Γιάννης Παρασκευάς: Ιερές αγελάδες

Γιάννης Παρασκευάς: Ιερές αγελάδες

Γιάννης Παρασκευάς: Ιερές αγελάδες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1123 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γιάννης Παρασκευάς

Δεν έχουν μόνο οι Ινδουιστές ιερές αγελάδες, μην σας φαίνεται παράξενο, έχουμε και εμείς, όπως και όλες οι άλλες χώρες του Νεοφιλελεύθερου Καπιταλιστικού μπλοκ.

Εάν θέλεις να συλλάβεις καταχραστές και εγκληματίες, λένε οι μεγάλοι κεφαλοκυνηγοί και προτρέπουν, ακολούθησε το χρήμα, αυτό θα σε οδηγήσει στη σύλληψή τους.

Η ιερότητα των δικών μας αγελάδων χάθηκε, χάθηκαν τα μηνύματα που εξέπεμπαν, χάθηκε η ιερότητα της αποστολής τους, χάθηκε η έννοια της συμβολής τους στην κοινωνική συνοχή και κοινωνική εξέλιξη και κατάντησαν αντικείμενα αισχροκέρδειας, στα χέρια εκείνων που καταληστεύουν τον κοινωνικό πλούτο.

Από το σύνολο των κρατικών εσόδων και προϋπολογισμών, ένα μεγάλο μέρος χρηματοδοτούσε τις δυό πιο χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο ιερές αγελάδες, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ και τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Το πρώτο, το κράτος πρόνοιας, μετά την επέλαση του Νεοφιλελευθερισμού και τη σχεδόν πλήρη επικράτησή του, κατακρεουργήθηκε και θυμίζει ημιθανόντα ανάπηρο, που καρτερικά περιμένει τον θάνατο.

Είναι πολλά τα λεφτά, που οφείλει να διαθέσει το κράτος για ένα αξιόλογο και συνεπές στην αποστολή του, Σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας και Ασφάλισης.

Οι συντάξεις προ πολλού έπαψαν να τιμούν τα γηρατειά, και οι μισθοί να καλύπτουν τις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες των εργαζομένων.

Ο τομέας της Υγείας δόθηκε βορά στους ιδιώτες κλινικάρχες και τα Δημόσια Νοσοκομεία οδηγούνται στην πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Στάχτη στα μάτια του κόσμου οι κατά καιρούς εξαγγελίες για τη στήριξη και αναβάθμιση του ΕΣΥ, προ πολλών ετών εξαγγέλθηκε από τον κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, το νέο ΕΣΥ γεγονός που έμεινε στα αζήτητα και οι λόγοι είναι προφανείς, δεν ήταν ούτε είναι στις προθέσεις του.

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων είναι η εμμονική του ιδεοληψία.
Όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές δόθηκαν, θα μπορούσα να πω ξεπουλήθηκαν σε ιδιώτες, Τράπεζες, Λιμάνια, Αεροδρόμια, Οδικοί άξονες, συγκοινωνίες, δεν αρνούμαι την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με τα λεγόμενα ΣΔΙΤ, όταν αυτές οι συμπράξεις διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δημοσίου και είναι ελεγχόμενα.

Εσχάτως ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για την ενοποίηση σε επίπεδο περιφερειών των ΔΕΥΑ (Δημοτικοί Οργανισμοί Ύδρευσης), πρώτο βήμα για την εκχώρηση της διαχείρισης των νερών σε ΙΔΙΩΤΕΣ.

Το θύμα των ημερών της εμμονικής ιδεοληψίας του κ. πρωθυπουργού η ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Ξεκίνησε, αλήθεια είναι χρόνια πριν, η κουβέντα για την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, γεγονός που θα επέτρεπε την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Οι θιασώτες της ιδέας βρήκαν νομικά «παραθυράκια» για το ξεπέρασμα του Συνταγματικού εμποδίου και με επιχειρήματα έωλα και έξω από την πραγματικότητα, προλειαίνουν το έδαφος για την επέλαση των διαφόρων εμπόρων πτυχίων.

Τα Πανεπιστήμια ανα τον κόσμο είναι, κρατικά, δημόσια, ιδιωτικά κερδοσκοπικά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που λειτουργούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών βρίσκεται στα κρατικά και δημόσια Πανεπιστήμια και όχι στα ιδιωτικά.

Το επιχείρημα, ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό και ότι αυτοί θα επιστρέψουν με την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι για μικρά παιδιά.

Η επιστροφή ή ο περιορισμός της φοιτητικής μετανάστευσης οφείλεται και σε άλλους λόγους: ποιο θα είναι το επίπεδο σπουδών, ποια θα είναι τα δίδακτρα, ποιες σχολές θα δημιουργηθούν, ποιες διευκολύνσεις θα παρέχονται και ποιες οι αντιστοιχίες των πτυχίων των ιδιωτικών Πανεπιστημίων;

Ακολούθησε το χρήμα και θα βρεις τα αίτια, είναι πολλά τα χρήματα που δαπανά ο Έλληνας για να σπουδάσει το παιδί του, για ποιο λόγο να μην τα καρπούται ο ιδιωτικός τομέας;

Αφέθηκε η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υποχρηματοδοτούμενη να πάρει την κατρακύλα, μετά των, ων ουκ εστι, εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, τα προβλήματα όχι παραμένουν αλλά μεγεθύνονται.

Προβλήματα εγκαταστάσεων, προσωπικού, τρόπου Διοίκησης, στέγασης, διατροφής φοιτητών και το μεγαλύτερο πρόβλημα, το φύτεμα σχολών σε όλες τις πόλεις της χώρας με αντικείμενα χωρίς αντίκρυσμα.

Μετά την αναβάθμιση των κρατικών Πανεπιστημίων, τη νέα χωροθέτηση Πανεπιστημιακών σχολών και τη δημιουργία δίγλωσσων Πανεπιστημίων για την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών, ίσως να διατύπωνα άλλη άποψη.

Η λύση στο όποιο πρόβλημα δεν είναι η ιδιωτικοποίηση αλλά η ισχυροποίηση των δημόσιων φορέων και η εύρυθμη λειτουργία τους.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου