Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία 46χρονου από πατέρα και γιο

Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία 46χρονου από πατέρα και γιο

Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία 46χρονου από πατέρα και γιο

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3185 ΦΟΡΕΣ

Με την εξέταση των πρώτων μαρτύρων κατηγορίας, ξεκίνησε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω, η εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας του 46χρονου αλβανικής καταγωγής εργολάβου και πατέρα τριών ανήλικων παιδιών.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου βρίσκονται 55χρονος Ροδίτης και ο 22χρονος γιος του, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία.

Οι δύο άνδρες βρίσκονται ήδη στη φυλακή καθώς, αμέσως μετά τις απολογίες τους, τον Σεπτέμβριο του 2022, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Για τον λόγο, καθώς λήγει το δεκαοχτάμηνο της κράτησής τους, η δίκη ξεκίνησε κανονικά, παρά την αποχή των δικηγόρων της χώρας.

Συνήγοροι υπεράσπισης για τον 55χρονο πατέρα και τον 22χρονο γιο του είναι οι κ.κ. Ιωάννης Αλετράς, Νικόλαος Αλετράς και Δημήτρης Βερβέρης, ενώ προς υποστήριξη της κατηγορίας για λογαριασμό της οικογένειας του 46χρονου αλλοδαπού, οι δικηγόροι κ.κ. Μηνάς Τσέρκης, Μαρίνα Κρανίτη και Νίκος Πατεράκης.

Χθες, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την εξέταση των τεσσάρων από τους 13 μάρτυρες κατηγορίας και συγκεκριμένα, των δύο αστυνομικών που χειρίστηκαν την υπόθεση, του αδελφού του θύματος και της χήρας αυτού.

Η δίκη διεκόπη για σήμερα στις 9 το πρωί, ωστόσο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές συνεδριάσεις έως ότου το δικαστήριο ολοκληρώσει την εκδίκαση της υπόθεσης. Αυτό προκύπτει και από τον αυξημένο αριθμό μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν στη δίκη.

Συγκεκριμένα, οι μάρτυρες κατηγορίας βάσει των στοιχείων της δικογραφίας ανέρχονται στους 13, ενώ προστέθηκαν άλλα έξι άτομα – μάρτυρες για την υποστήριξη της κατηγορίας και άλλα 7 άτομα προς υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Το ραντεβού και η δήλωση εξαφάνισης
Όπως είναι γνωστό, ο εργολάβος έφυγε από το σπίτι του την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 και έκτοτε δεν είχε δώσει σημεία ζωής.

Καθώς περνούσαν οι μέρες και ο 46χρονος αλλοδαπός, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, δεν επέστρεφε αλλά ούτε και απαντούσε στο τηλέφωνό του, η σύζυγος και ο αδελφός του την Τετάρτη 31 Αυγούστου, μετέβησαν στην Αστυνομία όπου και δήλωσαν την εξαφάνισή του.

Άμεσα ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του και την 1η Σεπτεμβρίου 2022 εντοπίστηκε το αυτοκίνητο του 46χρονου σε κοντινή απόσταση, περίπου 400 μέτρων από το σπίτι του, ανοικτό και χωρίς τα κλειδιά.

Παράλληλα με τις έρευνες σε διάφορα σημεία του νησιού αλλά και στις πύλες εισόδου, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου αλλά και του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου από τις πρώτες κιόλας ώρες της δήλωσης εξαφάνισης, ξεκίνησαν να λαμβάνουν καταθέσεις, τόσο από το συγγενικό όσο και από το φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον του 46χρονου.

Μεταξύ των στοιχείων που συνέλεξαν ήταν και το ραντεβού που είχε το βράδυ της Κυριακής 28 Αυγούστου ο 46χρονος, στην επιχείρηση του 55χρονου για να του ζητήσει να του δώσει τα χρήματα που του όφειλε.

Εξεταζόμενος αρχικά από τους αστυνομικούς, ο 55χρονος είχε δηλώσει, πως το ραντεβού τους είχε ακυρωθεί, ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός καταρρίφθηκε όταν οι αστυνομικοί λαμβάνοντας υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, εντόπισαν σε κοντινό σημείο από το ξενοδοχείο του επιχειρηματία, τον αλλοδαπό.

Έτσι οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον 55χρονο να δώσει νέα κατάθεση, την οποία, αν και προγραμμάτισαν τελικά, ούτε τότε ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε, επικαλούμενος πρόβλημα υγείας συγγενικού του προσώπου με αποτέλεσμα τελικά στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 το βράδυ να γίνει η προσαγωγή του στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Μετά από μία μαραθώνια νύχτα και ειδικούς χειρισμούς των αστυνομικών, ο 55χρονος «έσπασε» και ομολόγησε την πράξη του, για την οποία όμως, είχε πει, ότι έγινε στο πλαίσιο νόμιμης άμυνας και προστασίας του παιδιού του.

Σύμφωνα με όσα εξ αρχής είχαν γίνει γνωστά, τα αίτια φέρονται να είναι οικονομικά και συγκεκριμένα, χρηματικό ποσό αρκετών χιλιάδων ευρώ, το οποίο φέρεται να όφειλε ο 55χρονος για δουλειές που του είχε κάνει στην επιχείρηση του το 2019, ο 46χρονος.

Ωστόσο πατέρας και γιος, προανακριτικά τουλάχιστον, δήλωσαν ότι επρόκειτο για ατύχημα, αφού όπως είπαν, προηγήθηκε επεισόδιο με τον 46χρονο Αλβανό, ο οποίος σε κατάσταση μέθης φερόταν να επιτέθηκε στον 22χρονο. Στην προσπάθειά του να σώσει το παιδί του, δηλαδή ν’ αμυνθεί, ο 55χρονος είχε πει προανακριτικά, ότι μπήκε στη μέση και τον χτύπησε.

Αμέσως μετά, αφού έγδυσαν τον 46χρονο τον μετέφεραν στην περιοχή μεταξύ Ψίνθου και Αφάντου όπου και τον άφησαν εκεί, ενώ το αυτοκίνητο του θανόντος το μετέφεραν σε άλλο σημείο, στις Καλυθιές, κοντά στο σπίτι όπου διέμενε ο εργολάβος.

Τους «πρόδωσαν» οι κάμερες
Βάσει των ίδιων πληροφοριών της «Ροδιακής», ένα από τα στοιχεία που αξιοποιήθηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και του Τμήματος Αρχαγγέλου και τους οδήγησε στη διαλεύκανση της υπόθεσης, είναι τα όσα κατέγραψαν από το βράδυ της 28ης Αυγούστου 2022 έως τις πρωινές ώρες της επομένης, οι κάμερες ασφαλείας σε διάφορες επιχειρήσεις της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά το υλικό που κατέγραφε η κάμερα ασφαλείας που υπήρχε στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με την Αστυνομία και τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, διεγράφη από τεχνικό μετά από υπόδειξη του 55χρονου.

Σύμφωνα λοιπόν με τις κάμερες των γύρω επιχειρήσεων, υπάρχει καταγεγραμμένη η πορεία που ακολουθήθηκε από τους δύο κατηγορούμενους.

Όπως και οι ίδιοι αναφέρουν στις προανακριτικές τους καταθέσεις, μετά τον καβγά και την τραγική κατάληξη του 46χρονου εργολάβου στον προαύλιο χώρο της επιχείρησής του, ο 55χρονος «τα έχασε και δεν ήξερε τι να κάνει» έτσι «τον τράβηξε μέσα, πίσω από τον σκουπιδοτενεκέ για να μην φαίνεται».

Στη συνέχεια, ο πατέρας πήρε το αυτοκίνητό του και αφού μετέφερε σπίτι τους την οικογένειά του, η οποία βρισκόταν σε άλλη περιοχή, μόλις κοιμήθηκαν, επέστρεψε στο ξενοδοχείο.

Εκεί υπέδειξε στον 22χρονο γιο του να πάρει το αυτοκίνητο του 46χρονου, ενώ ο ίδιος οδηγώντας το δικό του όχημα πήγαν στις Καλυθιές και το άφησαν σε ένα στενό. Και οι δύο άνδρες επέστρεψαν στο ξενοδοχείο με το όχημα του 55χρονου.

Ακολούθως, χρησιμοποιώντας ένα άλλο όχημα της οικογενείας του, τοποθέτησαν από κοινού τη σορό του αλλοδαπού στην καρότσα, την οποία ο 55χρονος φέρεται να την είχε σκεπάσει με ένα λευκό πανί, ενώ έβαλε και ένα ξύλο από επάνω για να μην φύγει αυτό.

Ο πατέρας είχε πει, πως δεν ήθελε να αναμίξει τον γιο του, όμως ο 46χρονος ήταν βαρύς και έτσι τον φώναξε για βοήθεια.

Ο ίδιος είχε προσθέσει πως, προτού φθάσει στο σημείο όπου και άφησε τη σορό του εργολάβου, ζήτησε από τον γιο του να κατέβει από το αυτοκίνητο και τον επιβίβασε και πάλι στην επιστροφή.

Ο 55χρονος στην προανακριτική του κατάθεση, είχε δηλώσει μετανιωμένος για την πράξη του και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του 46χρονου, τη δική του αλλά και τον γιο του που τον έμπλεξε σε όλο αυτό, ενώ αναγνώρισε «το λάθος του που δεν κάλεσε αμέσως την Αστυνομία».

Υπενθυμίζεται, πως πατέρας και γιος, μετά τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους, προσήχθησαν, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους κ.κ. Άκη Δημητριάδη, Δημήτρη Δημητριάδη και Δημήτρη Βερβέρη, ενώπιον της κας Εισαγγελέως, όπου και τους έγιναν γνωστές οι «βαριές» διώξεις που τους βαραίνουν.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου άσκησε σε βάρος του 55χρονου και του 22χρονου γιου του, ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία, και τους παρέπεμψε στην ανάκριση.

«Τυχαίο γεγονός»
Σε «ένα εντελώς τυχαίο γεγονός και μία άτυχη στιγμή» απέδωσε ο 55χρονος κατά την απολογία του στις 10 Σεπτεμβρίου 2022, τον θάνατο του 46χρονου αλλοδαπού αλβανικής καταγωγής εργολάβου, ενώ σε ό,τι αφορά τις μετέπειτα ενέργειές του, είχε πει ότι έγιναν μέσα στον πανικό του!

Ο ίδιος ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη, τονίζοντας πως ο γιος του ενήργησε βάσει των δικών του «εντολών», πως «σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε προμελέτη ή προσχεδιασμός αλλά ούτε και πρόθεση ανθρωποκτονίας», αλλά και ότι όλα έγιναν «στο πλαίσιο μίας άδικης επιθετικής συμπεριφοράς , όπου αναγκάστηκε ν’ αμυνθεί».

Ο 55χρονος είχε εκφράσει και πάλι τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος, Γιάννη Τοπάλλι και είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι «ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι τα πράγματα, τα οποία εκείνο το βράδυ εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα θα κατέληγαν σε αυτό το σημείο, από το οποίο δυστυχώς για όλους, δεν υπάρχει επιστροφή».

Τόσο ο 55χρονος πατέρας όσο και ο 22χρονος γιος του αρνήθηκαν στις απολογίες τους στην ανακρίτρια Ρόδου την κατηγορία, όπως αυτή τους αποδίδεται, ωστόσο οι όποιοι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν Εισαγγελέα και ανακρίτρια, οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη αποφάσισαν οι δύο άνδρες να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι, στέλνοντάς τους στη φυλακή, όπου βρίσκονται έως και σήμερα.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών