Δρ. Γιώργος Σακελλαρίδης: Παιδική Χορωδία δήμου Ρόδου «Η Μουσική στην Οικογένεια»

Δρ. Γιώργος Σακελλαρίδης: Παιδική Χορωδία δήμου Ρόδου «Η Μουσική στην Οικογένεια»

Δρ. Γιώργος Σακελλαρίδης: Παιδική Χορωδία δήμου Ρόδου «Η Μουσική στην Οικογένεια»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 858 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Δρ. Γιώργος Σακελλαρίδης

Ένας εύκολος «δρόμος» για να βαδίσει κανείς στον όμορφο κόσμο της Μουσικής, να μάθει γι’ αυτήν και να ωφεληθεί γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά, είναι το ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Και μάλιστα το ομαδικό –το Χορωδιακό τραγούδι. Αυτή η «σχέση» με τη μουσική - μέσα από το ομαδικό τραγούδι- είναι καλό να ξεκινά από μικρή ηλικία και να συνεχίζεται σε βάθος χρόνου.

Είναι αλήθεια, πως εδώ και τρία χρόνια τώρα, εφαρμόζουμε στην ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ, ένα νέο μοντέλο διδασκαλίας στο οποίο μας οδήγησε η έρευνα και η πράξη, ένα μοντέλο που «αγκαλιάστηκε» από την πρώτη στιγμή, από παιδιά, γονείς και άλλα μέλη των οικογενειών που συμμετέχουν σε αυτά τα εκπαιδευτικά μαθήματα-πρόβες. Σ’ αυτό το μοντέλο διδασκαλίας δώσαμε το όνομα:

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ». Ορισμένα σημαντικά σημεία αυτού του μουσικοπαιδαγωγικού συστήματος είναι τα παρακάτω:

• Η σύγχρονη συμμετοχή, όπως ήδη προείπαμε, παιδιών, γονέων και άλλων μελών κάθε οικογένειας στα μαθήματα που γίνονται στην αίθουσα της Χορωδίας.

• Η μεταφορά και εφαρμογή στοιχείων των μαθημάτων, από την αίθουσα της Χορωδίας, στο σπίτι, δηλαδή στο οικογενειακό πλαίσιο. Κάτι που εκτός άλλων θετικών απολήξεων, λειτουργεί και ως «συνδετικός κρίκος « της οικογένειας.

• Η βιωματική προσέγγιση σε συνάρτηση με τη θεωρητική. Γι’ αυτό και η κίνηση, η δραματοποίηση, ο αυτοσχεδιασμός και γενικότερα τα ρυθμικά και τα μουσικά παιχνίδια καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των μαθημάτων.

• Τα τραγούδια που περιλαμβάνει το σύστημα διδασκαλίας «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» συμβάλλουν στην καλλιέργεια της φωνής, στην ανάπτυξη τεχνικών αναπνοής, στην συναισθηματική ενδυνάμωση, στην προσέγγιση σημαντικών ανθρώπινων αξιών, στην κοινωνικοποίηση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι αλήθεια, ότι η παρακολούθηση ενός και μόνο μαθήματος είναι πιο σημαντική - για να καταλάβει κανείς το πλήρες νόημα ανάλογων των μαθημάτων- από τα λόγια που θα διαβάσει ή που θ’ ακούσει. «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» είναι ένα μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα που βασίζεται στην αγάπη για τη μουσική και τον άνθρωπο.

Τα μαθήματα -πρόβες στην ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ, (όπου και εφαρμόζεται το μοντέλο διδασκαλίας «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» γίνονται κάθε Σάββατο, σε δύο τμήματα, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει και των συμμετοχών. Τα παιδιά που παίρνουν μέρος έχουν ηλικία από 4 έως 11 χρονών. Α’ τμήμα (Σάββατο) 12 το μεσημέρι με 12.35 μ.μ.- Β! τμήμα (και πάλι κάθε Σάββατο) 6.15 μ.μ. – 6.50 μ.μ. (Για τη συμμετοχή γίνεται επιλογή του ενός από τα δύο τμήματα).

Τα μαθήματα γίνονται στην αίθουσα των Δημοτικών Χορωδιών που βρίσκεται πίσω από το Δημαρχείο. Χωρίς την καταβολή διδάκτρων. ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ –ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε τηλεφωνώντας στο 697 6968055.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου