«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών η καλυμνιακής καταγωγής μεγάλη γλύπτρια Ειρήνη Μ. Κοκκίνου

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών η καλυμνιακής  καταγωγής μεγάλη γλύπτρια Ειρήνη Μ. Κοκκίνου

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών η καλυμνιακής καταγωγής μεγάλη γλύπτρια Ειρήνη Μ. Κοκκίνου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1186 ΦΟΡΕΣ

Την τελευταία της πνοή άφησε την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024, στην Αθήνα όπου διέμενε, η καλυμνιακής καταγωγής μεγάλη γλύπτρια και ζωγράφος Ειρήνη Κοκκίνου του Μιχαήλ, σε ηλικία 96 ετών. Κόρη του επίσης μεγάλου γλύπτη Μιχαήλ Κόκκινου (1900-1990).

Η σορός της θα μεταφερθεί στην Κάλυμνο και η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί, αύριο, Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024, μεσημέρι, στον Κοιμητηριακό Ναό του Ταξιάρχη στη Χώρα Καλύμνου, ενώ η ταφή της θα γίνει στον τάφο που βρισκόταν και ο πατέρας της, στον οποίο δεσπόζει ο μεγάλος σταυρός που ο ίδιος είχε δημιουργήσει.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ
Η Ειρήνη Κοκκίνου του Μιχαήλ και της Νίκης το γένος Σακελλαρίου Παντελή, γεννήθηκε το 1928 στις Βρυξέλλες Βελγίου όπου και μεγάλωσε μέσα σε ένα καταξιωμένο καλλιτεχνικό αρχοντόσπιτο σε γνήσιο ελληνικό και καλύμνικο περιβάλλον.


Προέρχεται από μεγάλη καλλιτεχνική οικογένεια. Είναι κόρη του γλύπτη Μιχαήλ Κόκκινου(1900-1990) αδελφή του ιατρού και σημαντικού ζωγράφου Γεωργίου Κόκκινου, ενώ και ο γιος της, αρχιτέκτων πολεοδόμος Γιώργος Γκούτμαν, ασχολείται με επιτυχία με τη ζωγραφική. Συγγενής με την οικογένειά της ήταν ο μεγάλος γλύπτης Σακελλάρης Γαλουζής(1875-1948)


Ο Σακελλάρης Γαλουζής, πρώτος βοηθός τού μεγάλου γλύπτη August Robin και ο πατέρας της, την μύησαν στην τέχνη της γλυπτικής. Σπούδασε γλυπτική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών των Βρυξελλών ,από την οποία αποφοίτησε το 1949 με «άριστα» και το πρώτο βραβείο της Σχολής. Ήδη το 1948 είχε βραβευτεί με το χρυσό μετάλλιο της πόλεως των Βρυξελλών για τη διάκρισή της στον διαγωνισμό σύνθεσης.
Την περίοδο 1949-1950 συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Λονδίνου και στη συνέχεια στην αντίστοιχη της Αθήνας.
Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με τους γονείς της και τον γιό της Γιώργο Γκούτμαν.


Τη δεκαετία 1968-1978 κινήθηκε μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών και παράλληλα ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική, δημιουργώντας περίπου 150 έργα ζωγραφικής παράλληλα με αρκετές δεκάδες γλυπτά που ξεχωρίζουν για την ζωτικότητα και την αρμονία. Ίσως αυτό οφείλεται στην επίδραση της φοίτησής της τα νεανικά της χρόνια στη Σχολή Κλασικού μπαλέτου των Βρυξελλών.


Αρκετά από τα καταξιωμένα έργα της βρίσκονται σήμερα σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Αμερική, Αυστραλία, Βέλγιο και Κάλυμνο, καθώς και στο Κέντρο Προβολής Πολιτισμού Καλύμνου όπου εκτίθενται


Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι, ενώ δεν έζησε στην Κάλυμνο, η πλειονότητα των έργων της έχει πηγή έμπνευσης το νησί, απόδειξη της δύναμης της εικόνας της Καλύμνου στους δημιουργούς της τέχνης, καθώς και της φιλοπατρίας της Ειρήνης.
(Πηγή: Πρεσβύτερος Δρόσος Χαραμαντάς «Καλυμνιακά Σύμμεικτα» , Τόμος Β΄).

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Η Ειρήνη Μ, Κοκκίνου έλαβε πλήθος τιμητικών διακρίσεων-βραβείων.
Επίσης υπήρξε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Διεθνούς Ινστιτούτου Τεχνών και Γραμμάτων.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ
Να αναφέρουμε έργα της στην Κάλυμνο:
Ο ανδριάντας του Σκεύου Ζερβού, η γοργόνα, η προτομή του παπά Τσουγκράνη και τα αγάλματα της σταμνοφόρας κόρης(Καλυμνιάς) σε διάφορα σημεία του νησιού.
Να θυμίσουμε την έκθεση κεραμικών γλυπτών της Ειρήνης Κοκκίνου από 3 Μαϊου έως 28 Οκτωβρίου 2014 στην Κάλυμνο, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η συλλογή 18 κεραμικών γλυπτών της, με αποκλειστική πηγή έμπνευσης την Κάλυμνο. Την ασφαλή μεταφορά τους από την Αθήνα χρηματοδότησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Επίσης, το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 , πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στον Μιχαήλ Κόκκινο (1900-1990) και την οικογένειά του, στο Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας δήμου Καλυμνίων.

 


Ο Δρόσος Ταυλάριος, ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, παρουσίασε την έρευνα «ΤΑ 100 ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ».
Ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων στην οικογένεια του Μιχαήλ Κόκκινου, ενώ ο εγγονός του Γεώργιος Γκούτμαν, γιος της κόρης του Ειρήνης, δημοσιοποίησε την επιθυμία της μητέρας του να δωρίσει τα γλυπτά της στην Κάλυμνο.
(Πηγή: Kalymnownews.gr)

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας