Κανονικά θα εκδικαστούν την Πέμπτη οι ενστάσεις για τον δήμο Ρόδου

Κανονικά θα εκδικαστούν την Πέμπτη οι ενστάσεις για τον δήμο Ρόδου

Κανονικά θα εκδικαστούν την Πέμπτη οι ενστάσεις για τον δήμο Ρόδου

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1705 ΦΟΡΕΣ

Κανονικά αναμένεται να εκδικαστούν, μεθαύριο, από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου η ένσταση και η αντένσταση που έχουν καταθέσει οι παρατάξεις των κ.κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη και Αλέξανδρου Κολιάδη αντίστοιχα, για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, στον δήμο της Ρόδου.

Καθώς πλέον, δεν υπάρχει περιορισμός για την εκδίκαση των συγκεκριμένων υποθέσεων λόγω της αποχής των δικηγόρων της χώρας, όπως τις προηγούμενες φορές, και με δεδομένο, ότι ήδη παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές έχουν εκδικαστεί, θεωρείται βέβαιο πως το δικαστήριο θα προχωρήσει κανονικά στην εξέταση των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», οι νομικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών, έχουν ήδη προετοιμαστεί για τη συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου και η εξέλιξη της δίκης αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εκεί θα φανούν πλέον και τα επιχειρήματα που η κάθε πλευρά έχει στη «φαρέτρα» της. Ήδη από την προηγούμενη δικάσιμο, στις 14 Δεκεμβρίου 2023, οπότε και οι υποθέσεις αναβλήθηκαν για τις 25 Ιανουαρίου, οι δικηγόροι της παράταξης του κ. Καμπουράκη «Με Δύναμη για τη Ρόδο», κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Λάμπρος Πάσχος, είχαν προαναγγείλει, ότι έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα στοιχεία που ενισχύουν τις θέσεις και τις απόψεις τους και τα οποία θα τα έδιναν στη δημοσιότητα εφόσον γινόταν η δίκη.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Λοβέρδος, είχε πει χαρακτηριστικά, στις 14 Δεκεμβρίου 2023:
«Ήρθαμε από την Αθήνα αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε αυτό που μας είχε συμβουλεύσει η πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου, δηλαδή να γίνει η δίκη, γιατί επίκειται η ορκωμοσία και η ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Είχαμε πάρει την απόφαση, ακόμη και με την απουσία τη δική μας, δηλαδή να ερχόμασταν εδώ αλλά να μην αγορεύαμε, να γίνει η δίκη, να ελεγχθεί πια το κύρος αυτών των εκλογών. Τα στοιχεία που κομίζουμε είναι πολύ περισσότερα από αυτά που είχαμε την προηγούμενη φορά, σε ό,τι αφορά ειδικά την ενσωμάτωση έχει γίνει, όχι ακαταστασία, κάτι απολύτως ύποπτο.

Η ενσωμάτωση έχει καθυστερήσει υπερβολικά χωρίς προηγούμενο, από όσο μπορέσαμε και ελέγξαμε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε σήμερα (σ.σ. 14.12.2023) να δώσουμε τα στοιχεία αυτά στη δημοσιότητα. Θα τα δίναμε και σε εσάς με λεπτομέρειες. Τα κρατάμε για τις 25 Ιανουαρίου. Είμαστε πάρα πολύ στεναχωρημένοι με την αναβολή αυτή, γιατί ο έλεγχος ο δικαστικός έπρεπε να ολοκληρωθεί σήμερα και επιτέλους ο δήμος της Ρόδου να ξέρει, ποιον έχει δήμαρχο!
Αυτό το πράγμα αναβάλλεται για ένα μήνα».

Αλλά και η πλευρά της παράταξης του κ. Κολιάδη «ΕΝΑ – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ- ΜΑΖΙ για τη Ρόδο», η οποία έχει καταθέσει αντένσταση, έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία που απαιτείται και δηλώνει έτοιμη να παραστεί στο δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης.

Σημειώνεται πως για τον συνδυασμό του κ. Κολιάδη την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Κώστας Χαλκιάς και Βασίλης Παπαδημητρίου.

Υπενθυμίζεται, πως το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου – Εκλογοδικείο, προσδιόρισε για πρώτη φορά την εκδίκαση των ενστάσεων στις 30 Νοεμβρίου 2023, όμως λόγω της αποχής των δικηγόρων σε όλη τη χώρα, ανέβαλε για τις 14 Δεκεμβρίου 2023 οπότε και για τους ίδιους λόγους (οι δικηγόροι όλων των πλευρών είχαν αιτηθεί ειδική άδεια από τους συλλόγους τους για να δικάσουν όμως δεν την έλαβαν) ανέβαλε εκ νέου για τις 25 Ιανουαρίου 2024.

Η ένσταση
Όπως είναι γνωστό η ένσταση της παράταξης του κ. Καμπουράκη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου στο τέλος Οκτωβρίου 2023 και με αυτήν στρέφεται κατά της απόφασης (22/2023) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας), με την οποία έγινε η ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εκλογών, κατά του συνδυασμού «ΕΝ.Α. – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ- ΜΑΖΙ για τη Ρόδο» αλλά και του ίδιου του επικεφαλής του κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, καθώς και κατά των δύο άλλων συνδυασμών που επίσης συμμετείχαν στις εκλογές: «Αρχή Οργάνωσης για το νησί μας» του κ. Νίκου Γερονικόλα και «Λαϊκή Συσπείρωση Ρόδου» του κ. Τάκη Πότσου.

Ο κ. Καμπουράκης με την ένστασή του ζητά από το δικαστήριο:
• Να αναγνωριστούν έξι ψηφοδέλτια της παράταξής του, τα οποία εσφαλμένα δεν καταχωρήθηκαν στο βιβλίο διαλογής ψήφων και δεν προσμετρήθηκαν υπέρ τους, αλλά αντίθετα εσφαλμένα καταχωρήθηκαν και προσμετρήθηκαν έξι ψηφοδέλτια υπέρ της παράταξης του κ. Κολιάδη.

• 89 ψηφοδέλτια της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο», τα οποία εκ παραδρομής ή εσφαλμένα έχουν κριθεί άκυρα, να αναγνωριστούν από το δικαστήριο ως έγκυρα, και να προστεθούν στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έχει λάβει η παράταξη του κ. Καμπουράκη.

• 532 ψηφοδέλτια από τους άλλους τρεις συνδυασμούς (των κ.κ. Κολιάδη, Γερονικόλα και Πότσου) που έχουν θεωρηθεί έγκυρα, να ακυρωθούν από το δικαστήριο και να αφαιρεθούν από τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έχουν λάβει οι λοιποί συνδυασμοί αλλά και από το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων της εκλογικής αναμέτρησης της πρώτης Κυριακής 8 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ένσταση, εφόσον γίνουν δεκτά τα παραπάνω αιτήματα, η παράταξη του κ. Καμπουράκη θα συγκεντρώσει 23.951 έγκυρα ψηφοδέλτια, ενώ ο συνολικός αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων (για όλους τους συνδυασμούς) θα διαμορφωθεί στις 55.279 (όπου τα 55.722 είναι τα ψηφοδέλτια σύμφωνα με την απόφαση ανακήρυξης και προστίθενται τα 89 της παράταξης Καμπουράκη και αφαιρούνται τα 532 από τους λοιπούς συνδυασμούς).

Ως εκ τούτου και εφόσον όλα τα παραπάνω γίνουν δεκτά και ισχύσουν από το δικαστήριο, όπως αναφέρεται στην ένσταση του κ. Καμπουράκη, η παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» θα λαμβάνει για τη πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου, των δημοτικών εκλογών ποσοστό 43,327%.

Δηλαδή, με τον τρόπο αυτό, η παράταξη του κ. Καμπουράκη θα συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό ψηφοδελτίων από τα 180 που απαιτούνταν για την εκλογή της από τον πρώτο γύρο.

Η αντένσταση
Το μεσημέρι της 24ης Νοεμβρίου 2023, η παράταξη του κ. Αλέξανδρου Κολιάδη «ΕΝ.Α. – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ- ΜΑΖΙ για τη Ρόδο», κατέθεσε αντένσταση στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου – Εκλογοδικείο, ζητώντας την ακύρωση 409 ψηφοδελτίων άλλων συνδυασμών, καθώς και την αναγνώριση ως έγκυρων 310 ψηφοδελτίων της που έχουν ακυρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αντένσταση περιλαμβάνεται και ειδικό αίτημα για τη διόρθωση του πίνακα των εκλεγέντων τοπικών συμβούλων στις κοινότητες Πυλώνας και Λαέρμων.

Δηλαδή, βάσει του αιτήματος της παράταξης του κ. Κολιάδη, εφόσον η αντένσταση γίνει μερικώς δεκτή, ενδεχομένως ν’ αλλάξει το προεδρείο των δύο αυτών κοινοτήτων στις οποίες προηγήθηκε με μικρή διαφορά η παράταξη του κ. Καμπουράκη.

Σε ό,τι αφορά αναλυτικότερα την αντένσταση, αυτή στρέφεται κατά του κ. Καμπουράκη υπό την ιδιότητά του ως υποψήφιου δημάρχου Ρόδου και επικεφαλής του συνδυασμού με την επωνυμία «Με Δύναμη για τη Ρόδο» για τις δημοτικές εκλογές του δήμου Ρόδου, της 8ης Οκτωβρίου 2023 αλλά και κατά έξι συμβούλων του από τις κοινότητες Πυλώνας (τρία άτομα) και Λαέρμων (τρία άτομα).

Με αυτήν, ζητείται από την πλευρά της παράταξης του κ. Κολιάδη, «η απόρριψη της υπό κρίσιν ενστάσεως (που κατέθεσε ο κ. Καμπουράκης), την επικύρωση της προσβαλλόμενης 22/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου κατά το διατακτικό της και την επί τα βελτίω δι’ ημάς μεταρρύθμιση του αιτιολογικού της ως προς το εκλογικό μέτρο και τον τελικό αριθμό ψήφων εκάστου συνδυασμού».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο