Φίλιππος Ζάχαρης| Έρευνα: ικανοποιημένοι οι Ευρωπαίοι από τη ζωή στις πόλεις

Φίλιππος Ζάχαρης| Έρευνα: ικανοποιημένοι  οι Ευρωπαίοι από  τη ζωή στις πόλεις

Φίλιππος Ζάχαρης| Έρευνα: ικανοποιημένοι οι Ευρωπαίοι από τη ζωή στις πόλεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 820 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Φίλιππος Ζάχαρης

Αποτελεί η Ευρώπη και οι πόλεις της έναν ασφαλή και ποιοτικό τρόπο διαβίωσης; Είναι οι Ευρωπαίοι ευχαριστημένοι με τον τρόπο ζωής στις πόλεις ή απλά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί συνολικά η εικόνα;

Μιλάμε για μία εποχή, όπου η τεχνολογία έχει προσφέρει πολλά και οι νέες πόλεις υιοθετούν πια το μοντέλο των «έξυπνων» πόλεων, με μεγάλες και επαρκείς διευκολύνσεις για τους κατοίκους τους.

Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το περιβάλλον, που σε συνδυασμό με τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν προστιθέμενη αξία, βρισκόμαστε μπροστά σε μία πραγματικά νέα εποχή που δημιουργεί νέα δεδομένα. Αυτή είναι η θετική πλευρά. Υπάρχουν όμως και πολλά αρνητικά, απόρροια του σύγχρονου τρόπο ζωής που περισσότερο έχει να κάνει με το υπάρχον σύστημα.

Στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις υπάρχουν και προβλήματα που σχετίζονται με τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τις διακρίσεις και τον ρατσισμό. Ναι μεν ένα μεγάλο μέρος των πολιτών διαβιεί σε καλό σχετικά περιβάλλον, οι συνθήκες, και ειδικά οι οικονομικές, λειτουργούν απαγορευτικά στον μέσο Ευρωπαίο.

Γιατί και ακρίβεια υπάρχει και πρόβλημα στέγασης με πολύ υψηλά ενοίκια αλλά και αστεγία. Το δε ποσοστό ανέργων σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις είναι δυσανάλογο της προσφερόμενης ποιότητας. Αν το δει κανείς πάντως γενικά, υπάρχει βελτίωση στις συνθήκες ζωής αλλά και ικανοποίηση στους πολίτες.

Πρέπει βέβαια να γίνουν ακόμη πολλά. Ας δούμε τα στοιχεία της παρακάτω έρευνας που ρίχνουν φως στο θέμα. Σχεδόν οι 9 στους 10 Ευρωπαίους είναι ικανοποιημένοι από τη διαβίωση στην πόλη όπου ζουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα Έκθεσης της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό σχετικά με την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις και την ικανοποίηση των πολιτών.

Η Έκθεση αναλύει διάφορα θέματα, όπως το μέγεθος και η ασφάλεια των πόλεων, η ποιότητα των δημόσιων χώρων, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και το κόστος της στέγασης. Η Έκθεση καλύπτει πρωτεύουσες και άλλες μεγάλες πόλεις στην Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, και βασίζεται σε 71.153 συνεντεύξεις που διεξήχθησαν σε 83 πόλεις.

Εξετάζει διάφορες πτυχές της ευζωίας, οι οποίες συνδέονται με την αστική ζωή, όπως οι θέσεις εργασίας, η αστική κινητικότητα, η συμμετοχικότητα, το περιβάλλον και η συνολική ασφάλεια. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης του 2023, το ποσοστό ικανοποίησης των Ευρωπαίων σε όλες τις πόλεις της Ε.Ε. παραμένει υψηλό, στο 87%. Καταγράφονται αρκετές αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην αντίληψη της ποιότητας ζωής σε πόλεις των ανατολικών κρατών μελών της Ε.Ε., με σημαντική πρόοδο σε πόλεις, όπως το Μπιαουίστοκ και το Γκντάνσκ στην Πολωνία και η Κλουζ-Ναπόκα στη Ρουμανία.

Συνολικά, πλέον ικανοποιημένοι από την κατάσταση της διαβίωσής τους είναι οι κάτοικοι των πόλεων Ροστόκ (Γερμανία), Μπράγκα (Πορτογαλία), Αμβέρσα (Βέλγιο), Κοπεγχάγη (Δανία), Χρόνινχεν (Κάτω Χώρες) και Γκντανσκ Πολωνίας. Η Έκθεση εστιάζει σε βασικές θεματικές, όπως ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στην ικανοποίηση των πολιτών στις περιφέρειές τους, η αστική κινητικότητα, -που αποκάλυψε ότι τα τελευταία χρόνια περισσότερα άτομα επιλέγουν το περπάτημα ως προτιμώμενο τρόπο μετακίνησης- καθώς και η ελκυστικότητα των μικρών πόλεων. Οι μικρότερες πόλεις θεωρούνται πιο ελκυστικές για τους ηλικιωμένους και για τις οικογένειες με μικρά παιδιά.

Θεωρούνται επίσης ασφαλέστερες να περπατάει κανείς μόνος τη νύχτα, καθαρότερες και λιγότερο θορυβώδεις σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες πόλεις. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις δεν έχουν υποστεί τις τεράστιες κακοτεχνίες που υφίσταται, για παράδειγμα, εδώ και πολλές δεκαετίες η Αθήνα. Πρόκειται για την πρωτεύουσα που φημίζεται για την κακή και απρόσωπη εμφάνιση. Αυτό όμως περίπου το έχουν συνηθίσει οι Έλληνες.

Στην Ευρώπη, οι πόλεις έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και η σημασία προς το περιβάλλον είναι πολύ ικανοποιητική. Απομένει να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής που θα ικανοποιήσει περισσότερο τους πολίτες. Γιατί η Ευρώπη έχει πολιτισμό που πρέπει να διατηρήσει.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου