεται η μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού που εκεί η νέα δημοτική αρχή μπορεί να συμπεριλάβει τις όποιες αλλαγές επιθυμεί.


Ανέφερε, ακόμη, ότι ο προϋπολογισμός επεστράφη από το Παρατηρητήριο με κάποιες μικρές τεχνικές παρατηρήσεις-παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα-και μετά την ψήφισή του από το δημοτικό συμβούλιο θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη για να εγκριθεί και να ξεκινήσει να υλοποιείται.


Σε ό,τι αφορά στην είσπραξη των εσόδων, ο κ. Σπανός τόνισε ότι πρόκειται για μία διαχρονική «πληγή» από την ίδρυση του νέου δήμου και η δημοτική αρχή και η Οικονομική Υπηρεσία, προσπάθησε, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να εισπράξει όσο περισσότερα έσοδα γινόταν, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του νόμου: δηλαδή, τα ειδοποιητήρια, το μπλοκάρισμα των ΑΦΜ κ.λπ.. Όμως-συνέχισε-πρόκειται για μία διαδικασία περίπλοκη που μπορεί ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει για να καθυστερήσει την είσπραξη. Μέσα στον προϋπολογισμό είναι ενταγμένο και το Τεχνικό Πρόγραμμα που έχει ήδη ψηφιστεί.


Στη συνέχεια, ο κ. Σπανός θέλησε να τονίσει ιδιαιτέρως ότι, κατά τη θητεία τους, τα έσοδα επηρεάστηκαν από απρόβλεπτα γεγονότα, όπως ο κορωνοϊός, οι πυρκαγιές, η υπέρμετρη αύξηση στην τιμή του ρεύματος, καθώς επίσης και η αλλαγή στο καθεστώς διαχείρισης των παραλιών, με μία απώλεια εσόδων άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Και είπε: «Κατόπιν των ανωτέρω, φαίνεται ότι ο δήμος μας σε μία κρίσιμη πραγματικά περίοδο, με απρόβλεπτα γεγονότα, και με τις ταμειακές ροές περιορισμένες, έκανε αυτό που ήταν το καλύτερο δυνατό».

Είπε, ακόμη, ότι το 2022 κλήθηκαν να πληρώσουν τα τιμολόγια των LED τα οποία δεν είχαν πριν λόγω διαδικαστικών θεμάτων, με σύμβαση που είχε υπογράψει ο εκλιπών δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος.
Ακόμη, προστέθηκε το κόστος του ΦΟΔΣΑ που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και βέβαια το κόστος της ενέργειας, για το οποίο, όπως είπε, ο δήμος έχει επιβαρυνθεί με πάνω από 10 εκατ. ευρώ.


Συμπερασματικά είπε, λοιπόν, ο κ. Σπανός ότι λόγω των δύσκολων αυτών συγκυριών το διαχρονικό πρόβλημα του δήμου με την εισπραξιμότητα επιβαρύνθηκε. Όμως, και το 2022 και 2023 που το νησί μας ανέκαμψε τουριστικά, αυτό δεν αποτυπώθηκε στα οικονομικά του δήμου.

Ανέφερε, ακόμη, στοιχεία για τις δαπάνες λέγοντας ότι τους τελευταίους 16 μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι ο δήμος πλήρωσε 84 εκατ. ευρώ κάτι που αποτυπώνει ότι δεν έγιναν σπατάλες. Χαρακτήρισε ακόμη επιτυχημένη τη θητεία όσον αφορά στην προσοχή που έδωσαν στις δημοτικές ενότητες, κάτι που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα των εκλογών.


Δεν παρέλειψε, ακόμη, να ευχαριστήσει τον κ. Καμπουράκη που του εμπιστεύθηκε αυτό το τόσο σημαντικό πόστο, όπως και όλους τους συνεργάτες του στις Οικονομικές Υπηρεσίες. Ανέφερε, επίσης, ότι το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε και στις πληρωμές των εργολάβων, οι οποίοι, αυτά τα τέσσερα χρόνια πληρώνονταν «κανονικότατα», όπως και από την κοινωνική πολιτική.


Κλείνοντας, ο κ. Σπανός θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα λέγοντας: «Διαχειρίστηκα τα οικονομικά του δήμου μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με σύνεση, με νοικοκυροσύνη, με εντιμότητα και ειλικρινά κοιτάζοντάς σας τα μάτια και τον Ροδιακό λαό που με εμπιστεύθηκε να είμαι σήμερα εδώ και να τον εκπροσωπώ, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα και κανέναν», είπε και τόνισε ότι δεν αφήνει κανένα υπονοούμενο για κανέναν, ούτε για τη νέα δημοτική αρχή.

Για τη θητεία του στην προεδρία της ΔΕΡΜΑΕ είπε ότι, μαζί με τους συνεργάτες του, και χωρίς αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κατάφεραν να σώσουν την Εταιρία.

Ο κ. Καμπουράκης
Πολιτικά θέλησε να μιλήσει στη συνέχεια ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι το θέμα είναι πάνω απ’ όλα πολιτικό. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι στα 60 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές μόνο προς τη ΔΕΥΑΡ ενώ στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές από πρόστιμα για αυθαίρετες κατασκευές. Στο σημείο αυτό, πρότεινε μάλιστα να συζητήσουν εάν ο δήμος προτίθεται ν’ αναζητήσει οφειλές ύψους 150-200 εκατ. ευρώ, εντός κλειστών θυρών, τη νέα θητεία, καθώς κάτι τέτοιο θα βελτίωνε την οικονομική του κατάσταση ενώ τα χρήματα που θα μπορούσε να αναζητήσει είναι πολλά περισσότερα.

 


Αναφέρθηκε, όμως, ο κ. Καμπουράκης και στην απώλεια αυτές τις ημέρες δύο εμβληματικών διαχειριστών χρημάτων, του Ζακ Ντελόρ και τού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πρόκειται-είπε-για δύο πολιτικές θεωρήσεις: η μία είναι του να βρίσκονται όλα σε τάξη και πάνω στο τραπέζι για τους άλλους, για τον Νότο, και την εξέφραζε ο Σόιμπλε, αδιαφορώντας για τις ιδεολογίες και τους ανθρώπους. Εκείνη που εξέφραζε ο Ντελόρ ήταν η κοινωνική κατανόηση των συγκυριών.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπουράκης έκανε γνωστό, ότι από την Κεντρική Διοίκηση ανακοινώθηκε στους αρμοδίους της «ΡΟΔΑ» η πρόσληψη εκατό οδηγών, κάτι που θα συνοδευτεί με την αγορά ηλεκτροκίνητων λεωφορείων.

Συζήτηση και εντάσεις
Ο κ. Σπανός είπε, ακόμη, ότι για να προσέλθει ο πολίτης να εξοφλήσει τις οφειλές του πρέπει να έχει κίνητρα, θεσπισμένα από το κράτος, και έτσι θα εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία-κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Καμπουράκης. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, πάντως ρώτησε γιατί αφού οι δύο τελευταίες χρονιές ήταν καλές και με απόφασή τους μείωσαν τα τέλη, δεν εισέπραξε ο δήμος τις οφειλές από αυτά οι οποίες έχουν φθάσει τα 10 εκατ. ευρώ.


Κάπου εκεί, άρχισαν να ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στον τελευταίο και τον κ. Σπανό με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο, να λέει προς τον αντιδήμαρχο ότι απολογείται και ότι δεν απάντησε στην ερώτησή του κι εκείνον βέβαια να αντιδρά έντονα. Για ακόμα μία φορά, λοιπόν, δεν αποφεύχθη η ένταση ανάμεσα στους δύο άντρες, με τον κ. Σπανό να λέει ότι δεν τα ρίχνουν στους πολίτες αλλά θα πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα.


Στη συνέχεια, ο κ. Κολιάδης ρώτησε σχετικά με τα έσοδα που αναφέρονται στον προϋπολογισμό από τη ΡΟΔΑ, με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, κ. Χάσταλη, να απαντάει ότι υποχρεούνται να τα αναφέρουν βάσει της εγκυκλίου. Αναφορικά με το τέλος ταφής, που έθεσε ο προεδρεύων της συνεδρίασης, κ. Γιάννης Κορωναίος, ο κ. Χάσταλης είπε ότι πιάστηκαν εξ απίνης οι δήμοι κι ότι θα τους παρακρατείται από τους ΚΑΠ. Μάλιστα, στον δήμο της Ρόδου παρακρατήθηκε ήδη ποσό της τάξεως του 1,1 εκατ. ευρώ.


Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Κράτος δεν επιλύει κανένα από τα προβλήματα και πρέπει να υπάρξει ρήξη με τη συγκεκριμένη πολιτική.


Κλείνοντας, ο δήμαρχος δήλωσε υπερήφανος για το έργο του ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου που από τις αρχές του χρόνου θα λειτουργεί νόμιμα κι έχοντας εκσυγχρονιστεί, ανέφερε ωστόσο, ότι μόνο ένας αφελής θα πίστευε ότι μετά από αυτές τις παρεμβάσεις η λειτουργία του θα ήταν πιο φθηνή.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας