«Τρέχουν» οι διαδικασίες για την απορρόφηση της «ΡΟΔΑ»

«Τρέχουν» οι διαδικασίες για την απορρόφηση της «ΡΟΔΑ»

«Τρέχουν» οι διαδικασίες για την απορρόφηση της «ΡΟΔΑ»

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2003 ΦΟΡΕΣ

Να μην γίνει αντιληπτός στον πολίτη ο μεγάλος όγκος της γραφειοκρατικής δουλειάς που απαιτείται να γίνει μέχρι τον Ιούνιο, για την ομαλή «απορρόφηση» της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» στον δήμο Ρόδου, είναι βασική επιδίωξη της νέας δημοτικής αρχής Ρόδου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Κώστα Χαλκιά.

Ο ίδιος, χθες το πρωί, συγκάλεσε σύσκεψη με υπηρεσιακούς, τόσο από τον δήμο όσο και την πρώην ΔΕΣ «ΡΟΔΑ»-που πλέον θα λειτουργεί ως Διεύθυνση Συγκοινωνίας του δήμου-με τη συμμετοχή και του εντεταλμένου συγκοινωνίας κ. Στέργου Παπαστεργή, με αντικείμενο ακριβώς αυτό: τον τεράστιο γραφειοκρατικό όγκο που πρέπει να διεκπεραιωθεί για να ενταχθεί η «ΡΟΔΑ» στον δήμο ως Διεύθυνση.

Ο αντιδήμαρχος έδωσε τις απαραίτητες εντολές για να «τρέξουν» όλα τα διαδικαστικά ζητήματα: από τη μεταφορά του προσωπικού μέχρι το λογιστήριο και τις συμβάσεις.

Σε δηλώσεις του ο ίδιος, για το θέμα αυτό, καταρχάς, θύμισε, ότι με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης, όλες οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων λύθηκαν, μεταξύ αυτών και η ΔΕΣ «ΡΟΔΑ».

Όπως είπε, τώρα πρέπει να οργανώσουν τον τρόπο με τον οποίο το συγκοινωνιακό έργο εφεξής θα εκτελείται από τον δήμο Ρόδου, ο οποίος υποκαθίσταται αυτοδίκαια στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της «ΡΟΔΑ».

Έτσι, λοιπόν, καταρχάς, πρέπει να εξετάσουν το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις οδικές μεταφορές επιβατών, τις δυνατότητες που παρέχει στον δήμο για να τις διενεργήσει και βεβαίως να ρυθμίσει κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που απαιτείται προκειμένου να μπορέσει να εκτελεστεί το συγκοινωνιακό έργο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, πρόκειται για πάρα πολλά ζητήματα και εκκρεμότητες για τα οποία πρέπει να ληφθεί μέριμνα, όπως είναι αυτά της μεταφοράς του προσωπικού αλλά και των παγίων της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» που είναι:

τραπεζικοί λογαριασμοί και τις ενοποιήσεις με αυτόν του δήμου, όπως και τις ενοποιήσεις των λογιστικών εγγράφων που μεταφέρονται πλέον από τη «ΡΟΔΑ» στον δήμο Ρόδου, η ένταξη των δομών της «ΡΟΔΑ» σε αυτές του δήμου, τα ζητήματα της προμήθειας υλικών, όπως τα καύσιμα και τα ανταλλακτικά, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η είσπραξη του αντιτίμου και γενικότερα η οργάνωση της Υπηρεσίας κ.λπ.

Και δήλωσε ο αντιδήμαρχος:

«Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματοποιηθεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε.

Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και μία ημέρα κενή όπου το «ΡΟΔΑ» δεν θα μπορεί να εκτελεί το μεταφορικό του έργο-αυτό το οφείλουμε στους πολίτες της περιοχής-και είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε το μεταφορικό έργο να συνεχιστεί απρόσκοπτα».

Αναφορικά με την εξάμηνη προθεσμία που δίνεται, αυτή έχει να κάνει με την οριστική ένταξη των δομών της «ΡΟΔΑ» στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου-είναι κάτι το οποίο ούτως ή άλλως έχει γίνει ήδη σε μεταβατικό στάδιο με απόφαση δημάρχου-και πλέον μέσα στο εξάμηνο θα οριστικοποιηθεί η μετάβαση αυτή (σ.σ. μέχρι τότε θα γίνει και η τροποποίηση του ΟΕΥ).

Προσωρινά, με απόφαση δημάρχου, έχει καθοριστεί σε ό,τι έχει να κάνει με τις ειδικές υπηρεσίες της «ΡΟΔΑ», αυτές δηλαδή που έχουν να κάνουν με τις μεταφορές, με τη διευθέτηση και τη ρύθμιση του έργου των μεταφορών κ.λπ.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαλκιάς, αυτές διατηρούνται ανέπαφες και θα εξακολουθούν να ισχύουν ως είχαν μέχρι χθες.

Ωστόσο, σε σχέση με το προσωπικό και τα θέματα της Οικονομικής Υπηρεσίας, είναι δύσκολο να διατηρηθούν οι υπηρεσίες της «ΡΟΔΑ» αυτούσιες και αποφάσισαν την ένταξή τους σ’ αυτές του δήμου.

Δηλαδή, το προσωπικό της πρώην «ΡΟΔΑ» θα παρακολουθείται από την αρμόδια διεύθυνση του δήμου και τα οικονομικά της θα παρακολουθούνται από τις Οικονομικές Υπηρεσίες, ενώ οι προμήθειες θα γίνονται ενιαία μαζί με τις άλλες από τον δήμο, όπως και η μισθοδοσία θα γίνεται από εδώ και στο εξής με τους κανόνες που διέπουν τη μισθοδοσία του προσωπικού του δήμου συνολικά.

Τώρα, όσον αφορά σε ειδικότερα ζητήματα που έχουν μία ιδιαιτερότητα, όπως είναι το συγκοινωνιακό έργο, ο τρόπος εκτέλεσής του, ο αριθμός των δρομολογίων, ο καθορισμός του αντιτίμου κ.λπ., όλα αυτά θα διατηρηθούν ως έχουν και υπό τον νέο εντεταλμένο σύμβουλο Συγκοινωνίας, τον κ. Παπαστεργή ο οποίος μαζί με τις Υπηρεσίες θα πάρει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως γνωστόν, η ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» έπαψε να υφίσταται από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό όμως δεν είναι... τόσο απλό, αφού, για παράδειγμα, πρέπει ν’ αλλάξουν οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων της, όπως και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, το ΑΦΜ στα εισιτήρια, οι ταμειακές μηχανές κ.λπ.

«Συνολικά, εδώ μιλάμε για μία αφομοίωση, μία ένταξη ενός μεγάλου Οργανισμού, όπως ήταν η ΔΕΣ «ΡΟΔΑ», σε έναν ακόμα πιο μεγάλο οργανισμό, τον δήμο Ρόδου», εξήγησε ο κ. Χαλκιάς.

Σημειώνεται ότι, για τους υπαλλήλους, έχει γίνει διαδικασία απογραφής τους και καταχώρησής τους στα μητρώα του δήμου, όμως πρέπει να γίνουν και όλα τα παραπάνω.

Και δήλωσε κατηγορηματικά: «Το στοίχημα, η επιδίωξη, είναι να μην επηρεαστεί ο πολίτης και αυτό για το οποίο θέλουμε να λάβουμε μέριμνα είναι αυτό ακριβώς: οι μεταφορές να συνεχίσουν να εκτελούνται απρόσκοπτα, χωρίς προβλήματα, και στον βαθμό που είναι δυνατόν να βελτιωθούν.

Θεσμικά ζητήματα για το κατά πόσον μπορεί αυτό το μεταφορικό έργο να εκτελεστεί από τον δήμο Ρόδου δεν μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του μεταφορικού έργου που εκτελούνταν μέχρι χθες. Δεν είναι δυνατόν να απολεστεί ούτε και μία γραμμή από το μεταφορικό έργο που εκτελούσαμε μέχρι χθες».

Όπως είπε, όλοι μας γνωρίζουμε ότι το μεταφορικό έργο των ΜΜΜ που εκτελούνταν στο νησί «ήταν μικρό, ανεπαρκές και όλοι μας θα θέλαμε να αυξηθεί και να φθάσει σε ένα σημείο τέτοιο που να βοηθάει στην αποσυμφόρηση, που είναι και το ζητούμενο».

Δεν μπορεί λοιπόν τώρα να φθάσουμε σε έναν σημείο ώστε να μειωθεί και αυτό το λίγο μεταφορικό έργο που εκτελούνταν και επιδίωξή τους είναι αυτό να διπλασιαστεί.

Από τη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε χθες, για τη «ΡΟΔΑ», ο κ. Κ. Χαλκιάς
Από τη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε χθες, για τη «ΡΟΔΑ», ο κ. Κ. Χαλκιάς

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας