Π. Εγγλέζος: Παραμένει η έλλειψη προσωπικού στον τομέα του Τουρισμού

Π. Εγγλέζος: Παραμένει η έλλειψη  προσωπικού στον τομέα του Τουρισμού

Π. Εγγλέζος: Παραμένει η έλλειψη προσωπικού στον τομέα του Τουρισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1470 ΦΟΡΕΣ

Σε μία αποτίμηση της περιόδου των εορτών για τους εργαζόμενους προέβη, σε δηλώσεις του χθες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ) κ. Παναγιώτης Εγγλέζος και παράλληλα έδωσε μία εικόνα για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο για τη νέα σεζόν.

Δώρα και επιδόματα
Καταρχάς, όσον αφορά στο δώρο Χριστουγέννων, τα επιδόματα αδείας και τις αποζημιώσεις αδείας, σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο, αρκετοί εργαζόμενοι επισκέφθηκαν το ΕΚΡ και συνεχίζουν να προσέρχονται-μάλιστα κάλεσε και εκείνους που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων να έρθουν στο ΕΚΡ, να καταγγείλουν αυτούς τους εργοδότες και να μην φοβούνται για τις απειλές που δέχονται.

Πάντως, όπως είπε, οι επιχειρήσεις που εμφανίζονται περισσότερο όσον αφορά σε φαινόμενα μη καταβολής δεδουλευμένων, είναι στην εστίαση, κυρίως σε καφέ, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τη σκυτάλη και «είναι πρωτεργάτες σ’ αυτή την εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους».

Ήδη, τους έχουν καταγγελθεί 6-7 περιπτώσεις μη καταβολής δώρου και γύρω στις 10 περιπτώσεις μη καταβολής των επιδομάτων αδείας και των ημερών άδειας που ο νόμος προβλέπει, ότι αν δεν τις πάρει ο εργαζόμενος πρέπει να τις πληρωθεί, μετά την απόλυση και τη λήξη της σύμβασης των εργαζομένων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, γι’ αυτές τις περιπτώσεις έχει δοθεί λύση ενώ υπάρχουν και άλλες δύο, από τις οποίες, στη μία ο εργοδότης απουσίαζε σε διακοπές κανονικά ενώ οι άνθρωποι δεν είχαν να περάσουν τις γιορτές και έχει οριστεί ραντεβού με την Επιθεώρηση Εργασίας.

Υποστελέχωση Επιθεώρησης Εργασίας
Για την τελευταία, όμως, ο πρόεδρος του ΕΚΡ, επανέλαβε, ότι «αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει η έλλειψη προσωπικού, που αποτρέπει τους εργαζόμενους να απευθύνονται σ’ αυτήν αφού δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετηθούν. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, θα ξανακάνουν παρέμβαση στον Γ.Γ. του ΣΕΠΕ και θα τον ενημερώσουν για την κατάσταση στην περιοχή.

Παράλληλα, συνεχίζουν να πιέζουν για το γνωστό θέμα της δημιουργίας Τεχνικής Επιθεώρησης ειδικά όταν τέτοια περίοδο η Ρόδος είναι... ένα εργοτάξιο με τις συντηρήσεις και τις επεκτάσεις των ξενοδοχείων αλλά δεν υπάρχει η επιτήρηση που χρειάζεται και για την προστασία των ίδιων των εργαζομένων που ασχολούνται με αυτές τις εργασίες.

Επέκταση ανεργίας
Οι εποχικά απασχολούμενοι τελείωσαν την εργασία τους τον Οκτώβριο στα ξενοδοχεία και η τρίμηνη επιδότηση ανεργίας έχει λήξει-η τελευταία πληρωμή θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες- οπότε μέχρι ν’ ανοίξουν τα ξενοδοχεία θα είναι χωρίς εισόδημα.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση και είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη, επιτέλους, η κυβέρνηση να δει με σοβαρότητα την πρόταση του ΕΚΡ για την επέκταση του επιδόματος της ανεργίας», είπε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος του ΕΚΡ και ανέφερε, ότι είχαν κλείσει ραντεβού με τον πρώην υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη και μετά τον ανασχηματισμό θα επιδιώξουν να συναντήσουν τη νέα υπουργό Εργασίας για το θέμα αυτό.

Παράλληλα, υπήρχε στα σκαριά και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και ετοιμάζονταν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Βρίσκονται πάντως σε αναμονή και το επόμενο διάστημα αντιπροσωπεία του ΕΚΡ μαζί με τη ΓΣΕΕ θα ανέβει στην Αθήνα για να έχει επαφές. «Ελπίζουμε οι αλλαγές αυτές να είναι προς τη θετική κατεύθυνση για τους εργαζόμενους», τόνισε.

Παραμένει η έλλειψη προσωπικού
Αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού, όπως είπε ο κ. Εγγλέζος, δυστυχώς οι 2.500-3.000 εργαζόμενοι αναμένεται να λείπουν στη συνέχεια από τη Ρόδο, αφού οι ανακαινίσεις των ξενοδοχείων φέρνουν νέες κλίνες και όσο αυξάνονται αυτές αυξάνεται και η ζήτηση για προσωπικό.

Για τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες είπε, ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που δεν προχώρησε γιατί υπήρξαν πολλά εμπόδια.

Στην περιοχή μας είχαμε καλύψει ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης για εργαζόμενους από την υπόλοιπη χώρα και με την παρέμβαση που είχε κάνει το ΕΚΡ και τη συνεργασία του με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, και φέτος είναι σίγουροι ότι η έλλειψη θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, λόγω αυτών των νέων κλινών που υπάρχουν κάθε χρόνο.

Οι επαναπροσλήψεις συνεχίζονται κανονικά στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και ολοκληρώνονται στις 29 του μηνός. «Είναι ένα όπλο, ένα εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων», είπε ο κ. Εγγλέζος και κάλεσε όλους τους εποχικά εργαζόμενους να προσέλθουν και να την κάνουν όσο σίγουροι και να είναι για την εργασία τους, αφού είναι κάτι που περιλαμβάνεται στη σύμβαση.

Σημείωσε, ακόμη, ότι αυτό ισχύει και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων ενώ η συλλογική σύμβαση θα υπογραφεί και από άλλους εργοδοτικούς φορείς που εμπλέκονται στη μεταφορά ώστε να γίνει πιο ισχυρή.

«Είμαστε σε καλό δρόμο», είπε. Βρίσκονται σε συζητήσεις για να συνυπογράψουν και έτσι θα καλυφθεί το 80% των επιχειρήσεων αυτών που δραστηριοποιούνται στο νησί, αριθμός που απαιτείται για να γίνει υποχρεωτική μία σύμβαση στην περιοχή μας.

Η Συλλογική Σύμβαση είναι σε ισχύ και θεωρούν ότι με την αλλαγή στην ηγεσία της ΕΞΡ η συνεργασία θα συνεχιστεί, με στόχο να συνεχιστεί η εργασιακή ειρήνη στην περιοχή μας.

Η Συλλογική Σύμβαση ισχύει μέχρι το 2025 και πέρυσι τηρήθηκε στο ακέραιο στο νησί της Ρόδου. Το μόνο που δεν τηρήθηκε ήταν το ωράριο αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΡ… ξεζουμίστηκαν οι εργαζόμενοι για να βγει η σεζόν αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν κάτι, όσο υπάρχει η έλλειψη προσωπικού.

Τέλος, στα άμεσα σχέδιά τους είναι να συναντηθούν με τη νέα δημοτική αρχή, τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους που έχουν σχετικές αρμοδιότητες και το ίδιο θα γίνει και στην περιφέρεια αφού, η συνεργασία που είχε το ΕΚΡ με αυτούς τους φορείς ήταν άψογη.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας