Γ.Νικητιάδης: «κ. Σκρέκα δώστε τα πορίσματα της ΔΙ.Μ.Ε.Α. στη δημοσιότητα δεν είναι προσωπική σας περιουσία»

Γ.Νικητιάδης: «κ. Σκρέκα δώστε τα πορίσματα της ΔΙ.Μ.Ε.Α. στη δημοσιότητα δεν είναι προσωπική σας περιουσία»

Γ.Νικητιάδης: «κ. Σκρέκα δώστε τα πορίσματα της ΔΙ.Μ.Ε.Α. στη δημοσιότητα δεν είναι προσωπική σας περιουσία»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1649 ΦΟΡΕΣ

Να "σταματήσει η κυβερνητική συγκάλυψη για τις τέσσερις πολυεθνικές που κερδοσκοπούσαν σε βάρος των καταναλωτών και στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα" ζητάει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, με επίκαιρη ερώτηση του. Ο κ. Νικητιάδης επανέρχεται στο θέμα των προστίμων για αισχροκέρδεια και ζητάει την κατάθεση των σχετικών πορισμάτων καθώς ο υπ. Ανάπτυξης ουδέποτε απάντησε σε σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε κατατεθεί στις 24 Νοεμβρίου 2023. Η στάση του κ. Σκρέκα απαξιώνει τους πολίτες και τον κανονισμό της Βουλής. Παραλλήλως εύλογα ερωτήματα δημιουργεί η εμμονή του να αποφεύγει στις εμφανίσεις του στα Μ.Μ.Ε την αναφορά στα εν λόγω προϊόντα για λόγους άγνωστους. Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.

Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης στις 24 Νοεμβρίου 2023 μαζί με τρεις βουλευτές από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, και ως αρμόδιος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του Κόμματος για την Ανάπτυξη ο κ. Νικητιάδης κατέθεσε σχετική ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων με θέμα «πρόστιμα για την αισχροκέρδεια, κατάθεση πορισμάτων και μέτρων μείωσης τιμών». Με την ερώτηση – ΑΚΕ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν τα ονόματα των προϊόντων των εταιριών που επιβλήθηκε πρόστιμο και συγκεκριμένα των Unilever, Procter & Gamble, Johnson & Johnson Ελλάς και Colgate Palmolive. Επίσης οι βουλευτές ζητούσαν να υπάρξει ενημέρωση για πόσο διάστημα, με πόσο ποσοστό κέρδους και πόσο εκτιμάται η κερδοφορία των συγκεκριμένων εταιρειών από αυτήν τους την πρακτική καθώς και την κατάθεση των πορισμάτων των σχετικών ελέγχων.

Με αφορμή την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης ο κ. Γιώργος Νικητιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

«Τα πορίσματα της ΔΙ.Μ.Ε.Α για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις πολυεθνικές εταιρείες αποτελούν δημόσια περιουσία, δεν αποτελούν προσωπική περιουσία του κ. Σκρέκα για να τα αποκρύπτει. Τον καλούμε για άλλη μια φορά να σταματήσει να απαξιώνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να δώσει τα πορίσματα στη δημοσιότητα. Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποια είναι τα προϊόντα με τα οποία αισχροκερδούσαν σε βάρος του οι πολυεθνικές».

Ακολουθεί ο πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης.

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ  

Αθήνα 10/04//2023

Προς: Υπουργό Ανάπτυξης Κο Κώστα Σκρέκα

Θέμα: Πρόστιμα για αισχροκέρδεια, κατάθεση πορισμάτων και μέτρα μείωσης των τιμών  

 

Κύριε Υπουργέ,

Στις 24 Νοεμβρίου του 2023 μαζί με τρεις συναδέλφους μου Βουλευτές από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, και ως αρμόδιος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του Κόμματος για την Ανάπτυξη, είχα καταθέσει την με αρ. πρ. 1949/24-11-23, Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων με θέμα «πρόστιμα για την αισχροκέρδεια, κατάθεση πορισμάτων και μέτρων μείωσης τιμών».  

Με την συγκεκριμένη Ερώτηση – ΑΚΕ ζητούσαμε να μας ονομάσετε τα προϊόντα των εταιριών που επιβάλατε πρόστιμο και συγκεκριμένα των Unilever, Procter & Gamble, Johnson & Johnson Ελλάς και Colgate Palmolive. Επιπλέον ζητούσαμε να ενημερωθούμε για πόσο διάστημα, με πόσο ποσοστό κέρδους και πόσο εκτιμάται η κερδοφορία των συγκεκριμένων εταιρειών από αυτήν τους την πρακτική καθώς επίσης και για το ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε το ποσοστό κέρδους των προϊόντων των εν λόγω εταιρειών να μην υπερβαίνει το πλαφόν που τέθηκε με τον ν. 5045/29-07-2023. Ζητούσαμε δε για την ενημέρωση του Ελληνικού λαού την κατάθεση των πορισμάτων των σχετικών ελέγχων.  

Στην προαναφερθείσα Ερώτηση – ΑΚΕ μέχρι και σήμερα, ενάμιση μήνα μετά και εκτός των περιθωρίων που δίνει ο κανονισμός της Βουλής, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, γεγονός απαξιωτικό για την διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και για τους πολίτες. Αποφεύγετε δε διαρκώς και επιμελώς, όπως παρατηρώ στις εμφανίσεις σας στα Μ.Μ.Ε να αναφερθείτε στα εν λόγω προϊόντα για λόγους άγνωστους, στάση που ευλόγως προξενεί ερωτήματα.  

Δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 4 του κανονισμού της Βουλής οι «Yπoυργoί οφείλουν να απαντούν γραπτώς στις ερωτήσεις μέσα σε είκοσι πέντε ημέρες από την κατάθεσή τους»

Δεδομένου ότι ο πολίτης και η Εθνική Αντιπροσωπία πρέπει να ξέρουν επακριβώς και με απόλυτη διαφάνεια, τι προϊόντα, για πόσο διάστημα και με πιο υπερβάλλον ποσοστό κέρδους επωλούντο από τις εν λόγω εταιρείες

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Συμφώνως με το πόρισμα ελέγχου στις συγκεκριμένες τέσσερεις εταιρείες ποια είναι τα προϊόντα που επωλούντο με μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους, για πόσο διάστημα, με πόσο ποσοστό κέρδους και πόσο εκτιμάται η κερδοφορία των συγκεκριμένων εταιρειών από αυτήν τους την πρακτική; Πότε θα καταθέσετε τα εν λόγω πορίσματα στην Βουλή;  

2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε το ποσοστό κέρδους των προϊόντων των εν λόγω εταιρειών να μην υπερβαίνει το πλαφόν που τέθηκε με τον ν. 5045/29-07-2023;

Ο Ερωτών Βουλευτής  

 

 

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»