Γιάννης Παρασκευάς: Δήμαρχοι «γρηγορείτε και προσεύχεσθε»-Το δικαίωμα της παραλίας

Γιάννης Παρασκευάς: Δήμαρχοι «γρηγορείτε και προσεύχεσθε»-Το δικαίωμα της παραλίας

Γιάννης Παρασκευάς: Δήμαρχοι «γρηγορείτε και προσεύχεσθε»-Το δικαίωμα της παραλίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 631 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o Γιάννης Παρασκευάς

Η αποδυνάμωση των θεσμών της Αυτοδιοίκησης συνεχίζεται, μία δεύτερη ανάγνωση των προθέσεων και στοχεύσεων πρωθυπουργού και κυβέρνησης, οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι δεν επιθυμούν θεσμούς αυτοδιοικητικούς ισχυρούς, με αρμοδιότητες και πόρους αλλά ελεγχόμενα όργανα εκτέλεσης των επιθυμιών του κεντρικού κράτους.

Η συνέχιση αυτής της τακτικής, αφαίρεσης αρμοδιοτήτων και πόρων, μας φέρνει πολλά χρόνια πίσω, στα χρόνια που δήμοι και κοινότητες ήταν φορείς έκδοσης πιστοποιητικών γέννησης και ληξιαρχικών πράξεων θανάτου.

Ισχυρά διαμορφωμένο ήταν ένα στέρεο πλαίσιο, όπου ευδοκιμούσε, τότε, η τακτική των κατόπιν ενεργειών μου, των διαφόρων κομματικών παραγόντων και βουλευτών, παραμένει στην μνήμη των μεγαλυτέρων η φράση, «αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, κάτι θα καταφέρεις, αν όχι, μαύρο φίδι που σε έφαγε».

Απεμπολεί και αρνιέται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός την βασική αρχή και θέση, στο πλαίσιο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ότι οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης, είναι ένας εκ των τριών πυλώνων της και η όποια αποδυνάμωσή τους, είναι πλήγμα της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.

Ο θεσμός του ΔΗΜΟΥ είναι αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, πιο κοντά, στην καθημερινότητά του και στα προβλήματά του και αυτός οφείλει και πρέπει να είναι ο φορέας επίλυσής τους.

Για πάρα πολλά χρόνια οι ΔΗΜΟΙ και η λειτουργία τους ήσαν τα θύματα της πιο αισχρής και στοχευμένης συκοφαντικής δυσφήμισης, με αποτέλεσμα να θεωρούνται από μεγάλη μερίδα των πολιτών, διεφθαρμένοι και οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες διαπλεκόμενοι με συμφέροντα και χρηματιζόμενοι.

Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι υπήρξαν και τέτοια φαινόμενα, αυτό όμως δεν οδηγεί στην απόφαση κατάργησής τους, αλλά πρέπει να οδηγεί στην λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Μετά το περσινό «κίνημα της πετσέτας» και τα διάφορα ευτράπελα που συνέβησαν, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει και ανακοίνωσε μέσω του αρμόδιου υπουργού, ότι εντός των ημερών θα θέσει σε «δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο, για την επίλυση πολεοδομικών θεμάτων που αφορούν μικρά γήπεδα εκτός σχεδίου (4 στρέμματα) και ρυθμίσεις που θα ορίζουν τη λειτουργία και εκμετάλλευση των παραλιών».

Αυτό που κάνει εντύπωση στα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπουργού, είναι η σαφέστατη και ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, ότι
«Οι ΔΗΜΟΙ δεν θα έχουν καμιά αρμοδιότητα στις παραλίες».

Στο θέμα γενικά των παραλιακών εκτάσεων, η χρήση και ο τρόπος αξιοποίησηής τους καθορίζεται από τα χωροταξικά σχέδια και τη σχετική νομοθεσία.

Οι παραλίες για τους λουόμενους είναι κάτι διαφορετικό, είναι κάτι που έχει σχέση με την καθημερινότητα τη θερινή του πολίτη και τη δυνατότητά του για ελεύθερη πρόσβαση και ορθή χρήση από τους εκμεταλλευτές τους.

Για τους τουριστικούς δήμους είναι κάτι πολύ περισσότερο, είναι ένα από τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το τουριστικό προϊόν κάθε τόπου και ιδιαίτερα ενός νησιώτικου τουριστικού προορισμού.

Προβλέπει το Νομοσχέδιο, την ηλεκτρονική κεντρικά διαδικασία μισθώσεων, χωρίς οι ΔΗΜΟΙ να έχουν την όποια συμμετοχή ή τη δυνατότητα παρέμβασης.
Μια μέθοδος και μία διαδικασία, που δίνει το δικαίωμα και τις δυνατότητες σε ομάδες, ισχυρών και περίεργων συμφερόντων, να μισθώσουν μαζικά όλες τις παραλίες του νησιού και να επιβάλουν τα δικά τους θέλω στον τρόπο λειτουργίας των παραλιών.

Κανείς δεν γνωρίζει αν οι δήμοι θα έχουν κάποια έστω συμμετοχή στα έσοδα από τις μισθώσεις, σε μία περίοδο που τα δημοτικά έσοδα συρρικνώνονται και ποιος θα είναι εκείνος που θα έχει την ευθύνη συντήρησης των παραλιών.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι δήμοι θα έχουν υποχρεώσεις χωρίς δικαιώματα.

Οι δήμαρχοι, οφείλουν και πρέπει να παρέμβουν και να ακυρώσουν το ανοσιούργημα που πρόκειται να διαπραχθεί, οι εκ των υστέρων αντιδράσεις δεν θα έχουν κανένα νόημα.

Οι τουριστικές παραλίες κάθε τουριστικού προορισμού, θα πρέπει να δοθούν στους ΔΗΜΟΥΣ. Η κυβέρνηση οφείλει μόνο να θεσπίσει το γενικό πλαίσιο αξιοποίησης και εκμετάλλευσης και να επιλύσει το πρόβλημα των συντρεχουσών αρμοδιοτήτων των διαφόρων υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου