Κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1115 ΦΟΡΕΣ

Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετέχει στα συλλαλητήρια που θα γίνουν, αύριο Πέμπτη 11 Ιανουαρίου ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με βάση τις αποφάσεις του (17/07/23, 09/12/2023), συμμετέχει στα συλλαλητήρια της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου στα νησιά που εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην Αθήνα, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που προωθεί η κυβέρνηση.

Παλεύει :

- Ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος!

- Ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών και μη κρατικών Πανεπιστημίων!

- Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Τριτοβάθμια Παιδεία!

Στην Απόφασή του ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής:

«Με την εφαρμογή του Νόμου Κεραμέως και τη λειτουργία των νέων οργάνων διοίκησης, τα Πανεπιστήμια έχουν μπει σε νέα φάση. Όπως έχουν επισημάνει όλοι οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ αλλά και η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, τα Συμβούλια Διοίκησης (ΣΔ) αποτελούν ολιγαρχικά και αντιδημοκρατικά όργανα που λειτουργούν με αδιαφάνεια, έλλειψη οποιασδήποτε λογοδοσίας απέναντι στην πανεπιστημιακή κοινότητα και δεν υπόκειται στον οποιονδήποτε έλεγχο από τα ανώτερα ακαδημαϊκά όργανα του πανεπιστημίου.

Μια από τις αντιδημοκρατικές διατάξεις του νέου Νόμου, εκτός αυτής που αφορά στην εκλογή πρύτανη, είναι η εκλογή κοσμητόρων.

Κοσμητορικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στο δικό μας ίδρυμα χωρίς να γίνει προηγούμενα διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ούτε καν με τη Σχολή, χωρίς να γίνουν γνωστά από το ΣΔ ή από τον πρύτανη τα κριτήρια επιλογής, ίσα ίσα υπήρξαν σε κάποιες περιπτώσεις κριτήρια που καμία σχέση δεν έχουν με την επιλογή του κοσμήτορα.

Εκλογή ακόμη από μέλη που καμία σχέση δεν έχουν με την ακαδημαϊκή και εν γένει πανεπιστημιακή κοινότητα, δεν γνωρίζουν τους υποψήφιους και τις υποψήφιες κατ΄ελάχιστον.

Τα όσα διακηρύσσονταν πριν τις εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης, για ανοικτές διαδικασίες με συνεχή ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας έμειναν στα χαρτιά.

Ο Νόμος δεν εφαρμόζεται στο γράμμα του απλά, εφαρμόζεται και στο πνεύμα του.

Η αδιαφάνεια, η έλλειψη ενημέρωσης της πανεπιστημιακής κοινότητας, το ανεξέλεγκτο των οργάνων διοίκησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξελιχθούν σε κουλτούρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Με την εφαρμογή του Νόμου Κεραμέως και της λειτουργίας του ΣΔ είναι ήδη ορατή η αναποτελεσματικότητα της διοίκησης σε ζητήματα καθημερινότητας και ζωής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ζητάμε από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου να καλείται ο Σύλλογος ΔΕΠ στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης. Επίσης ζητάμε τα Πρακτικά των συνεδριάσεων του ΣΔ και της Συγκλήτου να είναι προσβάσιμα από τα μέλη ΔΕΠ.

Μέρος της απαξίωσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, συνιστά η πλήρης εγκατάλειψη της φοιτητικής μέριμνας, με τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης στην πλειονότητα των φοιτητικών εστιών της επικράτειας.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επανειλημμένα έχουν τεθεί τα ζητήματα των φοιτητικών εστιών σε απομακρυσμένες περιοχές και χωρίς επαρκή λεωφορειακή σύνδεση, χωρίς επαρκή δημόσιο φωτισμό, χωρίς επαρκή θέρμανση και υψηλά ποσοστά υγρασίας, και αναφορές από φοιτητές και φοιτήτριες για παρενοχλητικές συμπεριφορές από τους ιδιοκτήτες.

Τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας αποτελούν βασική προτεραιότητα και τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σίγουρα δεν ήταν επιλογή της διοίκησης του Πανεπιστημίου η υιοθέτηση ελαστικών σχέσεων εργασίας στον τομέα της καθαριότητας και φύλαξης. Συντασσόμαστε με τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων σε δημόσιο τομέα που απαιτούν την κατάργηση των εργολαβιών καθαριότητας και φύλαξης σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Ως Σύλλογος ΔΕΠ διεκδικούμε μόνιμες και σταθερές εργασίας για όλους τους εργαζόμενους και όλες τις εργαζόμενες, είτε πρόκειται για διδάσκοντες/-σκουσες, είτε πρόκειται για προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης που βρίσκεται στις δυσμενέστερες σχέσεις εργασίας.

Στεκόμαστε σταθερά στο πλάι τους και στηρίζουμε τα αναφαίρετα δικαιώματά τους.

Η ψήφιση νόμου για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών. Η κυβέρνηση βρήκε νομικά εργαλεία για να ξεπεράσει την συνταγματική απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων -παράκαμψη του άρθρου 16Σ μέσω του άρθρου 28Σ.

Ανεξάρτητα από τη συνταγματικότητα ή όχι των εν λόγω νομικών εργαλείων, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για ερμηνευτική ακροβασία ή όχι, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων χτυπάει το δημόσιο αγαθό της παιδείας: μεταξύ άλλων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, στην περαιτέρω εμπορευματοποίησή του, στην περαιτέρω υποβάθμιση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, στην εντονότερη εξάρτηση της εφαρμοσμένης έρευνας από ιδιωτικούς φορείς, και στο χτύπημα της βασικής έρευνας.

Θα πλήξει με μεγάλο βαθμό τα περιφερειακά πανεπιστήμια και κυρίως τα ακριτικά, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η Παιδεία πρέπει να παραμείνει δημόσια και να είναι δωρεάν. Απλή διεκδίκηση για ενίσχυση ή απλή υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου χωρίς ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφήνει διάπλατα τις πόρτες ανοικτές για την ίδρυσή τους (βλ. αναλυτικά: Ανακοίνωση ΚΣ Συλλόγου ΔΕΠ Π. Αιγαίου 17/7/2023 https://forum.aegean.gr/viewtopic.php?t=32220 ).

Παλεύουμε για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στο δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Συντονιζόμαστε με άλλους εργαζόμενους και άλλες εργαζόμενες μέσα στο Πανεπιστήμιο για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία».

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη στη Βιομηχανία Αεριούχων Ποτών «ΒΑΠ-Π. Κουγιός ΑΒΕΕ»: Μία εκπαιδευτική ματιά στην τοπική παραγωγή

Τη δράση «MyEU2024 - Συμμετέχω ενεργά στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» φιλοξένησε ο δήμος Ρόδου για μαθητές του νησιού μας

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο: Το υβριδικό σύστημα που θα υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων