Αλλαγές στην ελεγχόμενη στάθμευση και τους κοινόχρηστους χώρους

Αλλαγές στην ελεγχόμενη στάθμευση και τους κοινόχρηστους χώρους

Αλλαγές στην ελεγχόμενη στάθμευση και τους κοινόχρηστους χώρους

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4526 ΦΟΡΕΣ

Σε επανασχεδιασμό του τρόπου λειτουργίας του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης καθώς και των κοινοχρήστων χώρων που ενοικιάζει ο δήμος, αναμένεται να προχωρήσει η δημοτική αρχή, έχοντας ως στόχο, την αύξηση της εισπραξιμότητας, με τον καθ’ ύλην αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Κώστα Χαλκιά, να έχει δώσει κιόλας εντολή για τη σύσταση δύο αντίστοιχων ομάδων έργων για την επεξεργασία προτάσεων.

Χθες το πρωί, ο κ. Χαλκιάς συγκάλεσε σύσκεψη στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, στα παραπάνω, υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να έχει αναλυτική ενημέρωση αλλά και να τους δώσει τις κατευθύνσεις της δημοτικής αρχής γα το πώς σχεδιάζει να κινηθεί σ’ αυτούς τους δύο τομείς, οι οποίοι αποτελούν πηγή εσόδων για τον δήμο.

Για την ελεγχόμενη στάθμευση
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη, καταρχάς, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στους χώρους στάθμευσης καθώς, από τη μία φαίνεται να είναι περιορισμένη η ζώνη από την οποία ο δήμος αντλεί έσοδα, σε σχέση με τις θέσεις που υπάρχουν, και από την άλλη, λόγω της υποστελέχωσης, υπάρχει μεγάλη έλλειψη ελεγκτών, καθώς το τμήμα αυτό στελεχώνεται από μόλις τέσσερα άτομα!

Ειδικότερα, εκείνο που προκύπτει είναι, ότι η ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης αποτελείται από περισσότερες από 1.500 θέσεις, από τις οποίες όμως, μόλις οι 400, μάξιμουμ 500, αποτελούν πηγή εσόδου για τον δήμο, αφού περίπου αυτός είναι ο αριθμός για τον οποίο καταβάλλεται αντίτιμο σε καθημερινή βάση, από τους πολίτες που κάνουν χρήση των θέσεων αυτών. Ως εκ τούτου, η εισπραξιμότητα από το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι χαμηλή.

Μάλιστα, εξάγεται και ένα…παράδοξο συμπέρασμα: η χρέωση που γίνεται από τον δήμο είναι 1,5 ευρώ για μία ώρα στάθμευσης. Ο μέσος όρος είσπραξης, λοιπόν, κατά τη διάρκεια του έτους είναι 1 ευρώ ανά θέση και ανά ημέρα! Αυτό «μεταφράζεται» στο ότι κάθε θέση της ζώνης ελεγχόμενης στάθμευσης είναι σαν να μένει κενή για τις 23 από τις 24 ώρες της ημέρας!

Φαίνεται, λοιπόν, ότι, όσον αφορά στο θέμα αυτό, από τη νέα δημοτική αρχή τίθεται ο προβληματισμός, γιατί να υπάρχουν 1.500 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, όταν δεν αποδίδουν.

Κατά πρώτον, λένε οι ίδιες πληροφορίες, οι αρμόδιοι της δημοτικής αρχής, θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες διαμορφώσεις για τη βελτίωση της ζώνης ελεγχόμενης στάθμευσης.

Όσο για την έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού, αναμένεται να χρησιμοποιήσουν «έξυπνα» μέσα ελέγχου. Τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, η ομάδα έργου αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δουλειάς στον αντιδήμαρχο και στη συνέχεια θα εξετάσουν τι είναι εφικτό να γίνει.

Για τους κοινόχρηστους
Όσον αφορά στους κοινόχρηστους χώρους που ο δήμος ενοικιάζει, κυρίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.λπ., σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να μην έχουν γίνει αυτοψίες και έλεγχοι μέσα στο 2023 και ως εκ τούτου, η εισπραξιμότητα θεωρείται ιδιαίτερα απογοητευτική.

Και για τους κοινόχρηστους χώρους, λοιπόν, ο κ. Χαλκιάς σύστησε ομάδα εργασίας, η οποία θα αναλάβει να επεξεργαστεί προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης. Χαρακτηριστικό είναι, ότι η Υπηρεσία στην οποία καταβάλλονται τα έσοδα από τους κοινόχρηστους χώρους, στελεχώνεται από έναν υπάλληλο ενώ το συνεργείο για τους ελέγχους, από δύο άτομα.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνουν και οι αναγκαίες θεσμικές προσαρμογές για τους περισσότερους κοινόχρηστους χώρους.

Κάτι άλλο που διαπιστώνεται από τους αρμοδίους της δημοτικής αρχής είναι η αδικία που συντελείται ανάμεσα στους συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Δηλαδή, είναι πάρα πολλοί οι συνεπείς επιχειρηματίες στην Παλιά και τη Νέα Πόλη της Ρόδου, οι οποίοι πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους ενώ…οι διπλανοί τους δεν πληρώνουν!

Μάλιστα, τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για πάνω από 200-300 επιχειρηματίες που είναι απόλυτα συνεπείς και άλλοι τόσοι είναι αυτοί που δεν πληρώνουν!

Τέλος, και για τους κοινόχρηστους χώρους… θα αναζητηθούν υπάλληλοι στον δήμο για να ενισχύσουν τον ελεγκτικό μηχανισμό.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου