Ν. Τσουκαλάς: Σημαντικό το θέμα του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος

Ν. Τσουκαλάς: Σημαντικό το θέμα του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος

Ν. Τσουκαλάς: Σημαντικό το θέμα του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1294 ΦΟΡΕΣ

Τους στόχους που θέτουν ως περιφερειακή αρχή στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Μέριμνας στο Νότιο Αιγαίο, παρέθεσε, σε δηλώσεις του χθες, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, κ. Νίκος Τσουκαλάς, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να γίνει το Ακτινοθεραπευτικό.

Ο κ. Τσουκαλάς, αφού ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, για τη θέση που του εμπιστεύθηκε, «μία θέση ευαίσθητη, ένας τομέας δύσκολος που όλα αυτά τα χρόνια ξέρετε πόσο έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας με όλα αυτά που έχουν συμβεί», όπως είπε, ανέφερε, ότι έχουν συμβεί πολλά και πρωτόγνωρα πράγματα στην υγεία παγκοσμίως, όπως η πανδημία.


Ο αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας, αρκετές φορές, σ’ αυτή την πρώτη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στις συνεργασίες, λέγοντας, ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τέτοιες έκτακτες περιστάσεις για τις οποίες χρειάζεται να είμαστε δυνατοί και να έχουμε συνεργασίες.


Όπως είπε, αυτό είναι το μυστικό για να πετύχουμε πράγματα και εξήγησε, ότι αναφέρεται σε συνεργασίες μεταξύ φορέων, Α’ και Β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων, με τους φαρμακευτικούς συλλόγους, τις Διοικήσεις των νοσοκομείων κ.τλ.

Ο ίδιος, αφού ενημερώνεται πλέον και από τις υπηρεσίες των τομέων της Δημόσιας Υγείας και της Κοινωνικής Μέριμνας, θα ξεκινήσει επαφές για να ενημερωθεί πλήρως, διότι εκεί θα «πατήσει» για να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται ή όπου είναι στο δικό τους το χέρι, για να μπορέσουν να «τρέξουν» πράγματα και με κονδύλια και με δράσεις.


Ήδη, μία πρώτη συνάντηση έγινε τις προηγούμενες ημέρες με τον περιφερειάρχη για τα θέματα που απασχολούν τη Διεύθυνση, κατά την οποία δόθηκε μία πρώτη κατεύθυνση για το μέχρι πού μπορούν να παρέμβουν και συζητήθηκαν κάποιες ενέργειες. Τέτοιες συναντήσεις θα γίνονται τακτικά, καθώς είναι σοβαρά τα θέματα που χειρίζονται, όπως είπε.

Για την κοινωνική μέριμνα
Καταρχάς, υπάρχει το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, που μέχρι πρότινος το χειρίζονταν οι δήμοι αλλά αυτό πλέον περιέρχεται στις δεκατρείς περιφέρειες. Πρόκειται για ένα κονδύλι της τάξεως των 5,4 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια που έχει να κάνει με τις άπορες οικογένειες, τις ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά ενώ είναι επιπλέον των παροχών του Κοινωνικού Παντοπωλείου.


Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν σχετικά μ’ αυτό το πρόγραμμα είναι ότι τώρα αναλαμβάνουν οι νέες περιφερειακές αρχές και έπρεπε να δοθεί χρόνος για να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά αφού στις 2 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει υποβληθεί πρόταση γι’ αυτό, και θα πρέπει να έχουν περάσει τα τεύχη δημοπράτησης στην Περιφερειακή Επιτροπή που θα συνεδριάσει στις 22 του τρέχοντος μηνός για πρώτη φορά.

Οπότε, 23 με 24, θα πρέπει να έχει αναρτηθεί η πρώτη απόφαση για να προλάβουν το πρώτο περιφερειακό συμβούλιο που θα γίνει στη Σύρο. Βέβαια, έχουν κάνει την προετοιμασία με τις υπηρεσίες και θα είναι έτοιμοι να υποβάλουν την πρόταση ώστε «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του Νοτίου Αιγαίου».

Για τα επιδόματα στους γιατρούς
Όσον αφορά στα επιδόματα που δίνονται στους γιατρούς που υπηρετούν στην παραμεθόριο, αφού συνεχάρη τον περιφερειάρχη και την προκάτοχό του στη θέση αυτή, κα Χαρούλα Γιασιράνη, είπε, ότι αυτές τις ενέργειες θέλουν να τις εξελίξουν. Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι ο τομέςα της Υγείας δεν είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, όμως, με εντολή και του περιφερειάρχη, ποτέ δεν ρίχνουν ευθύνες αλλού αλλά προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να συνδράμουν για να λύνουν προβλήματα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.


Ένα μικρό βοήθημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η επιδοματική πολιτική όσον αφορά στους γιατρούς. Σ’ αυτό η νομοθεσία αφήνει ένα κενό για τους παλιούς γιατρούς που δεν μπορούν να πάρουν αυτό το επίδομα που δίνεται μόνο για τις νέες προσλήψεις.

Σήμερα, το λαμβάνουν γύρω στους εκατό γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, και είναι της τάξεως των 500 ευρώ μηνιαίως. Ο ίδιος έχει ζητήσει ήδη από τον περιφερειάρχη, να αυξηθεί γύρω στο 20-30% το κονδύλι, δηλαδή να κάνουν 20-30 επιπλέον επιδοτήσεις. «Είναι ένα κίνητρο που έχει να κάνει με τη νησιωτικότητα», είπε ο κ. Τσουκαλάς και ανέφερε, ότι ήδη έχει γίνει μία πρώτη κουβέντα με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου, όπως και με αυτόν της Καλύμνου και θα μιλήσουν με όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Για το Ακτινοθεραπευτικό
Για το μεγάλο έργο του Ακτινοθεραπευτικού, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, διευκρίνισε καταρχάς, ότι υπάρχει το κονδύλι της χρηματοδότησης, είναι εξασφαλισμένο από την περιφέρεια, ωστόσο οποιαδήποτε οικοδομική άδεια και να βγει αν δεν είναι ξεκαθαρισμένο το οικόπεδο δεν μπορεί να προχωρήσει.

Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα διότι το οικόπεδο που θα στεγαστεί είναι 170 στρέμματα και ανήκει στο υπουργείο Εργασίας. Αυτό το τελευταίο είναι ένα «αγκάθι» για να προχωρήσει αυτή η επένδυση. «Δεν θα σταματήσουμε όμως.

Θα το επιτύχουμε και πιστεύω ότι θα επιτύχουμε και πολύ γρήγορα», διαβεβαίωσε ο νέος αντιπεριφερειάρχης και ανέφερε, ότι εκείνο που χρειάζεται είναι ένας συντονισμός των υπουργείων, κάτι που θα αναλάβει η περιφέρεια. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αφού πολλοί συμπατριώτες μας αναγκάζονται να φεύγουν για μήνες για να κάνουν τη θεραπεία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό περιλαμβάνεται στις τρεις προτεραιότητες της περιφέρειας για την υγεία των πολιτών. «Θα το τρέξουμε μέχρι να το επιτύχουμε, διότι είναι το σημαντικότερο έργο στο θέμα της Υγείας», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης. Όσο αφορά στις μελέτες, από τις επαφές που έχει κάνει, είναι ελάχιστα αυτά που δεν έχουν γίνει, οπότε παράλληλα με το οικόπεδο θα «τρέξει» και αυτό.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών