Επιστολή: Απλήρωτοι παραμένουν οι εναπομείναντες αμπελουργοί της Ρόδου

Επιστολή: Απλήρωτοι παραμένουν οι εναπομείναντες αμπελουργοί της Ρόδου

Επιστολή: Απλήρωτοι παραμένουν οι εναπομείναντες αμπελουργοί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 891 ΦΟΡΕΣ

Σε επιστολή του στη "Ροδιακή", ένας συμπολίτης μας αμπελουργός αναφέρει τα εξής:

Ενώ ο Γενάρης πλησιάζει στο τέλος του και αρχίζει η νέα περίοδος καλλιέργειας των αμπελιών, δυστυχώς, η Κ.Α.Ι.Ρ. οφείλει στους αμπελουργούς το 30% της παραγωγής του 2022 και το 100% του 2023. Σ’ αυτά προστίθεται και μία μεγάλη οφειλή από την παραγωγή του 2012!

Στις επικλήσεις των παραγωγών, η μόνιμη απάντηση της Διοίκησης της εταιρείας είναι, ότι δεν υπάρχουν λεφτά...

Με τα σημερινά δεδομένα, οι μετρημένοι πια αμπελουργοί βρίσκονται σε δίλημμα αν θα πρέπει να καλλιεργήσουν τα αμπέλια τους ή να τα εκριζώσουν, όπως έχουν κάνει πολλοί τα τελευταία χρόνια.

Το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανόδου της τιμής των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των μεροκάματων από την έλλειψη των εργατών γης.

Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση και δεδομένου, ότι οι ιδιώτες οινοποιοί δεν μπορούν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής, πολλοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν ή να εκριζώσουν τα αμπέλια τους και να στραφούν σ’άλλες καλλιέργειες, όπως ελαιόδεντρα και άλλα...

Οι αμπελουργοί, που παρέδωσαν τον περασμένο χρόνο τα σταφύλια τους στην Κ.Α.Ι.Ρ. περίμεναν ότι η εξόφλησή τους θα ήταν εύκολη υπόθεση. Κι αυτό, γιατί οι ποσότητες ήταν πολύ μειωμένες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Έκαναν τον λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο!

Τα αίτια της κακής κατάστασης, στην οποία περιήλθε η Κ.Α.Ι.Ρ. είναι πολλά, και λίγο-πολύ γνωστά. Ενώ τα κρασιά της είναι ποιοτικά, από τα καλύτερα της χώρας, ωστόσο δεν έχουν την απήχηση στο κοινό, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Κακή πολιτική στον τομέα των πωλήσεων θ’αναρωτηθεί κανείς, ή σκληρός ανταγωνισμός από τα διάφορα εισαγόμενα (και ορισμένες φορές αμφιβόλου ποιότητος) κρασιά;

Θα περίμενε κανείς, ότι με τις εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς επισκέπτες της Ρόδου, τα δύο (πριν από κορωνοϊό) τελευταία χρόνια, η κατάσταση θα βελτιωνόταν.

Όμως, κάτι ανάλογο δεν φαίνεται να συμβαίνει, οπότε ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Κοινό συμπέρασμα όμως είναι, ότι μία ακόμα παραδοσιακή καλλιέργεια του νησιού μας οδηγείται σε μαρασμό και εξαφάνιση.

Σας ευχαριστώ, ένας αμπελουργός

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου