Χρήστος Γιαννούτσος: Εδώ σεισμός, εκεί σεισμός, πού είναι η πρόληψη;

Χρήστος Γιαννούτσος: Εδώ σεισμός, εκεί σεισμός, πού είναι η πρόληψη;

Χρήστος Γιαννούτσος: Εδώ σεισμός, εκεί σεισμός, πού είναι η πρόληψη;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1182 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Χρήστος Γιαννούτσος*

Με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, την Ιαπωνία, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 100 νεκροί και και πάνω από 20.000 σπίτια χωρίς ρεύμα, προσφέρεται γόνιμο έδαφος να ξεκινήσουμε διάλογο για το νησί του Ήλιου, τη Ρόδο, σχετικά με την αντισεισμική πρόληψη.

Θα αναρωτηθεί κανείς. πώς σχετίζεται ο σεισμός των 7,6 ρίχτερ στην Ιαπωνία με τη Ρόδο; Δίνεται η αφορμή, λοιπόν, να κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν και στον καταστροφικό σεισμό του 1926 στο νησί της Ρόδου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ροδιακή» στο φύλλο της 28ης Ιουνίου 1926, σημειώθηκε σεισμός 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της 26ης Ιουνίου του 1926, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, στο ρήγμα της Χάλκης, το οποίο είχε δώσει και άλλους δύο μεγάλους σεισμούς 7,7 και 7,5 Ρίχτερ το 1856 και το 1863!

Μάλιστα, οι ζημιές τότε στο νησί της Ρόδου ήταν τεράστιες, συγκεκριμένα κατέρρευσαν πάνω από 3.000 σπίτια, εκ των οποίων τα 600 στον Αρχάγγελο, ενώ δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Θα αναρωτηθείτε, βέβαια, μα είναι πιθανό να συμβεί ξανά τέτοιος σεισμός; Να υπενθυμίσω, ότι το 2011 είχε ξανασυμβεί σεισμός στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μεγέθους 9,0 - 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Και 12 χρόνια αργότερα μιλάμε πάλι για καταστροφικό σεισμό. Συνεπώς, εγγυάται κανείς ότι δεν θα ξανασυμβεί παρόμοιος σεισμός στο νησί της Ρόδου; Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο μου στην εφημερίδα, είναι αναγκαίες οι ασφαλείς υποδομές στα σχολεία και στα πανεπιστήμιά μας όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως ως προς την αντισεισμική προστασία.

Και θα κλείσω το άρθρο με μια ακόμα αναδρομή από την εφημερίδα «Ροδιακή»: τη βράβευση μαθητών και μαθητριών της Γ’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου το 2020 στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος OSOS (Open Schools for Open Societies).

Μήπως ήρθε η ώρα οι εκάστοτε τοπικές Αρχές σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολικών μας μονάδων να αρχίσουν να αξιοποιούν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενημέρωση των παιδιών μας ως προς την αντισεισμική προστασία, καθώς και για τη θωράκιση των σχολικών μας μονάδων απέναντι σε φυσικές καταστροφές;

* Ο Χρήστος Γιαννούτσος είναι επαγγελματίας Μεταφραστής στη Ρόδο και υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου